Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

"Η Εύβοια δεν θα στέρξει στην εγκατάσταση άλλων ανεμογεννητριών " ( άρθρο του Ν.Αποστόλου στην "εφημερίδα των συντακτών" )


 


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν ήσουν υπουργός έλεγες άλλα...
. Πως λέγεται λοιπόν αυτός που όταν έχει λίγο μέλι στα δάκτυλά του και τα γλύφει σερνόμενος στα τέσσερα ; ΛΑΜΟΓΙΟ λέγεται ...

Ανώνυμος είπε...

Αλλά για την δυτική Βοιωτία και όλο το παραλιακό μέτωπο της Φωκίδας, ακόμα και το Δελφικό Τοπίο, ισχύουν άλλες αλήθειες; Τι συμβαίνει Βαγγελάκη; Ξέχασες τί είπες για τα αιολικά όταν ήρθες στην Άμφισσα σαν υπουργός που ξεφτιλίστηκες με όσα έλεγες για τους ψαράδες; Που σου απέδειξαν επι τόπου ότι δεν ήξερες που έβαζες την υπογραφή σου και εσύ προειδοποιούσες ότι αν έχει υπογράψει άλλος εν αγνοία σου θα τον κάνεις ντά; Που αποδείχτηκε ότι εσύ είχε υπογράψει και δεν ήξερες τι σου γίνεται; Θυμάσαι τί είπες για τα αιολικά; Είσαι γραμμένος σε βίντεο αν το έχεις ξεχάσει. Θα κάνεις κάποια αυτοκριτική για το παρελθόν σου σαν υπουργός; θα μας εξηγήσεις τί δεν είχες καταλάβει τότε και το κατάλαβες τώρα ώστε να δούμε αν έχεις πράγματι εξελιχτεί σε κάτι με περισσότερη αντίληψη ή να αφήσουμε το Βαγγελάκη και να πιάσουμε τους πραγματικούς χαρακτηρισμούς που σου αντιστοιχούν; Γιατί Βαγγελάκη, ενώ εσύ λές ότι λές για την Εύβοια, η ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου για αγροδιατροφικό κλάδο και αγροτουρισμό στην Φωκίδα, ή μόνη της δυνατότητα να ζήσει τους κατοίκους της, καταστρέφεται μέρα με την μέρα εξαιτίας όσων έκανες εσύ και το ασκέρι σου όταν είχατε και το μαχαίρι και το πεπόνι. Στις δικές σας αποφάσεις πατάνε και οδηγούν τον τόπο στην καταστροφή που επικαλείσαι ότι θα συμβεί στην Εύβοια απο τα αιολικά κλπ. Εγώ λέω ότι όπως εδώ εξαπατήσατε τον κόσμο και σας ψήφισε ώστε να τα πιάσετε μετά και να πουλήσετε τον κόσμο της Φωκίδας, τώρα κάνετε το ίδιο παιχνίδι στην Εύβοια. Για να σας ψηφίσουν και εκεί σαν κορόιδα και μόλις βρεθείτε στην εξουσία να ξανακάνετε την μπάζα σας πουλώντας και όσους σας πίστεψαν εκεί. Πείσε με σε παρακαλώ ότι κάνω λάθος. Εάν η ΝΔ, Μπούγας, Δελμούζος Ταγκαλής κλπ γεμίζουν την Φωκίδα με αιολικά, Φ/Β, μεταλλεία κλπ και προκαλούν την ζημιά που εσύ λές για την Εύβοια, αυτοί απλά δεν διαψεύδουν την κακιά πλευρά της ιστορίας της παράταξής τους που απ' ότι φαίνεται έχει κυριαρχήσει στην ΝΔ και δεν υπάρχει τίποτα θετικό. Δεν είστε όμως μόνο εσείς οι δύο στις επιλογές μας. Οι κακοί ή οι χειρότεροι.Υπάρχουν και άλλες επιλογές, πολλές, ώστε να θες να την βγάλεις τόσο καθαρή τόσο εύκολα. Πές μας σε παρακαλώ, τότε που ήρθες στην Άμφισσα, τί ακριβώς μας είπες για τα αιολικά;

Ανώνυμος είπε...

