Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Η πρόεδρος των Δελφών και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον Αθ. Παναγιωτόπουλο, κ. Κρυσταλλία Κώνστα σε συνέντευξή της τονίζει: «Στεκόμαστε δυναμικά παρόντες»


-Αναφέρεται σε όλα όσα κατάφεραν να γίνουν στους Δελφούς, ενώ καταλογίζει στον κ. Κοντογιάννη ότι με την αναιτιολόγητη παραίτησή του δεν τίμησε την εμπιστοσύνη των πολιτών.



Όλα όσα κατάφεραν να εκτελεστούν για την περιοχή των Δελφών, οι μάχες που δόθηκαν και οι στόχοι για το μέλλον αναπτύσσονται από την πρόεδρο των Δελφών και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλο με την παράταξη του κ. Θ. Παναγιωτόπουλου, κ. Κρυσταλλία Κώνστα, μέσα από τη συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα μας.
Μόνιμη λύση στο θέμα του γιατρού και ενίσχυση της τουριστικής αστυνομίας είναι δυο πολιτικά προβλήματα που ζητούν την άμεση ανταπόκριση της κεντρικής εξουσίας, όπως τονίζει και υπενθυμίζει ότι σε όλα τα μεγάλα ζητήματα πέρα από τις αρμοδιότητες του δήμου η Δημοτική Αρχή ήταν παρούσα.
Αναφορικά με όσα προηγήθηκαν στους Δελφούς και τη στάση του κ. Κοντογιάννη, αναφέρει ότι «η ανεξήγητη και μη τεκμηριωμένη τελικά παραίτηση του εκλεγμένου προέδρου στην εκλογική αναμέτρηση του 2014 τραυμάτισε τη συνείδηση των δημοτών, διότι στην ουσία αντιλήφθηκαν ότι κάποιοι ζήτησαν την ψήφο τους χωρίς στην πραγματικότητα να την τιμήσουν και εν πολλοίς αισθάνθηκαν προδομένοι».
«Εκτελέστηκαν σοβαρά έργα»


ΩτΦ: Η παρούσα θητεία δεν ήταν και η πιο σταθερή για το Τοπικό συμβούλιο Δελφών που είχε την ατυχία να «γνωρίσει» τρεις διαφορετικούς προέδρους. Όλη αυτή η αστάθεια είχε επιπτώσεις;
Κ.Κ.: Αν και δεν εκλέχτηκα  ως σύμβουλος στο τριμελές τοπικό συμβούλιο, όταν κλήθηκα από το Δήμαρχο Θανάση Παναγιωτόπουλο και σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία  να αναλάβω αρχικά ως σύμβουλος  και μετά ως πρόεδρος έδωσα και δίνω καθημερινά  τον καλύτερο μου εαυτό.
Η απουσία τοπικού συμβουλίου που κάποιοι επεδίωξαν και που θα έπληττε ανεπανόρθωτα τα συμφέροντα του τόπου μας ελπίζω να ληφθεί υπόψη στις προσεχείς εκλογές και οι συμπολίτες μου να με τιμήσουν με την ψήφο τους. Ελπίζω να αναδειχτούν άνθρωποι που έχουν γνήσιο ενδιαφέρον για τον τόπο μας και επιθυμούν να εργαστούν με γνώμονα το συμφέρον όλων μας
Η ανεξήγητη και μη τεκμηριωμένη τελικά παραίτηση του εκλεγμένου προέδρου στην εκλογική αναμέτρηση του 2014 τραυμάτισε τη συνείδηση των δημοτών, διότι στην ουσία αντιλήφθηκαν ότι κάποιοι ζήτησαν την ψήφο τους χωρίς στην πραγματικότητα να την τιμήσουν και εν πολλοίς αισθάνθηκαν προδομένοι.
Ατυχές όπως το θέτετε στην ερώτηση σας  κυρία Γιαννούλη, θα ήταν αν  μετά την παραίτηση του τότε προέδρου δεν υπήρχε διάδοχη κατάσταση , αν δεν υπήρχε τοπικό συμβούλιο, αν δεν υπήρχαν άνθρωποι να διαχειριστούν ακόμα και την απλή καθημερινότητα.
Κάθε άλλο παρά ατυχές ήταν αυτό το διάστημα καθώς σημαντικά έργα πραγματοποιήθηκαν στον οικισμό των Δελφών. Συγκεκριμένα
•Αντικαταστάθηκε ο οδοφωτισμός στους κεντρικούς δρόμους με πόρους του Δήμου και να σας θυμίσω ότι για πολλά χρόνια ζούσαμε το μαρτύριο της καμένης λάμπας στις αψίδες.
•Ενισχύθηκε ο φωτισμός σε αρκετά σημεία του οικισμού.
•Επισκευάστηκε και συντηρήθηκε μετά από πολλά χρόνια το Δημοτικό Κατάστημα των Δελφών.
•Τοποθετήθηκε αντιολισθητικός τάπητας στο Δημοτικό Σχολείο των Δελφών.
•Οι παιδικές χαρές εντάχτηκαν στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» και τις επόμενες ημέρες δημοπρατούνται προκειμένου να αναβαθμιστούν και να πιστοποιηθούν, όπως προβλέπεται.
•Έχει υποβληθεί σε χρηματοδοτικό  πρόγραμμα Leader  το γήπεδο 5*5.
•Επαναλειτούργησε το τρενάκι,
•Τοποθετήθηκε τουριστικό περίπτερο στην είσοδο της πόλης, το οποίο καθημερινά παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες στον επισκέπτη.
•Αναβαθμίστηκε και επαναλειτούργησε το Μουσείο Δελφικών Εορτών Εύας και Άγγελου Σικελιανού, το οποίο  αποτέλεσε πεδίο δράσης για αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα και σκηνικό πολλών ξεχωριστών εκδηλώσεων. Το Φεστιβάλ Δελφών είναι πραγματικότητα.
•Και το σημαντικότερο είμαστε πολύ κοντά στη δημοπράτηση ενός έργου προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ. Αναφέρομαι στο χώρο στάθμευσης. Το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών στους Δελφούς ….νομίζω δεν κάνω λάθος.
•Βελτιώσαμε τον αστικό εξοπλισμό (καλαθάκια απορριμμάτων, κάδοι σε καταστήματα..) και διατηρήσαμε την περιοχή μας καθαρή. ….
•Δώσαμε μάχες προκειμένου να διατηρηθούν βασικές δομές της πόλης μας όπως το αστυνομικό τμήμα,  απαιτήσαμε την καθημερινή λειτουργία του ιατρείου, την παραμονή της εθνικής τράπεζας
…ήμασταν και είμαστε δυναμικά παρόντες και διεκδικητικοί για θέματα που ξεπερνούν το πεδίο ευθύνης του Δήμου.
Κάθε άλλο παρά ατυχές ήταν λοιπόν το διάστημα αυτό για τους Δελφούς….τί περισσότερο άραγε είχε γίνει την προηγούμενη τετραετία; μη ξεχνάμε ότι θα πρέπει να συγκρίνουμε την κατάσταση με το άμεσο παρελθόν δηλαδή την προηγούμενη τετραετία, κι όχι με την προ Καποδίστρια και Καλλικράτη εποχή που οι δυνατότητες ήταν σαφώς πολύ διαφορετικές. Μη ξεχνάμε την οικονομική κατάσταση του Δήμου και της χώρα την περίοδο που διανύουμε. Αν και φιλόλογος θα πω, ότι πάντα θα πρέπει να υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής σε αυτά που συγκρίνουμε, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι.
Σίγουρα έχουμε  να κάνουμε και πολλά ακόμα. Όποιος ενεργεί κάνει και λάθη πετυχαίνει όμως και πολλά, όποιος μένει ανενεργός το σίγουρο είναι ότι δεν κάνει λάθη ποτέ. Είμαστε όμως εδώ για να παλέψουμε, να διεκδικήσουμε, να δώσουμε τον αγώνα μας.  

ΩτΦ: Συνέβη κάτι, το διάστημα που είστε πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου, που να σας έφερε πραγματικά σε δύσκολη θέση. Σας καταλόγισαν κάτι που δεν ευσταθούσε, σας ζήτησαν κάτι που ήταν ακραίο;

Κ.Κ.: Η αλήθεια είναι ότι όταν είναι κανείς σε τόσο νευραλγικές θέσεις, όπως αυτές του Προέδρου, του Αντιδημάρχου, του Δημάρχου…ότι συμβαίνει έχει άμεσο αντίκτυπο στο πρόσωπο του. Για τα περισσότερα «φταίει» ο Πρόεδρος και ο Αντιδήμαρχος, ο Δήμαρχος για όλα. Έρχεσαι σίγουρα σε δύσκολη θέση, όταν πρέπει να απολογηθείς για το γιατρό που δεν υπάρχει σε μόνιμη βάση, για το αστυνομικό τμήμα, την απουσία τραπεζικού καταστήματος σε ένα μέρος με τόσο μεγάλη προσέλευση κόσμου……για τα οποία έχεις δώσει τον αγώνα σου αρκετές φορές κι έχεις σαν Δήμος παράσχει και κάθε διευκόλυνση για τη λειτουργία τους όπως λχ χώρο στέγασης.Να σας θυμίσω ότι πραγματοποιήσαμε και ανοιχτές συγκεντρώσεις  διαμαρτυρίας για τα μείζονος σημασίας αυτά θέματα όπως ήταν το κλείσιμο της Εθνικής Τράπεζας και η υποβάθμιση του Αστυνομικού τμήματος με τη συμμετοχή όλων των τοπικών συλλόγων και αρκετών πολιτών. Η προσπάθεια μας δε σταματά θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα για έναν ιδιαίτερης αξίας τόπο σαν τους Δελφούς.

«Μόνιμη λύση χθες για το γιατρό»


ΩτΦ: Κατά τη σύντομη θητεία σας στην προεδρία των Δελφών βρήκατε ανταπόκριση στα αιτήματά σας, στην κεντρική εξουσία, το βουλευτή και την περιφέρεια;

K.K. : Η θητεία μου υπήρξε πολύ σύντομη και σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι υπήρξε καλή συνεργασία τόσο με τον Βουλευτή όσο και με την Περιφέρεια.  Έχω την υποχρέωση όμως απέναντι στους κατοίκους  και στους φίλους των Δελφών να αναφέρω και από το βήμα, που μου δίνετε, ότι θα πρέπει να υπάρξει οριστική λύση στο θέμα του γιατρού. Είναι ένα θέμα που έχει καθυστερήσει σημαντικά και έπρεπε να έχει λυθεί χτες. Η ενίσχυση του σταθμού της τουριστικής αστυνομίας είναι  μια ακόμα απαίτηση μας, δεδομένης της αυξημένης κίνησης που υπάρχει τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

ΩτΦ: Οι Δελφοί, είναι ο ομφαλός της γης και σίγουρα η ηγέτιδα δύναμη στα πεδία πολιτισμού και τουρισμού της Στερεάς Ελλάδας. Πιστεύετε ότι έχουν τη θέση που αξίζουν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τις προωθητικές της ενέργειες;
Κ.Κ.: Οι Δελφοί αναμφίβολα είναι ηγέτιδα δύναμη στα πεδία του πολιτισμού και του τουρισμού όλης της Ελλάδας και σαφώς και της Στερεάς Ελλάδας.  Σημαντική  στο πλαίσιο διατήρησης και προβολής των μνημείων του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών κρίνεται η χρηματοδότηση της  Αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου των Δελφών και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Σημαντική ήταν και η συνεργασία για την τουριστική προβολή και προώθηση των Δελφών. Ταξιδέψαμε τους Δελφούς σε Λονδίνο, Ισραηλ…μαγειρέψαμε ρουμελιώτικα και δημιουργήσαμε χάρη στη καλή μας συνεργασία ισχυρούς θεσμούς με τεράστια εμβέλεια όπως   το Delphi Economic forum και το Φεστιβάλ Δελφών και με σημαντικότατα οφέλη για όλους τους επαγγελματίες. Σε συνεργασία και με την Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού έχουμε σε εξέλιξη το μεγάλο έργο της ανάδειξης των μονοπατιών που σύντομα θα καταλήξει στη δημιουργία πιστοποιημένων περιπατητικών διαδρομών σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Το έργο έχει ξεκινήσει με το Delphi trail (Κίρρα, Δελφοί, Χρισσό, Κωρύκειο Άνδρο, Επτάλοφος, Πολύδροσος, Γραβιά)Η Π.Ε.Δ είχε μια πολύ καλή συνεργασία με το Δήμο μας, να θυμίσω ότι έμπρακτα (οικονομικά) αλλά  και  με την παρουσία της στήριξε το εγχείρημα της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το οποίο ανεξάρτητα από την έκβασή του είχε πολλαπλά οφέλη για τους Δελφούς και για όλο το Δήμο. Πραγματοποίησε συνέδριο στους Δελφούς και με αφορμή κάθε μεγάλο γεγονός είναι δίπλα μας.Έγιναν αρκετά και σίγουρα μπορεί η συνεργασία αυτή να λειτουργήσει ακόμα καλύτερα στο μέλλον.

ΩτΦ: Στην παρούσα  θητεία προωθήσατε ένα πολύ μεγάλο έργο υποδομής και απολύτως αναγκαίο για τους Δελφούς. Μιλάω φυσικά για το πάρκινγκ. Ποια είναι τα άλλα έργα που χρειάζεστε και που πιστεύετε ότι αν εκτελεστούν η περιοχή θα αλλάξει;

Κ.Κ.: Είναι μεγάλη η χαρά μας που ένα έργο 1.500.000 ευρώ, ενταγμένο στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με την βοήθεια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας. Μιλάω φυσικά για το χώρο στάθμευσης στα δυτικά των Δελφών σε έκταση 11 στρεμμάτων. Μια απαίτηση αρκετών δεκαετιών που έρχεται να καλύψει τις πολλαπλές ανάγκες ενός τόπου που καθημερινά αποτελεί πόλο έλξης  χιλιάδων επισκεπτών. Νομίζω ότι δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω περαιτέρω για το πόσο αναγκαίος είναι ένας σύγχρονος, οργανωμένος χώρος στάθμευσης.
Επιπλέον, για πρώτη φορά εκπονήθηκε από γνωστό τεχνικό και μελετητικό γραφείο και για λογαριασμό βέβαια του Δήμου Δελφών  ένα δεκαετές σχέδιο (masterplan) σχετικά με τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις της πόλης των Δελφών. Τέθηκε μάλιστα σε δημόσια διαβούλευση και απέσπασε την έγκριση των φορέων και των συλλόγων. Επόμενος  στόχος μας  είναι να βελτιώσουμε την εικόνα του οικισμού ενοποιώντας τους χώρους από τη δυτική πλευρά (αθλητικό  κέντρο) μέχρι και τον αρχαιολογικό χώρο. Ένα έργο πνοής!
Ένα αναγκαίο έργο υποδομής είναι η καλλιέργεια των φυσικών πηγών και η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.
Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουν ότι ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης για την πόλη των Δελφών είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένο.

ΩτΦ: Σε αυτές τις εκλογές μιλάμε πολύ για το διαγώνιο άξονα (Θερμοπύλες – Άμφισσα – Αντίρριο) και έχουμε ξεχάσει το κομμάτι Λειβαδιά- Δελφοί – Ιτέα, παρότι υπερέχει σε επισκεψιμότητα και είναι και το μοναδικό σημείο μαζικού τουρισμού στη Στερεά. Αν εκλεγείτε, πως σκοπεύετε να κινηθείτε για το συγκεκριμένο έργο;

Κ.Κ.: Είναι ένα θέμα που ασφαλώς μας απασχολεί.  Ότι αφορά στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της προόδου του τόπου μας και στην αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος θα μας βρίσκει πάντοτε σύμφωνους, θετικούς υποστηρικτές και αρωγούς από όπου κι αν προέρχεται  και οι όποιες ενέργειές μας δε μπορεί παρά να είναι προς την κατεύθυνση αυτή.

ΩτΦ: Θα σταθώ σε ένα τελευταίο, αλλά κορυφαίο θέμα των Δελφών, τον πολεοδομικό τους σχεδιασμό, που δεν επιτρέπει την επέκταση του οικισμού, με αποτέλεσμα τα λίγα οικόπεδα να είναι πανάκριβα. Γιατί δεν μπορεί να λήξει αυτό το θέμα, που καταταλαιπωρεί ντόπιους και επενδυτές;

Κ.Κ.: Η παρούσα Δημοτική αρχή  έπραξε και πράττει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ολοκληρωθεί. Το 2014 όταν ανέλαβε ολοκλήρωσε τις διαδικασίες των ενστάσεων και έλαβε αποφάσεις τόσο στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια πραγματοποίησε όλες τις απαραίτητες επαφές στο αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να «ξεπαγώσει» τη διαδικασία, ενώ πρόσφατα ανέλαβε νέος μελετητής. Ευελπιστούμε ότι μετά την εξέταση των παρατηρήσεων  από το Υπουργείο θα προχωρήσει το συντομότερο. Δεσμευόμαστε  ότι θα το παρακολουθούμε.
Εφημερίδα "Η Ώρα της Φωκίδας"

Δεν υπάρχουν σχόλια: