Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Αποστόλου: «Όλη η τοπική κοινωνία της Σκύρου αντιδρά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών»





Βαγγέλης Αποστόλου: Όλη η τοπική κοινωνία της Σκύρου αντιδρά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τοποθέτηση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην Υπουργού, στη κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Λιμενική Διαχείριση: Η περίπτωση του Skyros Project».

 

«Θα ξεκινήσω ρωτώντας τον κ. Σουλιώτη το Δήμαρχο Καρπενησίου και, εάν είναι στη συζήτηση και τον κ. Σπανό, τον Περιφερειάρχη. Τι θέλω να ρωτήσω; Σε μία γνωμοδότηση αρνητική της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για την εγκατάσταση στα Άγραφα, αιολικού πάρκου, υπήρξε μια αρνητική γνωμοδότηση της Περιφέρειας, η οποία έγινε δεκτή και από την Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος.

Όλοι ξέρουμε ότι βεβαίως, οι γνωμοδοτήσεις είναι θέμα του Υπουργείου κατά πόσον θα γίνουν δεκτές ή όχι. Τώρα έχουμε μπροστά μας τη συγκεκριμένη περίπτωση της Σκύρου, η οποία έχω πληροφορηθεί, ότι σύντομα ετοιμάζεται το δρομολόγιό της προς την Περιφέρεια και, επειδή η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, έχει δείξει ότι σε στοιχειοθετημένες αντιρρήσεις, συμφωνεί στη γνωμοδότησή της να μην δοθούν - εγκριθούν οι συγκεκριμένες άδειες.

Αναφέρομαι σε μια προηγούμενη γνωμοδότηση η οποία αφορούσε τα Στύρα της νότιας Εύβοιας, στο Νημποριό, όπου υπήρξε αρνητική από την Περιφέρεια, αλλά όταν πήγε στη Γραμματεία Περιβάλλοντος του Υπουργείου, δεν λήφθηκε υπόψη, και δεδομένου ότι πρόκειται για επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα, στις οποίες έτσι απλά η απόφαση είναι στα χέρια του Γραμματέα αν την κάνει δεκτή ή όχι, και μάλιστα με προϋποθέσεις πολύ πιο, θα έλεγα στοιχειοθετημένες, που αφορούσαν την περίπτωση των Νέων Στύρων, όπου έγινε δεκτή η εγκατάσταση τελικά.

 

Και έρχομαι τώρα και μιλάω ειδικά για τη Σκύρο, επειδή όλοι ξέρουμε ότι πρόκειται για μια περιοχή που δεν είναι μόνο Natura αλλά υπάρχει και το προηγούμενο της απόρριψης από το ΣτΕ το 2020. Πρόκειται ουσιαστικά για την ίδια επένδυση απλά άλλαξε η ονομασία της εταιρείας. Η ίδια εταιρεία είναι πίσω από την οποία κρύβεται η Μονή Μεγίστης Λαύρας η οποία, θέλει να επαναφέρει και την επαναφέρει μειώνοντας λίγο την εγκατάσταση, μείωσε τα MW ελάχιστα και, ταυτόχρονα μεγεθύνοντας τις ανεμογεννήτριες ουσιαστικά είναι σα να καταθέτει την ίδια πρόταση.

 

Θα συμφωνήσω με αυτά που μας είπατε σχετικά με το πρότζεκτ και όλη την προσπάθεια που κάνετε, αλλά αυτήν την ώρα η Σκύρος είναι αλλού. Υπάρχει και «βράζει» ένα κίνημα το οποίο θα αντισταθεί. Ειλικρινά, κύριε Αντωνόπουλε, κάντε και μία προσπάθεια ως ενεργοί πολίτες, γιατί αυτή την ώρα αυτό που λείπει πραγματικά και στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος, είναι ότι αυτή η κινηματική λειτουργία που υπήρχε πρέπει να επανέλθει.

Θα μου επιτρέψει η κυρία Σκαναβή. Μην είστε μερικές φορές τόσο αυστηρή για τους ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με το περιβάλλον, γιατί άκουσα μερικές φράσεις και αυτός ο κόσμος έχει δώσει πολλές μάχες, οι οποίες μάχες δεν βγήκαν στην επιφάνεια. Υπάρχει ένας κόσμος ο οποίος πραγματικά αυτή την ώρα τρέχει.

 

Άρα, λοιπόν, σε αυτήν την προσπάθεια να δείτε το πρότζεκτ το δικό σας που, εντάξει, καλό είναι και καλά αποτελέσματα έχει, αλλά ανοιχτείτε και λιγάκι ιδιαίτερα για την περίπτωση των ανεμογεννητριών, για να έχουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Εδώ χωρίς χωροταξικό, χωρίς τίποτα, έρχεται σε 3-4 μέρες πάλι νομοθετική παρέμβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη λογική και πάλι να διευκολυνθούν όσο γίνονται περαιτέρω οι νέες εγκαταστάσεις.

Δεν είμαστε εναντίον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά τουλάχιστον μια στοιχειώδη προστασία του περιβάλλοντος και ένας στοιχειώδης σεβασμός σε αυτά που η ίδια η Κυβέρνηση νομοθετεί, πρέπει να υπάρχει. Καλή επιτυχία στη δουλειά σας και μαζί και στα άλλα μέτωπα.»




Γραφείο Βαγγέλη Αποστόλου
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας
πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων




Δεν υπάρχουν σχόλια: