- Οι υπερυπολογιστές χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση πολύπλοκων προσομοιώσεων που περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό μεταβλητών.
- Οι κοινές χρήσεις περιλαμβάνουν την οικονομική, περιβαλλοντική και νευρολογική μοντελοποίηση καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ο ιός COVID-19 μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται.
- Ο ιαπωνικός υπερυπολογιστής, Fugaku, είναι ο πιο ισχυρός στον κόσμο.
Τον Ιούνιο, ο Ιάπωνας υπερυπολογιστής Fugaku ξεπέρασε όλους τους ανταγωνιστές για να κερδίσει την πρώτη θέση στη διπλή ετήσια κατάταξη των πιο ισχυρών υπολογιστικών μηχανών στον κόσμο που κυκλοφόρησε από το ερευνητικό έργο Top500 . Το Fugaku, το οποίο αναπτύχθηκε από τον Fujitsu σε συνεργασία με το ομοσπονδιακό ερευνητικό εργαστήριο Riken, κατάφερε να εκτελέσει σχεδόν τρεις φορές περισσότερους υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο από τον πρώην ηγέτη της λίστας, Σύνοδος Κορυφής υπερυπολογιστών με έδρα τις ΗΠΑ.
Ο Fugaku όχι μόνο κατέκτησε την πρώτη θέση στον αριθμό υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο - το λεγόμενο TeraFLOPS - αλλά και στις τέσσερις κατηγορίες στις οποίες οι υπερυπολογιστές κρίνονται από το έργο. Σύμφωνα με το εργαστήριο Riken, κανένας άλλος υπολογιστής δεν είχε επιτύχει αυτό το επίτευγμα μέχρι στιγμής. Το Fugaku είχε επίσης την κατάταξη των περισσότερων πυρήνων από όλους τους υπολογιστές, την υψηλότερη θεωρητική κορυφαία απόδοση για υπολογισμούς και την υψηλότερη χωρητικότητα ισχύος.
Οι υπερυπολογιστές χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση πολύπλοκων προσομοιώσεων που περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό μεταβλητών. Οι κοινές χρήσεις περιλαμβάνουν την οικονομική και κλιματική μοντελοποίηση, τη νευρολογική έρευνα και την πυρηνική επιστήμη. Στην περίπτωση του Fugaku, η ισχύς του μηχανήματος χρησιμοποιείται επίσης για την έρευνα του coronavirus, ειδικότερα για την εκτέλεση προσομοιώσεων για το πώς τα αναπνευστικά σταγονίδια κινούνται μέσω του αέρα σε διαφορετικές τοποθεσίες όπως γραφεία ή τρένα.
Η λίστα με τους 8 κορυφαίους υπερυπολογιστές στον κόσμο περιλαμβάνει έναν Dell, έναν Nvidia και δύο IBM, καθώς και δύο Κινέζους υπερυπολογιστές που διαχειρίζεται η κινεζική κυβέρνηση. Η γερμανική υπερυπολογιστής Juwels Booster Module από την εταιρεία πληροφορικής Atos μπήκε στις 8 καλύτερες τον Νοέμβριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου