Η Αρτοτίνα είναι το πιο… ορεινό από τα ορεινά χωριά της Ελλάδας καθώς είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.350 μέτρα, μέσα στα έλατα και στα γάργαρα νερά. Με μόλις 18 κατοίκους τον χειμώνα μπορεί να προσφέρει την απόλυτη ηρεμία μέσα στη φύση…
Η Αρτοτίνα στη Φώκιδα “μάχεται” με τον Αθανάσιο Διάκο για το ποιο από τα δύο χωριά είναι η γενέτειρα του Αθανάσιου Διάκου, ωστόσο, ανεξέρτητα από αυτό, ο εν λόγω τόπος είναι μοναδικής ομορφιάς, καθώς βρίσκεται μέσα στα καταπράσινα έλατα αλλά και στα κρυστάλλινα νερά των χειμάρρων που δημιουργούνται από το λιώσιμο του χιονιού.
Ένας ορεινός “παράδεισος” στα 1.350 μέτρα
Η Αρτοτίνα είναι χτισμένη στις απόκρημνες πλαγιές των Βαρδουσίων -τη νοτιότερη απόληξη της Πίνδου στη Στερεά Ελλάδα- και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Ελλάδας, με απίστευτο φυσικό κάλλος.
Το μάτι χάνεται στα έλατα και τα πνευμόνια γεμίζουν με καθαρό αέρα, ενώ οι εικόνες που αποτυπώνονται στον φακό αλλά και στην μνήμη είναι μοναδικές. Το τοπίο συμπληρώνεται από τα πλούσια βοσκοτόπια, στα οποία, ιδιαίτερα κατά το πρόσφατο παρελθόν, έβοσκαν χιλιάδες γιδοπρόβατα.
Το λυπηρό στοιχείο στο χωριό είναι φυσικά οι λίγοι κάτοικοι, περίπου 18 τον χειμώνα, οι οποίοι φροντίζουν με τη φιλοξενία τους να κάνουν τους επισκέπτες να περάσουν μοναδικά. Τον χειμώνα είναι ακόμα λιγότεροι, μιας και φτάνουν έως και κάτω από τους 20!
Σίγουρα ένα… αποκρουστικό νούμερο που, όμως, διασφαλίζει στον επισκέπτη την πολυπόθητη ηρεμία που επιζητά όταν φεύγει από την πόλη.
Τόπος με πλούσια ιστορία
Μην αμελήσετε να σεργιανίσετε στο χωριό, κάνοντας μια στάση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αρτοτίνας, που στεγάζεται στο σπίτι του οπλαρχηγού Σαφάκα, αλλά και στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, όπου θα δείτε το κελί που μόνασε ο Αθανάσιος Διάκος πριν αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής του στον Αγώνα.
Η μεγαλύτερη οροσειρά της Ελλάδας κυριαρχεί σε όλη σχεδόν τη δυτική Ελλάδα. Βουνά, κορυφές, υψίπεδα, κοιλάδες και φαράγγια διασχίζουν ουσιαστικά την ηπειρωτική Ελλάδα φτάνοντας σε μήκος τα 230 χιλιόμετρα και μέγιστο πλάτος τα 70.
Μικρότερες οροσειρές και βουνά, που χωρίζονται από χαράδρες ή κοιλάδες ποταμών, εναλλάσσονται και διαδέχονται το ένα το άλλο, διαμορφώνοντας τον πιο επιβλητικό ορεινό όγκο της Ελλάδας. Τα σημαντικότερα βουνά της Πίνδου είναι μεταξύ άλλων ο Σμόλικας, τα Τζουμέρκα, ο Γράμμος, τα Άγραφα, η Τύμφη. Στην οροσειρά της Πίνδου θεωρείται πως ανήκουν και βουνά της νοτιότερης Ελλάδας, όπως ο Παρνασσός και τα Βαρδούσια.
Στην καρδιά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδας, η διαδρομή που καταγράφουν οι παρακάτω φωτογραφίες, ξεκινά από το χωριό Δίστρατο στη Σαμαρίνα, ανηφορίζει στην κορυφή του Σμόλικα και τερματίζει στο χωριό Πάδες, μέσα στην κοιλάδα του Αωού ποταμού.
Εικόνες που προκαλούν σεβασμό και δέος για το δημιούργημα αυτό της φύσης, απόλαυση για τις αισθήσεις και μια ανάσα βαθιά, ευεργετική και ζωοδόχος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου