Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Πάνω από 100 εκατ ευρώ η ζημιά από την ΜΗ λειτουργία της επιτροπής διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr
Μεγάλη καθυστέρηση σημειώνεται στη λειτουργία της Επιτροπής διαπραγμάτευσης με αποτέλεσμα να ζημιώνεται ο ΕΟΠΥΥ εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. 

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν από το 2018 με το άρθρο 254 του πολυνομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2018. Η μέχρι εκείνη την στιγμή επιτροπή διαπραγμάτευσης αντικαθίστατο με την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΗΤΑ) η οποία σε δεύτερο χρόνο θα έδινε την θέση της στον Οργανισμό HTA (Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας).
Η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του νομοσχεδίου του 2018, αντικαθιστούσε την Υποεπιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ που έδρευε στον Οργανισμό και είχε την ευθύνη για την διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες των τιμών αποζημίωσης για συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες ώστε να δημιουργούνται κλειστοί προϋπολογισμοί για τις εν λόγω θεραπείες.
Να θυμίσουμε ότι η Υποεπιτροπή Διαπραγμάτευσης υλοποίησε τη συμφωνία για την αποζημίωση των νέων θεραπειών για την Ηπατίτιδα C ενώ είχε ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρίες για 4 ακόμα κατηγορίες φαρμάκων το μελάνωμα, την πολλαπλή σκλήρυνση και την οικογενή υπερχοληστερολαιμία. Ωστόσο η περίφημη διαπραγμάτευση που θα εξασφάλιζε οικονομικότερες τιμές στα φάρμακα ώστε να τα λαμβάνουν περισσότεροι ασθενείς έχουν παγώσει από το 2018. Ακόμα και η συμφωνία της διαπραγμάτευσης για την Ηπατίτιδα C έχει λήξει από το τέλος Αυγούστου του 2018 και ο ΕΟΠΥΥ –επίσημα- αποζημιώνει τα φάρμακα σε τιμές προ διαπραγμάτευσης, ενώ έχουν εισέλθει και νέα φάρμακα στην αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βασικό παράδειγμα επιτυχημένης διαπραγμάτευσης θεωρείται  η πρώτη διαπραγμάτευση φαρμάκων για τις θεραπείες της Ηπατίτιδας C. Όπως αποκαλύφθηκε μάλιστα, το όφελος ξεπέρασε τα 90 εκατ. ευρώ. Δηλαδή εξασφαλίστηκαν φάρμακα για εκατοντάδες ασθενείς με κόστος σημαντικά χαμηλότερο απ’ ότι αν η αποζημίωση γινόταν στην τιμή που είχαν λάβει τα φάρμακα από τη διαδικασία τιμολόγησης.

Υπενθυμίζεται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης είχαν συμμετάσχει 7 φάρμακα για την Ηπατίτιδα C και ο κλειστός προϋπολογισμός για 14 μήνες ήταν περίπου 67,5 εκατ. ευρώ. Τελικά χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα περίπου 50 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το συνολικό κόστος εκτιμάται ότι θα ήταν χωρίς διαπραγμάτευση στα 140 εκατ. ευρώ και πλέον. Βέβαια ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ δεν θα κατέβαλλε αυτό το επιπλέον ποσό αφού θα το πλήρωναν οι εταιρείες ως clawback. 
Με αυτά τα δεδομένα αν υπολογίσουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ από τον Αύγουστο του 2018 ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τιμές προ διαπραγμάτευσης, σημαίνει ότι μόνο για την Ηπατίτιδα C o EOΠΥΥ έχει χάσει τουλάχιστον 100 εκατ. Ευρώ.
Μετά από αυτά εύλογο είναι να γεννώνται απορίες γιατί η σημερινή κυβέρνηση καθυστερεί ακόμα στο να ορίσει Επιτροπή Διαπραγμάτευσης αφού κάθε μέρα που περνά ζημιώνει τον ΕΟΠΥΥ με εκατομμύρια. 


Σε ερώτηση μας στον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια σχετικά, μας απάντησε ότι σήμερα βρίσκεται στην συγκέντρωση των βιογραφικών των υποψηφίων για την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Χρειάζονται εξαιρετικά κατηρτισμένοι επιστήμονες για να μπορούν να βγάλουν σε πέρας γρήγορα και σωστά τα καθήκοντα τους. Μάλιστα μας τόνισε ότι προσπαθεί να λύσει πάρα πολλά προβλήματα των προηγούμενων ετών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ήδη σε διάστημα 3,5 μηνών έχουν γίνει πολλά.


Πηγή: https://medlabgr.blogspot.com/2019/11/pano-apo-100-ekat-euro-i-zimia-apo-tin-mi-leitourgia-tis-epitropis-diapragmateysis-toy-eopyy.html#ixzz65vtZjTun

Δεν υπάρχουν σχόλια: