Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Ο Αριστοτέλης ήταν σημαντική προσωπικότητα στον Δημόσιο Λόγο. Είπε ότι, οι πειστικοί άνθρωποι κάνουν αυτά τα 3 πράγματα...





 Όταν σκεφτόμαστε τη δημόσια ομιλία , γενικά σκεφτόμαστε έτοιμα σχόλια σε μια ομάδα ανθρώπων - ομιλίες αποδοχής, τοστ γάμου, παρουσιάσεις εργασίας, ομαδικές συζητήσεις.

Αλλά πριν από 2.400 χρόνια, ο Αριστοτέλης, η μεγαλύτερη αρχή στον κόσμο για το θέμα, το περιέγραψε λίγο διαφορετικά. Δημόσια ή ιδιωτικά, δίδαξε, μιλάμε για έναν λόγο: να πείσουμε.

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, επειδή πολλοί από εμάς πάσχουν από άγχος λόγου. Ίσως επειδή δεν έχουμε εκπαιδευτεί ποτέ να σκεφτόμαστε στρατηγικά για την επικοινωνία, παρά το γεγονός ότι είναι μια από τις πιο κρίσιμες δεξιότητες στη ζωή.

Σύμφωνα με τη διδασκαλία του Αριστοτέλη σχετικά με την πειθώ , η τέχνη της ευγλωττίας εξηγείται με όρους που δεν έχουν καμία σχέση με την κατάκτηση του άγχους ή την εκμάθηση της αυτοπεποίθησης, αλλά μάλλον με τη μάθηση του πώς οι άνθρωποι μας ακούνε.

Εδώ είναι αυτό που ο Έλληνας φιλόσοφος πίστευε ότι κάνουν οι πιο πειστικοί άνθρωποι:

1. Σκέφτονται το κοινό τους και όχι για τον εαυτό τους

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η προετοιμασία του λόγου συνεπάγεται ατέλειωτες ώρες εμμονής για το τι θα σκεφτούν οι άνθρωποι (π.χ. «Τι γίνεται αν αποτύχω;» «Τι γίνεται αν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είμαι χαζός;»).

Η συμβουλή του Αριστοτέλη; Κόφτο. Εστίαση αντ ’αυτού στα άτομα που απευθύνεστε.

Ξεκινήστε ρωτώντας τον εαυτό σας: Ποιος θα ακούει; Πόσα από αυτά θα υπάρχουν; Πόσο χρονών είναι? Τι φυλή και φύλο; Τι γνωρίζουν για εσάς και το θέμα σας; Γιατί μαζεύονται για να σας ακούσουν; Πώς μπορείτε να τους βοηθήσετε ;

Πριν ξεκινήσετε να γράφετε, σκεφτείτε τον σκοπό της συζήτησής σας. Θέλετε να διασκεδάσετε, να ενημερώσετε ή να εμπνεύσετε;

Στη συνέχεια, εκφράστε το ως συγκεκριμένο στόχο σε μία πρόταση: Ως αποτέλεσμα της παρουσίασής μου, θέλω να γνωρίζουν [X] και να κάνουν [Y] ως αποτέλεσμα της ομιλίας μου.

Στοχεύοντας τις παρατηρήσεις σας στα κυριολεκτικά, συγκεκριμένα μέλη του κοινού, και εμμένοντας στον σκοπό σας, θα εξαλείψετε έναν τεράστιο βαθμό άγχους.

2. Κάνουν το κοινό τους χαρούμενο

Στο μυαλό σας, το θέμα της ομιλίας σας είναι οι τριμηνιαίες πωλήσεις, η πολιτική της εταιρείας ή η εκπληκτική νέα σας εφεύρεση. Το κοινό σας, ωστόσο, εστιάζεται σε ένα εντελώς διαφορετικό θέμα - την ευτυχία τους.

Ο Αριστοτέλης ανέφερε μια σειρά από πράγματα που κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους: Υγεία, οικογένεια, πλούτος, κατάσταση και ούτω καθεξής. Η επιτυχία σας ως ομιλητής, ανεξάρτητα από το θέμα, εξαρτάται από την απόδειξη στο κοινό σας ότι δεν είστε απλώς μάχη. τους μιλάτε, προς όφελός τους.

Ας πούμε ότι προωθείτε ένα οικονομικό προϊόν. Ξέρετε ότι είναι φοβερό. Οι αριθμοί το αποδεικνύουν. Αλλά τι θα κάνει το κοινό σας πιο ευτυχισμένο; Μια μακρά διαφορά σχετικά με τους αριθμούς ή μια εξήγηση για το πώς αυτοί οι αριθμοί θα κάνουν τη ζωή τους καλύτερη;

Το θέμα, όπως πάντα, είναι ότι κάθε στοιχείο της παρουσίασής σας πρέπει να αποδεικνύει την επίγνωσή σας για αυτό που τους ενδιαφέρει.

3. Μιλούν στη γλώσσα του κοινού τους

Είτε μοιράζεστε πολλά ή λίγα, η απόφαση του κοινού σας να αποδεχτεί τις λέξεις και τις ιδέες σας εξαρτάται από το πόσο αξιόπιστοι σας βρίσκουν. «Όταν οι ομιλητές συμπεριφέρονται ακατάλληλα», έγραψε ο Αριστοτέλης, «αμφισβητείται η αξιοπιστία τους - ακόμη και όταν μιλούν την αλήθεια».

Είναι διαισθητικό ότι η αδέξια γλώσσα του σώματος ή τα ακατάλληλα ρούχα θα αποσπάσουν τους ανθρώπους από το μήνυμά σας, αλλά αντί να ανησυχείτε για το τι δεν πρέπει να κάνετε, εκπαιδεύστε την προσοχή σας προς τις μυριάδες τρόπους που μπορείτε να πλαισιώσετε την παρουσίασή σας στο γνωστικό σύμπαν του κοινού σας.

Εάν το κοινό σας χρησιμοποιεί το σύστημα μέτρησης, μην μιλάτε σε ίντσες. Αν είστε από το αγροτικό Ιλλινόις, για παράδειγμα, και κάνετε ιατρική θεραπεία για μια τρομερή ασθένεια σε δύσπιστους γιατρούς και ακαδημαϊκούς από τη Σαγκάη, μιλήστε για τα θύματα της νόσου που προέρχονται από τη Σαγκάη.

Κάθε πτυχή της παρουσίασής σας, συμπεριλαμβανομένου του χρονοδιαγράμματος, του χιούμορ, των επιλογών λέξεων, των μεταφορών και των στατιστικών, πρέπει να σημαίνει το ίδιο πράγμα με αυτούς που σημαίνουν για εσάς.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: