Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Γρ. Τάσιος: «Tα ξενοδοχεία στηρίζονται σε «εισαγόμενο» προσωπικό-Ανάγκη αναδιάρθρωσης του εκπαιδευτικού μοντέλου»



Στους «εσωτερικούς μετανάστες» και στο «εισαγόμενο» ανθρώπινο δυναμικό από τις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, βασίζεται ο ελληνικός τουρισμός, λόγω μεγάλης έλλειψης στελεχών ακόμη και σε περίοδο πολύ υψηλής ανεργίας.
«Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στις τουριστικές επιχειρήσεις και όχι μόνο στα ξενοδοχεία είναι μεγάλο ενώ στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, είναι τεράστιο παρότι προσφέρονται αμοιβές 30%-50% υψηλότερες από ότι σε άλλες περιοχές της χώρας», δήλωσε στο GrTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων όπως και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος προσθέτοντας:
«Εκτιμώ ότι σε πανελλαδικό επίπεδο, στη διάρκεια της θερινής σεζόν, περίπου το 30% είναι «εισαγόμενοι» εργαζόμενοι, από Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Στη Χαλκιδική έχουμε και εποχικούς «εσωτερικούς μετανάστες» από Σέρρες, Δράμα και γενικότερα από άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.
«Παρά ταύτα οι ανάγκες, ειδικά για τις μονάδες εκτός αστικών κέντρων, δεν καλύπτονται κι’ αυτό επειδή δεν έχει οργανωθεί αποδοτικά η εκπαίδευση στον τουριστικό κλάδο. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες και το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τον αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού μοντέλου, έτσι ώστε να αξιοποιείται το κατά τόπους ανθρώπινο δυναμικό. Η Ομοσπονδία έχει ρεαλιστική πρόταση αλλά θα πρέπει να θέλουν να την ακούσουν και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς», τόνισε ο πρόεδρος της Π.Ο.Ξ.
Το GrTimes.gr απευθύνθηκε στον κ. Τάσιο εν όψη διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη, στις 17 Ιανουαρίου, των Ξενοδοχειακών Ημερών Καριέρας από τη Workathlon, μίας διοργάνωσης που φέρνει σε επαφή επιχειρήσεις με ξενοδοχοϋπαλλήλους.
Πλήρης απασχόληση για 5-6 μήνες
Τα ξενοδοχεία, στις παραθεριστικές περιοχές, προσφέρουν πλήρη απασχόληση για 150- 180 ημέρες το χρόνο, διαμονή και αμοιβές ικανοποιητικές, οι οποίες, επί παραδείγματι, για ένα σερβιτόρο κυμαίνονται μεταξύ 800- 1.000 ευρώ το μήνα, «καθαρός μισθός». Στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη προσφέρονται αυξημένες αμοιβές ως και 30%-50% αλλά και πάλι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό, είπε ο κ. Τάσιος.
Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε πολλές θέσεις, όπως σε καμαριέρες, βοηθούς σερβιτόρους, συντηρητές εγκαταστάσεων αλλά και στελεχών, όπως στα τμήματα πωλήσεων και τιμολογιακής πολιτικής που παρακολουθούν τις οn line, διαδικτυακές πωλήσεις.
Οι νέοι μεταξύ 18-25 ετών, που έχουν ανάγκη για δουλειά, επειδή οι περισσότεροι σπουδάζουν, δεν μπορούν να εργαστούν για 150 ημέρες, με το ζόρι να δουλέψουν 90 ημέρες, δηλαδή τρεις μήνες. Όμως ακόμη και στη βόρειο Ελλάδα, το 90% των ξενοδοχείων είναι ανοικτό από 150 έως και 180 ημέρες.
«Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι προτιμούν δουλειές σε ξενοδοχεία πόλεων γιατί σε αυτά δουλειά 12 μήνες το χρόνο. Αλλά και σε Κρήτη, Ρόδο, στις πόλεις μέσα που είναι περιοχές αστικού τύπου, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν βρίσκουν τα άτομα που χρειάζονται.
