Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ. ΓΙΑΤΙ; ( Χρ.Βανδώρου)



Σταμάτησα στο βενζινάδικο της Καλλιθέας όπου συνήθως βάζω βενζίνη. Ο εργαζόμενος με χαμόγελο, μου απεύθυνε την ερώτηση .

-       Δεν πιστεύω να θέλεις να φουλάρεις; - Δυστυχώς φίλε του απάντησα. Ετοιμάζομαι για ΤΑΞΊΔΙ, πρέπει να φουλάρω.  Συγχρόνως, σήκωσα τα μάτια κοίταξα τον φωτεινό πίνακα. «μόνο» 2,300 ευρώ το λίτρο.  Δεν πρόφτασα να μιλήσω και ο υπάλληλος συνέχισε. Στο επόμενο δρομολόγιο που θα έρθει το απόγευμα θα έχει τσιμπήσει 2,3 λεπτά ακόμη. Εδώ και καιρό έτσι γίνεται. - Που θα πάς; - Έρχομαι από το νησί πηγαίνω Άμφισσα. Στο νησί ήταν χθες 2,45, στην Πάτρα που ξανάβαλα, 2,35 εδώ 2,3 και πάνω μάλλον 2,5 Ευρώ. 

 Αυτή είναι η κατάσταση. ΓΙΑΤΙ;

Εδώ και 26 μήνες περίπου οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα αλλά από τον Μάιο, ανεβαίνουν στα Ιμαλάια.  Από τις 5 έως τις 24 Μαΐου η τιμή (ΑΘΗΝΑ) ανέβηκε 11 λεπτά και από τις 25 Μαΐου έως τις 9 Ιουνίου άλλα 16 λεπτά. Μέσα σε ένα μήνα η τιμή πήρε άλλα 27  λεπτά, το λίτρο. Πού θα σταματήσουν άραγε οι τιμές;

 Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έως το φθινόπωρο μπορεί η τιμή της βενζίνης να σκαρφαλώσει στα 3 ευρώ όπως είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Γιώργος Ασμάτογλου.

 Δεν θέλει φιλοσοφία. ΕΙΝΑΙ καθαρά θέμα κερδοσκοπίας.

Η Motor Oil, τα ΕΛΠΕ επωφελούνται από τις αύξησεις, πως αλλιώς θα είχαμε τριπλασιασμό των καθαρών κερδών πρώτου τριμήνου που έφτασαν στα 197 εκατ. ευρώ όπως ανακοίνωσε η πρώτη εταιρεία έναντι 65 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου;

Την ενεργειακή κρίση στον δυτικό κόσμο, την δημιούργησαν την τρέφουν και την συντηρούν οι κυβερνήσεις της Δύσης. Ειδικά στην Ευρώπη οδηγούν τον πληθωρισμό συνειδητά στα ύψη.

 Οι λεγόμενες ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ  και το εμπάργκο στη Ρωσία  αλλά κυρίως η υποταγή των πολιτικών στο χρηματιστηριακό κεφάλαιο, στα funds και στους traders  των δομημένων προϊόντων επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Οι πολλοί στα τάρταρα για να κερδίζουν οι λίγοι.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΜΦΙΒΑΛΟΥΝ . Ας ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ  τις λίγες παρακάτω γραμμές.

Η Saudi Aramco  ανακοίνωσε (εφημερίδα to documento)  πως η τελική τιμή κόστους για το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας –με κεφαλαιουχικές δαπάνες, κόστη έρευνας, αποσβέσεις– είναι μόλις 7,85 δολάρια το βαρέλι, για τη δε Ρωσία που έχει ένα από τα υψηλότερα κόστη εξόρυξης παγκοσμίως φτάνει τα 10-11 δολάρια το βαρέλι!

 Δηλαδή έχει τόσο χαμηλό κόστος που ακόμη και αν το πετρέλαιο προσφερόταν προς 20 δολάρια το βαρέλι και η βενζίνη 1 ευρώ, παραγωγοί και διυλιστήρια θα έβγαζαν πολύ καλά λεφτά. Αλλά με την κερδοσκοπία η τιμή φτάνει 1.000% πάνω, το κράτος  εισπράττει πολλαπλά, και οι καταναλωτές πληρώνουν αλλά το μήνυμα είναι, πως για όλα φταίει η εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το χειρότερο; Βάση των μισθών εμείς στην Ελλάδα πληρώνουμε τα περισσότερα, ενώ από τον πρόσθετο ΦΠΑ εισπράττει η κυβέρνηση πάνω από 30 εκατ ευρώ το μήνα.  

ΚΑΙ ΜΗ ΧΕΙΡΌΤΕΡΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΛΥΛΟΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ..
ΔΗΛΑΔΗ..ΕΝΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ !!!!!