9:33 κάνεις λάθος. Λαμόγιο είναι ο πιό εύστοχος χαρακτηρισμός που θα μπορούσες να βρεις αλλά το εύστοχος οφείλεται στην πραγματική ερμηνεία του λαμόγιου και όχι σε αυτή που δίνεις εσύ. Αξίζει για τους νεότερους να μάθουν πιό ήταν το λαμόγιο για να καταλάβουν γιατί οι σημερινοί πολιτικοί στην Ελλάδα αξίζουν τον χαρακτηρισμό περισσότερο απο οποιονδήποτε άλλο.
Προπολεμικά και μέχρι και την δεκαετία του 80, κάποια στιγμή σε ένα πολυσύχναστο δρόμο της Αθήνας, κάποιος έβαζε ένα τελάρο ανάποδα στο πεζοδρόμιο, έβγαζε τρία τραπουλόχαρτα ένα εκ των οποίων ήταν παπάς (βαλές ή ντάμα ή ρήγας) και καλούσε τους περαστικούς να παίξουν μαζί τους για λεφτά αν μπορούν να βρούν ποιός είναι ο παπάς αφότου ο παπατζής του έδειχνε ποιό φύλλο είναι ο παπάς αλλά μετά γύριζε τα τραπουλόχαρτα ανάποδα και τους άλλαζε θέσεις στα γρήγορα πάνω στο τελάρο μπροστά στα μάτια του παίχτη. Ο παπατζής ήταν ταχυδακτυλουργός και όποτε ήθελε άλλαζε θέση στο παπά κατά την μετακίνηση χωρίς να το καταλάβει ο παίχτης. Όποτε ήθελε όμως άλλαζε θέσεις όπως ένας απλός άνθρωπος οπότε ένα κοινό μάτι παρακολουθούσε τις θέσεις του και έβρισκε στο τέλος ποιό χαρτί είναι ο παπάς. Το ζητούμενο δεν ήταν αν ο ταχυδακτυλουργός μπορούσε να εξαπατήσει ή όχι ένα περαστικό. Το ζητούμενο ήταν να βρεθεί ο περαστικός κορόιδο. Για αυτό το λόγο υπήρχα τα "λαμόγια". Ήταν οι συνεργάτες του παπατζή που τους έδινε μερίδιο απο τα κέρδη αλλά οι περαστικοί δεν το ήξεραν. Τα λαμόγια προσποιούνταν τον περαστικό και έκαναν ότι έπαιζαν με τον παπατζή. Κάθε τόσο όλο και κάποιος ανυποψίαστος περαστικός σταμάταγε αρχικά απο περιέργεια. Ο περαστικός έπαιζε με τα μάτια του προσπαθώντας να βρεί που είναι ο παπάς και ας είχε ποντάρει τα λεφτά του άλλος. Τότε ο παπατζής, άλλαζε άγαρμπα τα χαρτιά και o περαστικός έβρισκε τον παπά, όπως και αυτός που έπαιζε λεφτά (το λαμόγιο). Όταν λοιπόν ο αγαθός περαστικός έβλεπε τον άλλο τυχαίο περαστικό (το λαμόγιο) δύο φορές να διπλασιάζει τα λεφτά που πόνταρε και μία να τα χάνει αυτός απο μέσα του είχε παίξει και είχε βρεί όλες τις φορές ποιό φύλλο είναι ο παπάς. Είχε πειστεί ότι είναι περισσότερο πονηρός απο όλους τους άλλους και έμπαινε στο παιχνίδι ώστε να κερδίσει εύκολα και άκοπα λεφτά. Εάν το κορόιδο αργούσε να μπει στο παιχνίδι, το λαμόγιο έκανε συνεχόμενα λάθος επιλογές και έχανε όλα τα λεφτά του, ενώ το κορόιδο πάντα απο μέσα του είχε βρεί το σωστό φύλλο και ήταν ακόμα πιό σίγουρος για τις ικανότητές του. Τότε το λαμόγιο ως κοινός καλός συμπολίτης παρότρυνε το κορόιδο να παίξει εάν νομίζει ότι μπορεί να βρει τον παπά. Αν δε το κορόιδο την είχε ψωνίσει και έκανε και παρατήρηση σε αυτόν που έχανε ότι κάνει εμφανείς βλακείες, τότε το λαμόγιο έκανε τον παρεξηγημένο και τον προκαλούσε έντονα να παίξει και να αποδείξει ότι δεν λέει βλακείες και ότι μπορεί να κερδίσει. Λαμόγιο λοιπόν δεν ήταν πράγματι ο ίδιος ο κύριος απατεώνας. Ήταν μέλος της συμμορίας που καθοριστικός του ρόλος ήταν να υποκρίνεται ότι είναι και αυτός ένας περαστικός, κάνοντας ότι χρειάζεται ώστε να πειστούν τα κορόιδα ότι παίζοντας τον παπά θα κερδίσουν. Καθοριστικό ήταν το λαμόγιο και ο παπατζής να μην αφήνουν καμία αμφιβολία ότι το λαμόγιο ήταν ένας τυχαίος περαστικός και ο παπατζής ένας αξιοπρεπείς και καθόλα τίμιος επιχειρηματίας.

Γενικεύοντας εύκολα "ΛΑΜΟΓΙΟ" είναι αυτός που υποκρίνεται ότι είναι ένας απο εμάς και κάνει ότι χρειάζεται ώστε να πειστούμε ως πολίτες και ως ψηφοφόροι ότι παίζοντας με τον όποιο "ΠΑΠΑΤΖΗ" θα κερδίσουμε.
Εάν λοιπόν υπάρχει παιχνίδι όπου εμείς εμπιστευόμαστε κάποιους που μας λένε ότι κάνοντας συγκεκριμένες επιλογές θα κερδίσουμε αλλά τελικά βγαίνουμε πάντα χαμένοι και η ζωή μας και ο τόπος μας πάει απο το κακό στο χειρότερο, τότε ψάξτε και εύκολα θα βρείτε και τον παπατζή, και το λαμόγιο και τα κορόιδα. Αρκεί να έχετε το θάρρος να το παραδεχτείτε εάν προκύπτει ότι εσείς είσαστε τα κορόιδα γιατί αν είναι έτσι, εάν δεν αλλάξετε εσείς στάση και επιλογές, τότε θα εξακολουθήσετε να χάνεται και να είστε τα κορόιδα.