«Πέραν όμως των ξενοδοχείων, είναι και άλλοι κλάδοι που συνδέονται με τον Τουρισμό, επιχειρήσεις εστίασης, τροφοδοσίας, διαφόρων υπηρεσιών, φυσικά και τα τουριστικά πρακτορεία. Πρέπει να βρεθούν τρόποι να αξιοποιηθεί το ανθρώπινοι δυναμικό κάθε τουριστικής περιοχής».
Τα ξενοδοχεία λοιπόν δεν βρίσκουν προσωπικό αλλά και αυτό που εξασφαλίζουν δυσκολεύονται να το στεγάσουν εξ’ αιτίας της εξάπλωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Επιπλέον,
«Μόνο με την εντοπιότητα, από τις κατά τόπους κοινωνίες, θα μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα. Δεν μπορεί εύκολα ένας οικογενειάρχης από άλλη περιοχή της χώρας, να αφήνει το σπίτι του για έξι συνεχόμενους μήνες.
Πρόταση για αλλαγή του μοντέλου εκπαίδευσης
«Η Ομοσπονδία υποστηρίζει τη λειτουργία και με οικοτροφεία, Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης. Σχολών που θα εκπαιδεύουν ξενοδοχοϋπαλλήλους, με θεωρητικά μαθήματα αλλά και πρακτική εξάσκηση. Να μη ξεχνάμε ότι τα στελέχη ηλικίας 40-45 ετών, στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, είναι σχεδόν όλοι απόφοιτοι των παλιών Σ.Τ.Ε.
«Ήταν μεγάλο σφάλμα η κατάργηση, το 2013, του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης & Κατάρτησης.
«Υποστηρίζουμε τη σύσταση μίας Εταιρείας μη κερδοσκοπικής, με τη συμμετοχή του δημοσίου και φορέων του κλάδου, η οποία θα λειτουργήσει οκτώ Σχολές, σε Περαία, Ρόδο, Ναύπλιο, Άγιο Νικόλαο και Ηράκλειο Κρήτης, Κέρκυρα, Ανάβυσσο, αλλά και Αλεξανδρούπολη. Πιθανώς και σε άλλες πόλεις.
«Μάλιστα η Σχολή στην Περαία Θεσσαλονίκης θα μπορεί να απευθυνθεί και σε άλλες χώρες, γειτονικές, κυριολεκτικά μας παρακαλάνε από Βουλγαρία και Ρουμανία για να τους δώσουμε τεχνογνωσία, να τους εκπαιδεύσουμε στον Τουρισμό».
Αυτές οι Σχολές, θα έχουν δίδακτρα όπως και τα ιδιωτικά ΙΕΚ, αλλά χαμηλότερα γιατί θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Σε αυτές τις Σχολές, 2ετούς φοίτησης, υποστηρίζει ο κ. Τάσιος, θα μπορούνε να εγγράφονται οι απόφοιτοι Γυμνασίου, νέοι της επαρχίας που σήμερα πηγαίνουν στα ΕΠΑΛ, για διάφορες τεχνικές συνήθως ειδικότητες, όταν υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στον Τουρισμό. Όποιοι αποφοιτούν , αν θέλουν θα μπορούν να συνεχίζουν τις σπουδές τους σε ανώτερα επίπεδα εκπαίδευσης.
«Δεν εξυπηρετεί τον κλάδο η εισαγωγή στα ΤΕΙ Τουριστικών Επιχειρήσεων, των 18αρηδων αποφοίτων Λυκείου, με βαθμολογίες 8 ή 10. Δεν είναι αυτό αναβάθμιση σπουδών, ούτε των τουριστικών επαγγελμάτων.
«Υποστηρίζουμε τη δημιουργία μίας Εταιρείας, δημόσιου χαρακτήρα , μη κερδοσκοπικού, που θα λειτουργεί τις κατά τόπους Σχολές που θα έχουν το αυτοδιοίκητο», πρόσθεσε ο κ. Τάσιος υπογραμμίζοντας ότι τα θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης επαρκούς αριθμητικά προσωπικού είναι από τα σημαντικότερα του κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: