Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

ΙΤΕΑ... Τι συνέβη χθες στη θάλασσα και «άχνιζε»; - ΦΩΤΟ

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σύννεφο και υπαίθριες δραστηριότητες


Τα φυσικά φαινόμενα πολλές φορές μας αφήνουν εκστατικούς. Έτσι, λόγω της μεγάλης πτώσης της θερμοκρασίας που σημειώθηκε και στην περιοχή της Ιτέας το απόγευμα της Παρασκευής 4 Ιανουαρίου, δημιουργήθηκε μια πολύ όμορφη εικόνα για τους κατοίκους της πόλης μας.

Η εικόνα που δημιουργήθηκε στον Κρίσσαίο κόλπο, με τα χιονισμένα γύρω βουνά ήταν εντυπωσιακή, καθώς η θάλασσα άχνιζε, δημιουργώντας την εντύπωση πως «βράζει».

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, ωκεανός, υπαίθριες δραστηριότητες και νερό

Η μεγάλη διαφορά της εξωτερικής θερμοκρασίας με αυτήν της θάλασσας δημιούργησε το φαινόμενο «sea smoke» που φαίνεται στις φωτογραφίες και μοιάζει σαν η θάλασσα να βράζει, καθώς οι υδρατμοί ψύχονται και παραμένουν στην επιφάνεια του νερού για περισσότερη ώρα.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, ωκεανός, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό

Η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας που δημιουργεί το φαινόμενο αυτό πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός πως τα νερά στην περιοχή της Ιτέας, είναι πιο ζεστά και έτσι το φαινόμενο με τους «ατμούς» εντονότερο. Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί στις βόρειες θάλασσες και την Αρκτική!

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, αυτοκίνητο και υπαίθριες δραστηριότητες

Θαλάσσιος καπνός (sea smoke)

Έτσι ονομάζεται ο ειδικός τύπος ομίχλης οριζόντιας μεταφοράς που ονομάζεται επίσης «ομίχλη ατμού» ή «καπνός Αρκτικής θαλάσσης». Ο θαλάσσιος αυτός καπνός σχηματίζεται όταν πολύ ψυχρός αέρας εισβάλει απότομα πάνω από πολύ θερμότερη θαλάσσια επιφάνεια.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικα λυπαμαι που βρισκομαι στην αθηνα και εχασα την ευκαιρια να δω αυτο το καταπληκτικο φαινομενο ιδιοις ομμασι!!!