Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Αφροδίτη Παπαθανάση... Σχόλιο για κατάθεση ερώτησης από κ. Μπούγα για Μεταλλεία

Απάντηση σε ΒΟΥΛΕΥΤΗ κ. ΜΠΟΥΓΑ για ερώτηση για Μεταλλεία, ποσά διάθεσης σε Δήμους. 

Ο δημόσιος διάλογος, με όρους πολιτικής, ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. 
Ειδικά αν μπορούμε να δούμε γύρω από τον κομματικό μας περίγυρο και να θέσουμε θέματα κοινωνικού συμφέροντος, ανεξάρτητα για το πόσο βολικά ή εύκολα είναι.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ο Βουλευτής της Φωκίδας, κ. Μπούγας, αντίθετα από κομματικά στελέχη του χώρου του, θέτει ζητήματα.

Σε συνέχεια της #ερώτησης του #ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ_ΑΛΛΑΓΉΣ για τον ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ και ο κ. Μπούγας έθεσε με ερώτηση του ζητήματα: 
- πρώτα για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 63 ν. 4042/2012 , έκδοση ΚΥΑ για μισθώματα Δημοσίου και ποσοστό διάθεσης σε Δήμους εντός των ορίων των οποίων διενεργείται η μεταλλευτική δραστηριότητα και, 
- δεύτερον για τα ποσά που έχουν εισπράξει οι Δήμοι της Φωκίδας.

Νομίζω, και μακάρι να είμαι λάθος, πως είναι η πρώτη φορά που το κόμμα της ΝΔ καταθέτει ερώτηση για τον Μεταλλευτικό κλάδο, παρά τα χρόνια προβλήματα στην περιοχή μας.

Κρίνοντας την και συσχετίζοντας την και με την ερώτηση που εμείς καταθέσαμε, έχω να σχολιάσω τα εξής:

1.  Πρέπει ή όχι να αυξηθεί το ποσοστό που εισπράττουν οι Δήμοι - τώρα 20%- με βάση την παραπάνω διαδικασία;
Εμείς λέμε με σαφήνεια ναι. Και μακάρι, όσο τα οικονομικά της χώρας θα βελτιώνονται, αν ουσιαστικά συμβαίνει αυτό, σταδιακά η σχέση αυτή να αναστραφεί και να έρθει το 80% στους Δήμους και το 20% στο Δημόσιο.

2. Εμείς και εγώ προσωπικά, σε συνθήκες απόλυτης οικονομικής και πολιτικής κρίσης, μετά από συνεχείς ερωτήσεις και δημόσιες τοποθετήσεις,  καταφέραμε αυτό το 20% ως ποσοστό ανταπόδοσης.

3. Πριν, το 2012, όπως καλά γνωρίζει και ο κ. Μπούγας, ως Υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη, ούτε καν συζήτηση απο πλευράς κομματικής ΝΔ ή Υπουργείου του για διαδικασία ανταπόδοσης. 

Και αυτό ήταν για όλους μας άδικο, κύρια για την κοινωνία που έπρεπε να δέχεται πόρους- με την ελπίδα της ορθολογικής διαχείρισης τους απο τους ΟΤΑ - για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της δραστηριότητας.

4. Για τα λοιπά θέματα που εμείς θέσαμε, τι θα γίνει με τους αυτοματισμούς και τη ρομποτική που σταδιακά θα επηρεάσει τον κλάδο, τι θα γινει με την μεταφορά των επιπλέον κερδών από την τεχνολογική προσαρμογή στις τοπικές κοινωνίες, δυστυχώς υπάρχει ουδεμία αναφορά στην ερώτηση του Βουλευτή. 

Αυτό όμως είναι το κοντινό αύριο στις εξελίξεις και δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν το βλέπουμε.
Η πολιτική μας θέση είναι,  πως το όφελος απο την 4η τεχνολογική επανάσταση, που είναι ήδη εδώ, πρεπει να περάσει στην κοινωνία.
Η ΝΔ - και τοπικά -τι λέει επ αυτού;

5. Για τα θέματα καλύτερων και ουσιαστικότερων ελέγχων, ασφαλείας και υγιεινής της εργασίας, περιβαλλοντικής προστασίας, εμείς σαφώς θέλουμε ενίσχυση.

Αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν προβλήματα. 
Η ΝΔ - και τοπικά - τι λέει  επ αυτού;

6. Η έρευνα και η εκπαίδευση σε κάθε στάδιο και κλάδο για την Μεταλλεία είναι ουσιαστικά ζητήματα. 
Και, στα πλαίσια και των αλλαγών που έρχονται, ζητούμε να μάθουμε τις προβλέψεις της Κυβέρνησης;
Η ΝΔ, ως Κυβέρνηση πως θα δει το θέματα αυτά;

Θεωρούν και τα τοπικά της στελέχη ότι πρεπει να ασχοληθούμε ή να κάνουμε πως δεν ξέραμε πέντε χρόνια μετά;

7. Αξίζει να διαθέσουμε πόρους ΕΣΠΑ για έρευνα και καλύτερες δυνατότητες ασφάλειας, στον κλάδο;
Νομίζω πως όλοι θα ήθελαν κάθε τι σωστό που μπορει να γίνει για την ασφάλεια στο χώρο εργασίας.

Για θέματα Μεταλλείας γράφω συχνά και ίσως στην περιοχή να είμαι από τους πολύ λίγους με δημόσιο λόγο επί των θεμάτων.

Μπορεί να είναι λίγο "άδικο" να παρεμβαίνουμε σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, στελέχους άλλου κόματος, που πολύ ορθά ασκεί, αλλά πρέπει να πάμε και αυτή την συζήτηση μπροστά.

- Όπου υπάρχει στρέβλωση και αδικία και έλλειψη ελέγχου να μπορέσουμε να βελτιώσουμε καταστάσεις,
- Και να δούμε τις αλλαγές που με ταχύτητα έρχονται.
- Δεν μπορούμε να χάσουμε θέσεις εργασίας, δεν μπορούμε να έχουμε υπεραξίες εκτός κοινωνίας λόγω της 4ης τεχνολογικής επανάστασης και δεν μπορούμε να μην δομήσουμε εκπαιδευτικό σύστημα και ιστό στην επαγγελματική, τεχνολογική και τριτοβάθμια εκπαίδευση που να συνδέει και τον Μεταλλευτικό κλάδο με τις νέες ανάγκες.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κυρία τίποτε . Επειδή έχετε έμμεση σχέση με το βωξίτη δεν δικαιούσθε να έχετε άποψη . Εξ άλλου είστε παντελώς ανεπιθύμητη στο μεγαλύτερο μέρος του Νομού. Κρείττον το σιγάν

Ανώνυμος είπε...

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΚΑ ΠΑΠΑΘΑΝΣΗ ΚΑΙ ΚΟ ΜΠΟΥΓΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΩΣ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ:

ΕΧΕΤΕ ΕΣΤΩ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΒΩΞΙΤΗ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΘΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΛΛΩΝ ΚΛΑΔΩΝ;

ΕΧΕΤΕ ΕΣΤΩ ΚΑΠΟΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΕΑΝ ΟΧΙ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ;

ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2018 ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ ΠΡΟΤΑΙΡΕΟΤΗΤΑΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ, ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ; ΕΑΝ ΝΑΙ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ , ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΤΕ ΠΩΣ 600 ΤΟ ΠΟΛΥ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 28000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ;

ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΚΑΤΙ, ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ , ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΈΛΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΘΗΤΕΙΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΑΠΌΛΥΤΑ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΟΥ 2018 ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ ΟΜΟΪΔΕΆΤΗ ΣΑΣ ΣΥΡΙΖΑ;

ΚΑΝΑΤΕ ΤΟΤΕ ΚΑΤΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ Ή ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΡΗΜΩΣΗ ΑΚΌΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ ΕΝΩ ΟΛΗ Η ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΤΆΕΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΜΑΣ; ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΛΙΟΤΕΡΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ. Ή ΜΗΠΩΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ;

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΧΤΙΖΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΠΑΛΑΤΙΑ...
ΜΑΘΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ -ΜΕΤΡΗΜΕΝΟ ΣΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ, ΑΝΤΕ ΔΥΟ ΧΕΡΙΩΝ- Ο ΒΩΞΙΤΗΣ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗ !! ΟΠΟΤΕ ΠΑΠΑΛΑ ΕΣΟΔΑ !!!
ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΨΑΞΤΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΝΑ ΤΣΑΚΩΘΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ.. ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΟΙ- ΙΨΕΥΤΟΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ !!
ΑΛΗΘΕΙΑ..ΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΣΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΒΩΞΙΤΕΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ, ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΦΥΓΕΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ???