Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Πάπας Φραγκίσκος: Ο πόλεμος στην Ουκρανία «πιθανώς να προκλήθηκε»

Η συνομιλία του Ποντίφικα με ηγέτη (που δεν κατονομάζει ) για τον ρόλο του ΝΑΤΟ λίγο πριν την έναρξη του πολέμου καθώς και η άποψή του για τον ρόλο των πολεμικών βιομηχανιών αξίζει να διαβαστεί.


«Ο Πάπας καταδικάζει τα βάρβαρα, θηριώδη και απάνθρωπα ρωσικά στρατεύματα»



Νέα τοποθέτηση του πάπα Φραγκίσκου κατά της Ρωσίας και της εισβολής που πραγματοποίησε στην Ουκρανία.

Χαρακτήρισε τα ρωσικά στρατεύματα βάρβαρα, θηριώδη, απάνθρωπα και εξήρε τους Ουκρανούς που μάχονται για την επιβίωσή τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, η οποία δημοσίευσε σήμερα το κείμενο μιας συζήτησης που είχε ο πάπας τον περασμένο μήνα με δημοσιογράφους ιησουιτικών ευρωπαϊκών πολιτιστικών περιοδικών, η κατάσταση δεν είναι μαύρη και άσπρη και ο πόλεμος «πιθανόν να προκλήθηκε κατά κάποιο τρόπο».

Στο κείμενο αυτό ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αρνήθηκε τον διαχωρισμό «καλού και κακού» στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ερωτηθείς αν τάσσεται υπέρ του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, απάντησε: «Όχι, δεν είμαι, θα ήταν υπεραπλούστευση να έλεγα κάτι τέτοιο» είπε, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει το θέμα να περιοριστεί απλώς στη διάκριση ανάμεσα «στο καλό και στο κακό».

Δύο μήνες πριν στείλει τον στρατό του ο Πούτιν στην Ουκρανία, ο ποντίφικας, όπως είπε ο ίδιος, είχε συναντηθεί με έναν επικεφαλής κράτους, ο οποίος είχε εκφράσει ανησυχία ότι το ΝΑΤΟ διακινδύνευε να προκαλέσει αυτό που συνέβη».


«Ένας σοφός άνθρωπος που μιλάει λίγο, ένας πολύ σοφός άνθρωπος πράγματι (...) μου είπε ότι ανησυχούσε πολύ για το πώς κινείται το ΝΑΤΟ. Τον ρώτησα γιατί, και μου απάντησε: "Γαβγίζουν στα σύνορα της Ρωσίας. Δεν καταλαβαίνουν ότι οι Ρώσοι είναι αυτοκρατορικοί και δεν μπορούν να έχουν καμία ξένη δύναμη να τους πλησιάζει"».

«Δεν βλέπουμε ολόκληρο το δράμα που εκτυλίσσεται πίσω απ’ αυτόν τον πόλεμο, το οποίο ίσως να ήταν κάτι που είτε προκλήθηκε είτε δεν αποτράπηκε» κατέληξε ο πάπας.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα αληθινά προβλήματα αν επιθυμούμε την επίλυσή τους» σημείωσε επίσης ο πάπας αναφέροντας ως «έναν από τους παράγοντες που δίνουν κίνητρα για πόλεμο τη βιομηχανία των όπλων».

«Αληθεύει, επίσης, ότι οι Ρώσοι θεωρούσαν ότι θα τελείωναν όλα μέσα σε μια εβδομάδα. Αλλά υπολόγισαν λάθος. Συνάντησαν έναν γενναίο λαό, έναν λαό που αγωνίζεται για να επιβιώσει και που έχει μια προϊστορία στους αγώνες» είπε.

Ο πάπας ευελπιστεί να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Κύριλλο της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τον Σεπτέμβριο στο Καζακστάν, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Ο Κύριλλος είχε επιπλήξει τον Φραγκίσκο, αφού ο ποντίφικας τον προέτρεψε να μην γίνει το «παπαδοπαίδι» του Κρεμλίνου. Τον είχε κατηγορήσει πως επέλεξε «λανθασμένο τόνο» για να μεταφέρει το μήνυμά του, προσθέτοντας ότι τέτοια σχόλια θα βλάψουν τον διάλογο μεταξύ των δύο εκκλησιών.

Οι δυό τους επρόκειτο να συναντηθούν στην Ιερουσαλήμ τον Ιούνιο, αλλά το ταξίδι ακυρώθηκε λόγω του πολέμου.

Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: