Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Μια μεγάλη επένδυση πήρε το δρόμο της - Ακόμη ένα «βήμα» για την κατασκευή του Elounda Hills



Στο ΣτΕ για έλεγχο βρίσκεται πλέον το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, αναφορικά με τους όρους πολεοδόμησης της έκτασης των 675 στρεμμάτων στην Ελούντα της Κρήτης, όπου προωθείται τουριστική επένδυση, η οποία εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 600 εκατ. ευρώ. Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, το Π.Δ. για το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης της εν λόγω στρατηγικής επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) υπεγράφη από τους συναρμόδιους υπουργούς. Εφόσον δεν υπάρξει κάποιο ζήτημα από το ΣτΕ, θα ακολουθήσουν η υποβολή και η έγκριση της πολεοδομικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εν συνεχεία η έκδοση των απαιτούμενων οικοδομικών αδειών, πιθανώς σε 12 μήνες από σήμερα.
Η επένδυση προωθείται από τη Mirum Hellas, εταιρεία συμφερόντων του Ρώσου επενδυτή ακινήτων κ. Βιτάλι Μπορίσοφ. Έχει ενταχθεί στον νόμο περί fast-track, καθώς προβλέπει τη δημιουργία 600 νέων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου και άλλων 763 μόνιμων θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία του. Υπενθυμίζεται ότι το σύνθετο τουριστικό συγκρότημα της Mirum Hellas θα ονομάζεται Elounda Hills και, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακές υποδομές πολυτελείας, εξοχικές βίλες και μαρίνα ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής.


Στο τέλος Αυγούστου, το έργο έλαβε την έγκριση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Αγίου Νικολάου σε ό,τι αφορά τη μαρίνα, η οποία προβλέπεται να εκτείνεται σε 123 στρέμματα θαλάσσιας επιφάνειας, ενώ θα καταλαμβάνει χερσαία ζώνη 43 στρεμμάτων, με τη μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση να ανέρχεται σε 8.100 τ.μ. Μόνο το κόστος κατασκευής της εν λόγω εγκατάστασης εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 20 εκατ. ευρώ, καθώς συνολικά θα προσφέρονται 202 θέσεις ελλιμενισμού, ακόμα και των μεγαλύτερων σκαφών.
Η Mirum Hellas, συμφερόντων του κ. Μπορίσοφ, έχει μέχρι σήμερα δαπανήσει περί τα 70 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει δεκάδες οικόπεδα, διαμορφώνοντας ενιαία παραθαλάσσια έκταση της τάξεως των 1.000 στρεμμάτων και έξι περιφερειακές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας άλλων 200 στρεμμάτων, επί των οποίων φιλοδοξεί να δημιουργήσει το Elounda Hills. 

Στο μεγάλο οικόπεδο δρομολογείται η ανάπτυξη πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας, δυναμικότητας 200 κλινών, για την οποία ήδη διεξάγονται συζητήσεις ως προς τη λειτουργία της από τη Four Seasons ή τη Fairmont. Παράλληλα, εκτός από τη μαρίνα, το συγκρότημα θα πλαισιώνεται από εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, σπα και άλλες συνοδευτικές λειτουργίες, ενώ στις προθέσεις των επενδυτών είναι η ανάπτυξη ενός μικρού εμπορικού κέντρου για την εξυπηρέτηση των ενοίκων. 

Πέραν του ξενοδοχείου, στον πυρήνα της ανάπτυξης θα βρίσκονται και τουριστικές κατοικίες, οι οποίες θα πωλούνται σε τιμές από 250.000 ευρώ μέχρι 2 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η επένδυση θα χαρακτηρίζεται από τη φιλικότητά της προς το περιβάλλον, δεδομένου ότι η κάλυψη της έκτασης θα περιορίζεται σε μόλις 0,2% του συνόλου του ακινήτου, το οποίο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, μεταφράζεται σε μόλις 130.000-140.000 τ.μ. ανωδομής.

Καθημερινή

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΓΙΟ ΜΗΝΑ ΔΕΣΦΙΝΑΣ !! ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΚΕΙ ΦΥΤΡΩΣΑΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑΝΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΔΥΝΑΤΗ. ΤΙ ΚΡΙΜΑ...

ΔΕΛΦΟΙ-ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΝΕ ΣΤΡΑΦΙ......ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΛΙΓΟΥΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ...

ΑΙΔΩΣ ΔΕΛΦΙΩΤΕΣ ΑΙΔΩΣ !!

Ανώνυμος είπε...

Ειναι θεμα αντίληψης. Εϊναι οσο πιο ξεκάθαρο γίνεται ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα αντίληψης. Δηλαδή συνδυασμός χαμηλού επιπέδου μορφωτικού επιπέδου (ανεξάρτητα απο εάν έχουν τελειώσει κάποιοι πανεπιστήμια και διδακτορικά κ.λ.π. ολοι εκ των έργων μας κρινόμαστε) , άγνοια της παγκόσμιας πραγματικότητας και μη δυνατότητα επεξεργασίας των δεδομένων. Ένα χωράφι της Δεσφίνας, το πιο εύφορο, πόση αξία έχει σαν γη για καλλιέργεια; 500 ευρώ το στρέμμα (χίλια τετραγωνικά μέτρα); Άντε 1000ευρώ γιατί κάποιος έχει μερακλωθεί και πετάει τα λεφτά του. Δηλαδή ένα ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ένα μέτρο επί 100 μέτρα μήκος μιάς πλευράς μεταξύ δύο χωραφιών, που μπήκε το παλούκι "λάθος", είναι 100 τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή περιουσιάρα 100 ευρώ. Απο τα βάθη της ιστορίας έχουν γίνει άπειρη καυγάδες , έχουν γίνει άπειρα δικαστήρια με έξοδα χιλιάδες ευρώ το καθένα για την περιουσιάρα των 100 ευρώ, έχουν μισηθεί παιδιά με γονείς, αδέλφια μεταξύ τους, έχουν γίνει μέχρι και φόνοι και εξακολουθούν όλα αυτά να γίνονται. Για περιουσιακές διαφορές αξίας 100 ευρώ.
Οι ίδιοι άνθρωποι, οι τόσο πολύ μάγκες και δήθεν αυστηροί που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους κλπ, κλπ, κλπ, κάθονται τώρα σαν χάφτες και κοιτάνε τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα των περιουσιών τους να χάνουν εντελώς την αξία τους. Όχι εκατό μέτρα που πήγε να πάρει ο γείτονας, όλη την αξία, σαν να χάνουν όλη την γη τους μιάς και στο μέλλον δεν θα αγοράζει κανένας και για κανένα λόγο γή ανάμεσα σε ανεμογεννήτριες. Γιατί; Γιατί η γη αυτή θα είχε πολύ μεγάλη αξία ή για οικιστική -τουριστική ανάπτυξη, ή παρά το ότι δεν είναι εύφορος κάμπος θα είχε αξία για καλλιέργεια προιόντων πολύ νόστιμων και πολύ ποιοτικών που θα έπιαναν απίστευτες τιμές, αν κυκλοφορούσαν στην περιοχή καταναλωτές με διάθεση να πληρώσουν ακριβά. Ακριβά για εμάς , φτηνά για αυτούς σε σχέση με το πόσο πληρώνουν την ποιότητα στην χώρα τους . 10 ευρώ το κιλό η φτηνότερη φάβα Κυκλάδων και γίνεται ανάρπαστη. Πώς αλλιώς να εξηγήσεις το φαινόμενο. Κάποιοι λίγοι πούλησαν σε πολύ καλή τιμή κάποιες δεκάδες στρέμματα για ανεμογεννήτριες. Κάποιοι είχαν ένα χωραφάκι όλο και όλο και το μοσχοπούλησαν. Ωραία να είναι αυτοί οι μάγκες. Κάποιοι μοσχοπούλησαν κάποια λίγα στρέμματα, αλλά αχρηστεύτηκε εντελώς οι αξία κάποιων άλλων εκατοντάδων που τους έμειναν; Άντε αυτοί απλά κορόιδα που τους θάμπωσαν οι χάντρες και τα καθρεφτάκια, τους έπιασε λιγούρα μόλις είδαν μετρητά, χωρίς γνώση του εξω κόσμου , τους πούλησαν οι κομματοπατέρες της περιοχής (παραδοσιακά λαμόγια της διαπλοκης) πειθαρχία και υποσχέσεις που ποτέ δεν βγαίνουν αλλά μας έγινε συνήθεια, μέχρι εκεί μας κόβει, το φάγαμε το παραμύθι. ΟΟΟΟΟΟΟΟΛΟΙ οι υπόλοιποι; Οι ιδιοκτήτες δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων γης, που δεν θα ζητηθούν ποτέ για κάποιο συγκρότημα, για κάποιο σπίτι, για καλλιέργεια ρεβιθιού ή φακής ή ότι παρήγαγε παλιά η Δεσφίνα που θα μπορούσε να μοσχοπουληθεί εάν υπήρχε στην περιοχή ένα μόνο συγκρότημα σαν και αυτό που δεν θα φτιαχτεί ποτέ εάν μπούν παντού ανεμογεννήτριες; αυτοί τι κάνουν; Τί έχουν καταλάβει; Πώς αλλιώς να εξηγήσεις εάν όχι με το ότι τόσα χρόνια, όσοι τους κόβει μπορούν και φεύγουν, οπότε τί μένει πίσω; Προσβλητικό; Ναι πολύ! Θίγεται κανείς; Γιατί να είναι ψέμα;

Ανώνυμος είπε...

@Σχολιαστής 9:11πμ

Το τοπίο θυμίζει Άγιο Μηνά και παραλίες Φωκίδας ναι. Με κάποιες διαφορές όμως. Μια μεγάλη πόλη, τον Άγιο Νικόλαο στα 10λεπτά και δεκάδες χωριά γύρω γύρω. Επίσης δεκάδες παραλίες, με άμμο και με βότσαλο. Και ένα αεροδρόμιο λίγο πιο πέρα.

Είναι όμορφος ο τόπος μας αλλά δεν είναι μοναδικός. Ας δούμε πως θα βοηθήσουμε αυτούς που ήδη δραστηροποιούνται στον τουρισμό!

Ανώνυμος είπε...

Εάν ο τόπος είχε θεσμοθετηθεί σαν τουριστικού και όχι εξορυκτικού ενδιαφέροντος τότε θα υπήρχαν επενδυτές για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και ο τόπος θα αναπτυσσόταν τουριστικά . Έτσι θα επιβίωναν και τα μικρότερα ξενοδοχεία.. Όταν δηλαδή ο τόπος έπαιρνε τουριστικό όνομα.
Συμμερίζομαι τον πόνο του επιχειρηματία τουρισμού , αλλά επιμένω πως η σωτηρία του βρίσκεται στην τουριστική αξιοποίηση ολόκληρης της περιοχής , μιας περιοχής που με το χωροταξικό σχεδιασμό- νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 , μετατρέπει τους Δελφούς σε χωματερή. Κάποιοι εδώ μέσα έγραψαν προφητικά άρθρα που όμως η "σκουριασμένη" προπαγάνδα έχει καταφέρει να υποβαθμίσει και να αντικρούσει -στα καφενεία- με γελοία επιχειρήματα και σοφιστίες,
Αυτοί που λένε τα γελοία επιχειρήματα έχουν συμφέρον στην τουριστική απαξίωση των Δελφών ,,,εμείς όμως οι υπόλοιποι τι κάνουμε ;;;;
Πριν χρόνια είχαν έλθει στην περιοχή Αμερικανοί επιχειρηματίες καθ υπόδειξη και προτροπή του τότε υφυπουργού οικονομικών της Ν.Δ για αγορά τουλάχιστον 150 στρεμμάτων με σκοπό την ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος και χώρου για γκόλφ. Το δελφικό τοπίο τότε τους απέτρεψε πράγμα που δεν έκανε σήμερα η εγκατάσταση στα ίδια σημεία των ανεμογεννητριών....

Ο τόπος δεν είναι μοναδικός όπως κάθε τόπος δεν είναι μοναδικός , είναι όμως όμορφος και αξιοποιήσιμος τουριστικά καθότι φέρει και το πολύ πολύ βαρύ όνομα των ΔΕΛΦΩΝ και αυτό το ξέρουν πολύ καλά αυτοί που φοβούμενοι το παράδειγμα της Μήλου έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ.. Τι δεν καταλαβαίνεις δηλαδή ;

Ανώνυμος είπε...

ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ATALANTI HILLS (https://www.capital.gr/epixeiriseis/3314457/-xekleidonei-me-fek-i-ependusi-atalanti-hills-upsous-1-5-dis), ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΙΣΚΩ . ΕΣΥ ΦΙΛΕ ΤΩΝ 2.54 ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ;

Ανώνυμος είπε...

Καλά πήγαινε μια βόλτα από κει και αν δεν καταλάβεις διαφορα με τον Άγιο μηνά σε όλα τα επίπεδα (πρόσβασης από μεγάλα αστικά κέντρα, παραλιών, χώρου για να γίνει η επένδυση και ένα σωρό αλλα) τότε έλα να το συζητήσουμε. Εδώ ακόμα δεν έχουμε κάνει μια αξιοπρεπή οργανομενη παραλία εκτός ιστού και συζητάμε για επιστημονικες φαντασιες...

Ανώνυμος είπε...

Συνχαρητηρια στον 1:52...

Ανώνυμος είπε...

@5:05μμ
Ακόμη και ανάμεσα στη Δεσφίνα και στην Αταλάντη, συγκοινωνιακά η Αταλάντη είναι σε καλύτερη μοίρα. Πέρα από αυτό για το Αταλάντη Χιλλς δεν ξέρω σχεδόν τίποτα μόνο ένα ρεπορτάζ παλιά στο Σταρ Λαμίας.
Είναι πρωτίστως θέμα επενδυτή κάποιος που έχει και θέλει να φτιάξει ξενοδοχείο. Είναι μεγάλο το ρίσκο.

Αλλά πρέπει να παραδεχτούμε πως εάν δώσουμε κανένα κόλπο σε άραβα σεΐχη για να το κάνει Αστέρα Δελφών, να ζητήσουμε να μας ισιάξει και τις υπόλοιπες παραλίες της περιοχής ανταποδοτικά.