Μετά από πολύμηνη «κυοφορία», με παλινωδίες, ακραίες προκλήσεις, παραπειστικά προσκλητήρια για διάλογο, οι «τουρκικές ωδίνες» έβγαλαν τον ορισμό του 61ου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών.

Τα μηνύματα όμως, που εκπέμπονται την επαύριο των ανακοινώσεων για το ραντεβού της 25ης Ιανουαρίου, μαρτυρούν την τουρκική προσπάθεια να πετάξει τον ευρωπαϊκό «κορσέ» και να ράψει στα μέτρα της το κοστούμι του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Έναντι της ελληνικής διακήρυξης για τον μονοθεματικό χαρακτήρα των συνομιλιών που αφορούν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, η Άγκυρα επιστρατεύοντας απειλητικούς τόνους επιχειρεί να επιβάλει τη μεγέθυνση της ατζέντας. Απαιτεί στο τραπέζι να μπουν θέματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών, τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος, αλλά η δικαιοδοσία των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Η ελληνική αποστολή προετοιμάζεται για το πρώτο ραντεβού μετά το 2016. Επικεφαλής της αναλαμβάνει, ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης. Ο καμβάς της διπλωματικής σταδιοδρομίας του είναι συνυφασμένος με τις διερευνητικές επαφές και θα ενισχυθεί από τον επίσης πολύπειρο πρέσβη Αλέξανδρο Κουγιού. Στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού δεν θα βρίσκεται πλέον ο Φεριντούν Σινιρλίογλου και ως επικρατέστεροι φέρονται δυο υψηλόβαθμα στελέχη του τουρκικού ΥΠΕΞ, είτε ο Σεντάτ Ονάν είτε ο Τσαγατάι Ερτιγές.

Ευρύτατη συναίνεση στην Επιτροπή της Βουλής για τα 12 ν.μ. στο Ιόνιο

Ευρύτατη ήταν η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, κατά τη συζήτηση στις επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής.

«Είναι η πρώτη φορά που καλείται το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφίσει αύξηση του χώρου εθνικής κυριαρχίας από το 1947», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Θέλουμε να χαιρετίσουμε την προσχώρηση της νέας Δημοκρατίας σε μία στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την οποία έχει λοιδορήσει και την οποία είχε καταγγείλει», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Δεν μπορούμε να συζητήσουμε για 12 ναυτικά μίλια χωρίς το πλαίσιο να το δίνουν οι ελληνοτουρκικές θέσεις», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

Στην επιτροπή ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι στο πλαίσιο της εθνικής ομοψυχίας εντάσσει και το «παρών» του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι το άρθρο 2 του νομοσχεδίου δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα για περαιτέρω επέκταση των χωρικών της υδάτων και σε άλλες περιοχές.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλή στις 19 Ιανουαρίου με ονομαστική ψηφοφορία όπου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών.

Πηγή: ΕΡΤ1