Εκλογή ηγεσίας από τη βάση στο ΚΙΝΑΛ τέλη του 2020 ή αρχές του ‘21 ζητάει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ έως τότε “να υπάρξει σχέδιο που θα κρατά ενωμένο και ζωντανό το κόμμα”.
Ειλημμένη απόφαση να είναι υποψήφιος Πρόεδρος με εκλογή από τη βάση. Στο πλαίσιο της τυχόν συμφωνίας και η εκλογή νέου Πολιτικού Συμβουλίου, με αναλογικό εκλογικό σύστημα, ώστε να εκπροσωπείται και η πλευρά Ανδρουλάκη. Εισηγήσεις, όμως, και για “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” εδώ και τώρα!
Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης δείχνει να επιστρέφει στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς ισχυρές είναι οι πιθανότητες για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη για κοινή πορεία με στόχο το Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ του 2021.
Η κίνηση του ευρωβουλευτή να μην προσέλθει στη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Παρασκευή, που θα είχε ως αποτέλεσμα να οξύνει περαιτέρω το κλίμα, εκτιμήθηκε θετικά από ηγετικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Πολύ περισσότερο που οι πληροφορίες επιμένουν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα ενόψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ στις 23 και 24 Νοεμβρίου- αρχικά, μάλιστα, σκεπτόταν ακόμα και να μην συμμετάσχει. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ερμηνεύουν (και σωστά) τις κινήσεις αυτές του υπ’ αριθμόν ένα δελφίνου του κόμματος, ως πρόθεσή του για μια συμφωνία με τη Φώφη Γεννηματά για “κοινή πορεία” έως το Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ το 2021. Και αυτό, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τους “σκληρούς” της ομάδας του για επίσπευση του “ξεκαθαρίσματος λογαριασμών”.
Ο Ν. Ανδρουλάκης φέρεται να θεωρεί ως βασικά σημεία για μια τέτοια συμφωνία τα εξής:
-Εκλογή ηγεσίας Προέδρου του ΚΙΝΑΛ από τη βάση του κόμματος, στα τέλη του 2020 ή το αργότερο, αρχές του 2021, πριν δηλαδή το Συνέδριο του κόμματος.
-Συγκρότηση από την ηγεσία ενός σχεδίου που θα κρατάει έως τότε ενωμένο το Κίνημα Αλλαγής και με πολιτικές που θα εξασφαλίζουν έως το Συνέδριο την “επιβίωση της παράταξης”.
Από τα παραπάνω καθίσταται απολύτως σαφές πως ο ευρωβουλευτής έχει ήδη αποφασίσει να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στο επικείμενο Συνέδριο.
Στο τραπέζι, πάντως, μιας τυχόν συμφωνίας, η Φώφη Γεννηματά έχει θέσει και την εκλογή νέου Πολιτικού Συμβουλίου, με αναλογικότερο εκλογικό σύστημα (και όχι με πλειοψηφικό που εκλέχθηκε το προηγούμενο), ώστε να εκπροσωπείται αναλογικά τόσο η πλευρά του Ν. Ανδρουλάκη, όσο και τυχόν άλλων υπαρκτών εσωκομματικών δυνάμεων στη Χαριλάου Τρικούπη.
Και η Φώφη Γεννηματά, όμως, δέχεται εισηγήσεις, εφόσον θέλει να κρατήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, για “εδώ και τώρα” σύγκρουση με τους εσωκομματικούς αμφισβητίες της, κυρίως εκείνους που έχουν ως στρατηγική- αφού δεν μπορούν να την αμφισβητήσουν ευθέως- να της δίνουν “καθημερινές μαχαιριές” ώσπου να την αναγκάσουν (όπως τονίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους) σε αποχώρηση. Κάποιοι μάλιστα “άσπονδοι φίλοι” της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ φτάνουν στο σημείο να μιλούν ακόμα και για την ύπαρξη ενός “παράκεντρου”, εκτός της Χαριλάου Τρικούπη, που σπρώχνουν προς εσωκομματική τυφλή σύγκρουση πριν το Συνέδριο του κόμματος, αρχής γενομένης από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
Οι λιγότερο από είκοσι ημέρες που απομένουν έως το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι σαφές πως θα είναι καθοριστικές για τις εξελίξεις όχι μόνο στο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου (και στο οποίο το Συνέδριο θα θέσει το ουσιαστικό του τέλος), αλλά και στο ΚΙΝΑΛ, το κόμμα που ίδρυσε η Φώφη Γεννηματά και για το οποίο δίνει μάχη προκειμένου να το καταστήσει ρυθμιστή της πολιτικής ζωής της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου