Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Αρχαιολόγοι στο Ισραήλ ανακάλυψαν τάφο που γράφει ότι είναι καταραμένος. Τι αναφέρει στην προειδοποίηση...




Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια προειδοποίηση από έναν άνδρα γνωστό ως Jacob the Proselyte, ο οποίος έζησε πριν από 1.800 χρόνια και πραγματικά δεν ήθελε να μπλέξετε με τον τάφο του. 

Αυτός ο αρχαίος άνθρωπος, που πήρε το όνομα Yaakov Ha’Ger αφού ασπάστηκε τον Ιουδαϊσμό, άφησε ένα ανατριχιαστικό μήνυμα χαραγμένο στον τάφο του με κόκκινα ελληνικά γράμματα που προειδοποιούσε ότι «όποιος ανοίξει αυτόν τον τάφο θα είναι καταραμένος», σύμφωνα με τους Times of Israel. 
Η επιγραφή είναι στην πραγματικότητα γραμμένη με βυσσινί χρώμα, όχι με αίμα, αλλά η όψη του τάφου εξακολουθεί να είναι ανατριχιαστική, όπως αποδεικνύεται, πέρα ​​από την απειλητική μεταθανάτια απειλή. 

Η ανακάλυψη έγινε στο Beit She’arim του Ισραήλ, σε μια σπηλιά που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μέσα σε ένα αρχαίο νεκροταφείο. Ο τάφος είναι ο πρώτος μάλιστα που ανακαλύφθηκε από το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO εδώ και 65 χρόνια. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο του Jacob, ο οποίος ήταν 60 ετών όταν πέθανε, πέρυσι κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο ιστορικό νεκροταφείο Beit She’arim. Το εύρημα ανακοινώθηκε σε κοινό δελτίο τύπου από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα και την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ πριν από μια διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου, αναφέρει η εφημερίδα The Times of Israel. Ο καθηγητής Erlich ανέφερε: «Η επιγραφή είναι από την ύστερη ρωμαϊκή ή πρώιμη βυζαντινή περίοδο, κατά την οποία ενισχύθηκε ο Χριστιανισμός. Και εδώ βρίσκουμε στοιχεία ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που επιλέγουν να ενωθούν με τον εβραϊκό λαό. Δυστυχώς, φαίνεται ότι η ταφόπλακα αποχωρίστηκε από τον τάφο του κάποια στιγμή από ληστές. «Είμαι σίγουρος ότι ετοίμασε την πέτρα του πριν πεθάνει», είπε ο Τζόναθαν Πράις, καθηγητή κλασικών στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. «Είτε έγραψε με το χέρι του ή όχι, δεν μπορούμε να ξέρουμε», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δεν είναι επίσης σαφές από πού ήταν ο Jacob, επειδή «το Beit She’arim είναι γνωστό ότι είναι ένας διεθνής τόπος ταφής για Εβραίους από πολλά μέρη της Ανατολής». 

Από όπου κι αν ήταν, και από όπου κι αν κατέληγε το σώμα του, η απειλή του Τζέικομπ εξακολουθεί να αντηχεί στο πέρασμα του χρόνου και να προστίθεται σε μια λίστα επιτάφιων που προειδοποιούν να μην μπλέξουμε με τα λείψανα των νεκρών. Η ομάδα των αρχαιολόγων πάντως δεν μπαίνει στον πειρασμό να ανοίξει τον τάφο και θα σεβαστεί την επιθυμία του νεκρού. Ο καθηγητής Erlich σημείωσε: «Απλώς φροντίσαμε την επιγραφή και αποκλείσαμε τη σπηλιά για να την κρατήσουμε ασφαλή προς το παρόν. ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: