Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Δείτε φωτογραφίες από τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στο βουνό της Αγίας Ευθυμίας (1977 και 1978)




Η Πρωτομαγιά στην Αγία Ευθυμία, ακόμη και στις μέρες μας, είναι συνυφασμένη με το βουνό μας, την Τρύπη. Τα παλιότερα χρόνια, σχεδόν όλο το χωριό αλλά και κάτοικοι από την γύρω περιοχή, ανέβαιναν στο βουνό για να εορτάσουν την Πρωτομαγιά. Τα κοντοσούβλια και οι χοροί ήταν στην “ημερήσια διάταξη”. Σε όλο το βουνό αντηχούσαν τα τραγούδια και οι φωνές από τις μεγάλες παρέες που είχαν “κατασκηνώσει” σε πολλά σημεία. Με το πέρασμα των χρόνων το φαινόμενο αυτό δεν έχει, πλέον, την ίδια έκταση και ο κόσμος που ανηφορίζει προς το βουνό είναι, σαφώς, λιγότερος.
Για να ξαναθυμηθούμε τι γινόταν στο παρελθόν δημοσιεύουμε δυο φωτογραφίες από την Πρωτομαγιά του 1977 και του 1978.
Η πρώτη είναι από τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς του 1977, στο βουνό της Αγίας Ευθυμίας και διακρίνονται από αριστερά: οι αδελφές Μαρία και Γεωργία Ευθ. Ποντίκη, Γιώργος Ευθ. Πατάκας (Γαλάκος), Ρούλα Κων. Δρόλαπα, Ευθυμία (Έμυ) Ηλ. Δρόλαπα και μπροστά της (μόλις διακρίνεται) η αδελφή της Χρύσα Ηλ. Δρόλαπα, Ελένη σύζυγος Ευθυμίου Θεοφ. Δρόλαπα, Γιώτα Ευθ. Ποντίκη, Ευθυμία σύζυγος Κώστα Θεοφ. Δρόλαπα, Ευθύμιος Γεωργ. Ποντίκης και η σύζυγός του Ευθυμία, Ανδριάνα σύζυγος Ηλία Θεοφ. Δρόλαπα και τα αδέλφια Αγαπητός και Θεόφιλος Κων. Δρόλαπας. Καθιστοί από αριστερά: Ηλίας Θεοφ. Δρόλαπας (γυρίζει τη σούβλα), τα αδέλφια του Θύμιος και Κώστας (έχει μπροστά του τον ανιψιό του Θεόφιλο Ηλ. Δρόλαπα) και Αργυρούλα Ηλ. Δρόλαπα.
Η δεύτερη είναι από τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς του 1978, στο βουνό. Τον χορό σέρνει ένας κεφάτος άνθρωπος, ένας από τους ωραίους τύπους του χωριού μας, ο μακαρίτης Θανάσης Καραμέρης (Κολοκούτσος), έχοντας στις πλάτες του την Μαρία Τζαβάρα (Βάρκενα). Ακολουθούν οι: Ευθύμιος Γ. Καλπούζος, Στάθης Κων. Αγαπητός και Γεώργιος Ε. Πατάκας (Γαλάκος).
Ωραίες στιγμές από ωραίες παλιές εποχές…

Δεν υπάρχουν σχόλια: