Την πλήρη εφαρμογή της υποχρεωτικής δαπάνης με «ηλεκτρονικές συναλλαγές» σχεδιάζει το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2020. Οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν τη δυνατότητα με το νέο οικονομικό έτος να μην υπάρχει καμία κατηγορία φορολογούμενων (με πολύ μικρές ειδικές εξαιρέσεις) που δεν θα είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν το 30% των δαπανών τους μέσω τραπέζης.
Σε αυτό το πλαίσιο μετά το σχέδιο για την αύξηση του ποσοστού από 10% έως 20% που ήταν μέχρι και φέτος στο 30% για μισθωτούς και συνταξιούχους, και την υποχρεωτική εγκατάσταση POS στην συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματικών κλάδων, έρχεται και η σειρά των ελεύθερων επαγγελματιών να κάνουν υποχρεωτικά το 30% των δαπανών τους μέσω «ηλεκτρονικών» συναλλαγών. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η θέσπιση αφορολόγητου ορίου και για αυτές τις κατηγορίες επιβάλλει και αυτοί οι φορολογούμενοι να μπουν στη διαδικασία υποχρεωτικής δαπάνης με «πλαστικό χρήμα».
Με το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι συναλλαγές εκτός τραπεζικού συστήματος προκειμένου να μειωθεί η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή. Ήδη τα στοιχεία δείχνουν ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δαπανούν κατά μέσο όρο 40% του εισοδήματος τους μέσω τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, προκειμένου το ποσοστό να αυξηθεί και στις υπόλοιπες κατηγορίες των φορολογουμένων το υπουργείο σχεδιάζει την επέκταση του μέτρου.
Μέχρι σήμερα υποχρεωμένοι να δαπανούν τουλάχιστον ένα ποσοστό του εισοδήματος τους μέσω τραπεζικών συναλλαγών ήταν μόνο οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι είχαν το προνόμιο του αφορολόγητου ορίου. Αυτοί μέχρι και φέτος πρέπει να δαπανούν με πλαστικό χρήμα το 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, το 15% για το τμήμα του εισοδήματος από 10.000 έως 30.000 ευρώ και το 20% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 30.000 ευρώ με μέγιστο ποσό δαπάνης στο συγκεκριμένο κλιμάκιο τα 30.000 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση το ποσό που δεν υπολείπεται μέχρι να καλυφθεί η υποχρεωτική δαπάνη θα φορολογηθεί με συντελεστή 22%, μειώνοντας στην ουσία το όφελος του αφορολόγητου ορίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου