Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

« Η φούσκα της Autonomy »

Είχε μοσχοπουλήσει την Autonomy στην αμερικανική Hewlett Packard το 2011 έναντι ποσού 11 δισ. δολαρίων, δηλαδή 64% περισσότερο από τη χρηματιστηριακή της αξία, μαγειρεύοντας τα στοιχεία για τα έσοδα, τον ρυθμό αύξησής τους και τα μικτά περιθώρια κέρδους μεταξύ των ετών 2009 και 2011.

Ο Μάικ Λιντς, ένας από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματίες του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, γνωστός και ως «Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας», βρίσκεται μισό βήμα πριν από την έκδοσή του στις ΗΠΑ προκειμένου να δικαστεί για απάτη -κατηγορείται ότι χειραγώγησε τα οικονομικά μεγέθη τής πάλαι πότε εταιρείας του Autonomy, η οποία παράγει λογισμικό ανάλυσης δεδομένων σε επιχειρήσεις- προκειμένου να φουσκώσει την αξία της πριν από την πώλησή της στην αμερικανική Hewlett Packard (HP).

Ο Λιντς είχε μοσχοπουλήσει την Autonomy στον αμερικανικό κολοσσό το 2011 έναντι του ποσού των 11 δισ. δολαρίων, δηλαδή 64% περισσότερο από τη χρηματιστηριακή της αξία. Την ημέρα που ανακοινώθηκε η συμφωνία η μετοχή τής Autonomy εκτοξεύτηκε πάνω από 70%, ενώ αντίθετα ο τίτλος τής HP βυθίστηκε 20% καθώς μέρος της αγορά μυρίστηκε αμέσως ότι οι ιθύνοντες της αμερικανικής εταιρείας είχαν πιαστεί κορόιδο από τον Βρετανό.

Κάτι που επιβεβαιώθηκε ένα χρόνο αργότερα όταν η HP ανακοίνωσε διαγραφές ύψους 8,8 δισ. δολαρίων από την αξία τής Autonomy, κατηγορώντας τον Λιντς ότι μαγείρεψε τα στοιχεία για τα έσοδα, τον ρυθμό αύξησής τους και τα μικτά περιθώρια κέρδους μεταξύ 2009 και 2011. Aφού απέλυσε τα… χαϊβάνια (στελέχη της) που υλοποίησαν την εξαγορά, η ΗΡ προχώρησε στη συνέχεια σε αγωγές εναντίον του Λιντς και των άλλων συνεργατών του, τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ, απαιτώντας αποζημιώσεις 5 δισ. δολαρίων.

Ο Λιντς απέρριψε τις κατηγορίες και απάντησε με αγωγή κατά της ΗΡ για συκοφαντική δυσφήμιση. Υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί τής ΗΡ περί απάτης είχαν στόχο τη συγκάλυψη της δικής της κακοδιαχείρισης στην Autonomy μετά τη συμφωνία του 2011.

Ετσι ξεκίνησε μια πολυετής δικαστική διαμάχη που κρατά έως σήμερα. Την περασμένη Παρασκευή όμως ένα βρετανικό δικαστήριο δικαίωσε την ΗΡ για τις ευθύνες του Λιντς στο φούσκωμα της αξίας της Autonomy και ώρες αργότερα η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πέιτελ άναψε το πράσινο φως για την έκδοση του στις ΗΠΑ. Οι δικηγόροι του Λιντς αντέδρασαν άμεσα και προχώρησαν σε έφεση, η εκδίκαση της οποίας ενδεχομένως να πάρει και 12 μήνες, ενώ αρκετά στελέχη του βρετανικού τομέα υψηλής τεχνολογίας υπερασπίστηκαν το δικαίωμα του Λιντς να δικαστεί ως Βρετανός πολίτης που υπόκειται στους βρετανικούς νόμους και κανόνες στην πατρίδα του.

Σύμβουλος της κυβέρνησης

Ο 56χρονος Βρετανός δεν είναι κάποιος τυχαίος επιχειρηματίας. Αποτελεί εμβληματική μορφή του βρετανικού τομέα υψηλής τεχνολογίας, μέλος της βρετανικής ακαδημίας επιστημών (Royal Society), ενώ διετέλεσε σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης και μέλος των διοικητικών συμβουλίων του BBC και της Βρετανικής Βιβλιοθήκης. Γιος πυροσβέστη και νοσοκόμας, ο Λιντς κατάφερε να αναρριχηθεί σπουδάζοντας στην Οξφόρδη. Ιδρυσε την Αutonomy το 1996 και την κατέστησε μέσα σε λίγα χρόνια μία από τις 100 κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες της Βρετανίας. Το λογισμικό που ανέπτυξε μπορούσε να αντλεί χρήσιμες πληροφορίες από «μη δομημένες» πηγές, όπως τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή βίντεο, και στη συνέχεια να παρέχει διάφορες υπηρεσίες στον χρήστη του όπως πιθανές απαντήσεις σε έναν φορέα εκμετάλλευσης τηλεφωνικών κέντρων ή παρακολούθηση τηλεοπτικών σταθμών για λέξεις ή θέματα που ενδιαφέρουν.

Με γραφεία στο Κέμπριτζ, το Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις του κόσμου η Autonomy είχε πελατολόγιο πάνω από 65.000 επιχειρήσεις. Μετά τη διαγραφή του 75% της αξίας της η HP πούλησε τα υπολείμματά της τον Σεπτέμβριο του 2016 στη βρετανική Micro Focus στο πλαίσιο συμφωνίας που περιείχε και άλλες μονάδες της.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: