Ο τάφος είναι και πάλι επισκέψιμος μετά από εννιά χρόνια συντήρησης
Μετά από εννέα χρόνια εργασιών συντήρησης, που αποκατέστησαν το μνημείο και έφεραν στο φως νέα στοιχεία, ο τάφος του Τουταγχαμών άνοιξε και πάλι τις πύλες του.
Οι ερευνητές φοβόντουσαν ότι η υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα από τις αναπνοές των τουριστών προκαλούσαν καφέ κηλίδες μικροβίων που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στην επιφάνεια των τοιχογραφιών.
Παράλληλα, γδαρσίματα και γρατσουνιές είχαν σημειωθεί στις περιοχές όπου οι επισκέπτες και τα κινηματογραφικά συνεργία συγκεντρώνονταν.
Για να διευθετήσουν το ζήτημα των κηλίδων και να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο σχέδιο για το μέλλον του τάφου, το Getty Conservation Institute, με έδρα το Λος Άντζελες και το αιγυπτιακό υπουργείο Αρχαιοτήτων ξεκίνησαν μια μακρόχρονη συνεργασία που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο Τουταγχαμών χρίστηκε βασιλιάς σε ηλικία 9 ετών και πέθανε δέκα χρόνια μετά χωρίς το αίτιο του θανάτου του να έχει γίνει γνωστό. Ο τάφος του, στην κοιλάδα των βασιλέων, ανακαλύφθηκε το 1922.
Ο τάφος έχει διάσημος καθώς σε μεγάλος βαθμό ήταν ασύλητος και περιείχε χιλιάδες εντυπωσιακά τεχνουργήματα.
Σήμερα, ο τάφος εξακολουθεί να περιέχει τη μούμια, τη σαρκοφάγο, το ξύλινο φέρετρο και τις τοιχογραφίες στις οποίες απεικονίζεται η ζωή και ο θάνατος του Τουταγχαμών.
Οι συντηρητές διερεύνησαν το κατά πόσο οι καφέ κηλίδες εξαπλώνονταν, δρούσαν ή απειλούσαν τις τοιχογραφίες. Προχώρησαν σε σύγκρισή τους χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από τη δεκαετία του 1920 και διαπίστωσαν πως δεν αποτελούσαν απειλή.
«Δεν υπάρχει τρόπος να τις απομακρύνουμε με ασφάλεια», δήλωσε η Lori Wong που εργάστηκε στο εγχείρημα. «Δεν αποτελούν πλέον απειλή και κατά πάσα πιθανότητα αναπτύχθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν, λίγο μετά τη δημιουργία των τοιχογραφιών.»
Από τα πρώτα στάδια συντήρησης, οι ειδικοί βρήκαν στοιχεία που επιβεβαιώνουν την υπόθεση ότι ο θάνατος του Τουταγχαμών ήταν ξαφνικός και πως ο τάφος δεν είχε φτιαχτεί για εκείνον.
Σύμφωνα με την Wong, οι Αιγύπτιοι πήραν έναν τάφο που ήταν ήδη υπό κατασκευή και τον προετοίμασαν βιαστικά για την ταφή του Τουταγχαμών. Καθώς πρόκειται για τον μόνο τάφο στον οποίο έχουν παρουσιαστεί καφέ κηλίδες, είναι πιθανόν η ταφή του βασιλιά να έγινε τόσο γρήγορα που οι τοιχογραφίες δεν είχαν προλάβει καν να στεγνώσουν όταν ο τάφος σφραγίστηκε.
Επιπλέον, ο χώρος είναι μικρός και ο θάλαμος ταφής, το πιο σημαντικό μέρος του τάφου, είναι ο μόνος θάλαμος που έχει βαφτεί, γεγονός ασυνήθιστο για βασιλικό τάφο.
Ένα ακόμα σημάδι που δείχνει πως η ταφή έγινε βιαστικά είναι το γεγονός πως μια ολόκληρη στρώση χρώματος λείπει από έναν από τους τέσσερις τοίχους του θαλάμου.
Παρά το πλούσιο τάφο του Τουταγχαμών, ο θάνατός του ήταν μάλλον ταπεινός.
Παρότι η ακριβής αιτία θανάτου παραμένει ακόμα άγνωστη, μια μελέτη του 2010, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association, υποστηρίζει πως ο Αιγύπτιος βασιλιάς πέθανε από ελονοσία, μετά από μόλυνση στο πόδι του.
Το 2014 αξονικές τομογραφίες έδειξαν πως το αριστερό πόδι του βασιλιά ήταν σοβαρά παραμορφωμένο γεγονός που μάλλον στοιχειοθετεί σπάνια νόσο των οστών.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως η φτωχή κατάσταση της υγείας του οφειλόταν στην ενδογαμία καθώς γενετική ανάλυση έδειξε πως οι γονείς του Τουταγχαμών ήταν μάλλον αδέρφια.
Παρότι ένα ακριβές αντίγραφο του τάφου του Τουταγχαμών χτίστηκε στην Αίγυπτο το 2014, οι συντηρητές, για να εξασφαλίσουν πως ο αυθεντικός τάφος θα εξακολουθεί να είναι επισκέψιμος, πήραν μέτρα για να αντισταθμίσουν τις ζημιές που προκαλούνται.
Εγκαταστάθηκε μια νέα πλατφόρμα θέασης, βελτιωμένα περάσματα, επιγραφές, φώτα αλλά και ένα σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα.
«Πρέπει να υπάρξει ένα υψηλό επίπεδο διαχείρισης, συντήρησης και φροντίδας του τάφου στο μέλλον», δήλωσε ο επικεφαλής του εγχειρήματος Neville Agnew.
«[Ο τάφος] εξακολουθεί να είναι επισκέψιμος και να ωφελεί εκπαιδευτικά και οικονομικά, τους Αιγυπτίους και την παγκόσμια κοινότητα.»
Φωτογραφίες από τις εργασίες:
Με πληροφορίες από CNN
Πηγή: www.lifo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου