Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Πόσο επικίνδυνο είναι το «σμήνος σεισμών» σε Κορινθιακό και Πατραϊκό Κόλπο;



 Απολύτως καθησυχαστικός εμφανίστηκε  σε συνέντευξή του στο CNN Greece ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή ανάμεσα στη Ναύπακτο και το Αίγιο, όπου λίγο μετά τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκαν δύο σεισμικές δονήσεις 4,7 και 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ στις 11:40 ώρα Ελλάδος εκδηλώθηκε ακόμη ένας σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών, με επίκεντρο 16 χλμ. βόρεια βορειοδυτικά του Αιγίου.

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στο φαινόμενο των πολλαπλών σεισμών («σμήνος» σεισμών) που ταλαιπωρεί τον τελευταίο μήνα τον Κορινθιακό αλλά και τον Πατραϊκό Κόλπο, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους των παρακείμενων αστικών περιοχών.

Τόνισε πως το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι σύνηθες, ενώ σημείωσε πως δεν δίνει σε καμία περίπτωση μεγέθη σεισμών άνω των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Κύριε Λέκκα, τα Ρίχτερ «ταρακούνησαν» τα μεσάνυχτα την περιοχή ανάμεσα στη Ναύπακτο και το Αίγιο. Πώς εξελίσσεται το φαινόμενο;

«Σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες είχαμε την εκδήλωση δύο σεισμών της τάξεως των 4,7 και 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καθώς επίσης και σεισμών μικρότερου μεγέθους. Η σεισμική ακολουθία είναι συνέχεια μιας ακολουθίας που έχει αρχίσει εδώ και περίπου 30 ημέρες στην ίδια περιοχή και η οποία συνεχίζει με μικρά σχετικά μεγέθη δονήσεων», είπε αρχικά ο κ. Λέκκας.

«Και τα τελευταία δύο σεισμικά συμβάντα αλλά και τα γεγονότα που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ουσιαστικά συνιστούν μια σεισμική ακολουθία που έχει τα χαρακτηριστικά αυτού που ονομάζουμε ως "σμήνος σεισμών". Μέσα από αυτή την αντίληψη, θεωρώ ότι η σεισμικότητα στην περιοχή θα συνεχίσει να εκφράζεται με σεισμούς μικρότερου μεγέθους. Δεν πρόκειται να πάμε σε μεγαλύτερους σεισμούς. Τέτοιοι σεισμοί γίνονται μόνον αισθητοί από τους κατοίκους, αλλά δεν επιφέρουν καμία απολύτως επίπτωση», επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου είχαμε αυτό το «σμήνος σεισμών» στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό το φαινόμενο είναι σύνηθες, κύριε Λέκκα;

Αυτό το φαινόμενο είναι ταυτόσημο με άλλα φαινόμενα που εκδηλώνονται συχνά πυκνά στη συγκεκριμένη περιοχή και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου. Κάθε δύο χρόνια έχουμε μία τέτοια σεισμική ακολουθία.

Πολλές φορές στο παρελθόν έχουν εκδηλωθεί ανάλογες δραστηριότητες, χωρίς, όμως να έχουμε σε καμία περίπτωση επιπτώσεις. Τα σεισμικά μεγέθη, σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι χαμηλά, δηλαδή δεν έχουμε σεισμούς πάνω από 5 βαθμούς.

Η περιοχή του Πατραϊκού κόλπου, ωστόσο, έχει δώσει παλαιότερα μεγάλους σεισμούς;

Πράγματι, στο παρελθόν και ο Κορινθιακός αλλά και ο Πατραϊκός Κόλπους έχουν δώσει και μεγάλα μεγέθη σεισμών. Σας θυμίζω τον πολύ ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που είχε εκδηλωθεί στο Αίγιο το 1995.

Ωστόσο, ο τότε σεισμός με την τωρινή σεισμική δραστηριότητα έχει τη διαφορά του «σμήνους σεισμών». Συνήθως οι μεγάλοι σεισμοί έρχονται και εμφανίζονται χωρίς προειδοποίηση και στη συνέχεια σιγά – σιγά αποσβαίνονται.

Αυτή η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα έχει το χαρακτηριστικό ότι αρχίζει να εμφανίζεται σιγά – σιγά με μικρά μεγέθη. Κάποια στιγμή το φαινόμενο κορυφώνεται και κάποια στιγμή ξεκινά η απόσβεσή του.

Παρά το γεγονός ότι έχουμε μεγάλου σεισμούς και στον Κορινθιακό αλλά και στον Πατραϊκό Κόλπο, η φύση των σεισμών είναι τελείως διαφορετική.

Φοβόμαστε πολύ περισσότερο όταν υπάρχει μια σεισμική δραστηριότητα πάρα πολύ μικρή χωρίς μεγάλους σεισμούς, χωρίς μεγέθη τα οποία είναι εμφανή και αυτοί οι σεισμοί εμφανίζονται απευθείας με μεγάλο μέγεθος. Ποτέ μία τέτοια δραστηριότητα, όπως το «σμήνος σεισμών» δεν μεταβαίνει σε έναν μεγάλο σεισμό.

Εκφράζεται ανησυχία το τελευταίο διάστημα από κατοίκους του Αιγίου και της Ναυπάκτου γι’ αυτό το «μπαράζ» σεισμών. Είναι ανησυχητικό ένα τέτοιο φαινόμενο;

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι κάτοικοι κι αυτό γιατί οι κτηριακές δομές στη συγκεκριμένη περιοχή είναι οι καλύτερες που μπορούν να υπάρξουν. Οι κατασκευές είναι πάρα πολύ καλές.

Εμείς αρχίζουμε να ανησυχούμε, όταν εμφανίζονται μεγέθη πάνω από 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν κάποιες ζημιές.

Συνεπώς, αυτά τα μεγέθη των 4 και 4,8 βαθμών είναι πολύ μικρά, ώστε να αρχίσουμε να ανησυχούμε. Άρα δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία, αλλά ψυχραιμία. Εμείς παρακολουθούμε από τον ΟΑΣΠ της εξέλιξη των φαινομένων από κοντά και θεωρώ ότι δεν δικαιολογείται καμία ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: