Ψηφίστε τώρα για την σωτηρία του Δελφικού Τοπίου

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019

Για τη βεβήλωση του τοπίου των Δελφών (άρθρο της εφημερίδας των συντακτών)

Για τη βεβήλωση του τοπίου των Δελφών

delfoi.jpg

ΕUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣΕτσι που το πάει η ελληνική πολιτεία δεν θα μείνει τίποτα αμαγάριστο στην ελληνική γη, στο σπάνιας φυσικής ομορφιάς τοπίο της. Και να ήταν μόνο η ομορφιά. Λείψανα [αλλά τι λείψανα: πανέμορφα αγάλματα, κίονες και αετώματα, στάδια, παλαίστρες και ναοί] αρχαϊκού κλέους είναι διάσπαρτα στην επιφάνειά της, στις κοιλάδες της, στα βουνά της. Σπαρμένη όλη η χώρα με ιστορία και πολιτισμό, θεμέλια του σύγχρονου πολιτισμού της Δύσης [και της οικουμένης].
Τοπία που έπρεπε να τα προσέχουμε σαν τα μάτια μας, ίσως και καλύτερα, διότι εκτός που διασώζουν τη μνήμη και το πνεύμα αποφέρουν ένα σωρό έσοδα στα κρατικά ταμεία. Τι κράτος είναι αυτό το ελληνικό...
Ας διαβάσουμε αυτή την είδηση-ανακοίνωση συλλογικών φορέων Δελφών και Κορινθιακού Κόλπου: «Πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε χωροταξικό νόμο με τον οποίο χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της γης των Δελφών περιοχή [άκουσον!] “Αποκλειστικής Μεταλλευτικής Δραστηριότητας”· το υπόλοιπο τμήμα της δίνεται για αιολικά πάρκα, η θάλασσα για εντατικές ιχθυοκαλλιέργειες και έχουν υπογράψει κάποιες σχετικές άδειες.
»Αυτός ο χωροταξικός νόμος εξασφαλίζει τα οικονομικά συμφέροντα της εταιρείας IMERYS, που έχει πάρει τα δικαιώματα εξόρυξης βωξίτη και των άλλων εταιρειών των αιολικών πάρκων [σχεδιάζεται ένα τεράστιο στη Δεσφίνα, στην ανατολική χερσόνησο των Δελφών] και των ιχθυοκαλλιεργειών. Εξασφαλίζει επίσης την καταστροφή του δελφικού τοπίου».
Και να σκεφτεί κανείς ότι από το 1981 η ελληνική πολιτεία οριοθέτησε τη δελφική γη και καθόρισε τον τρόπο προστασίας της. Οι αντιστεκόμενοι πολίτες θυμίζουν ότι το 1987 οι Δελφοί χαρακτηρίστηκαν από την Unesco Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το μεγαλύτερο μέρος της και η θάλασσά της έχουν ενταχθεί στους προστατευόμενους οικότοπους Natura και ο ελαιώνας της έχει αναγνωριστεί ως «παραδοσιακός» από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σιγά σιγά όμως, «μεθοδικά και καταπατώντας πολλούς νόμους επί δεκαετίες, η εταιρεία εξόρυξης βωξίτη S&B δημιούργησε σεληνιακά τοπία στο βουνό των Δελφών (Παρνασσό) και τεράστιες παράνομες εγκαταστάσεις στο λιμάνι των Δελφών, την Ιτέα».
Απευθυνόμενοι στον ίδιο τον πρωθυπουργό οι Πολίτες από τις δύο πλευρές του Κορινθιακού ζητούν ξεκάθαρα να ανακαλέσει άμεσα τον καταστροφικό χωροταξικό νόμο και κάθε άδεια για κάθε νέα κατασκευή που αλλοιώνει το δελφικό τοπίο. Του θυμίζουν βέβαια τι σημαίνουν για τη χώρα και την ανθρωπότητα οι Δελφοί, αλλά δεν ξέρω αν ο πρωθυπουργός διαθέτει ευαισθησίες ικανές να τον προτρέψουν να υπερασπίσει αυτόν τον «ιερό» τόπο. Τι ακριβώς τόπος είναι του το λένε: «Τόπος λατρείας, ιερό του θεού Απόλλωνα [ξέχασαν τον Διόνυσο] και το σπουδαιότερο μαντείο του αρχαίου κόσμου. Τόπος όπου γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν μερικές από τις σημαντικότερες ιδέες του ανθρωπισμού και της οικουμενικότητας. Εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να επισκέπτονται τους Δελφούς, που εξακολουθούν να προσφέρουν στον ανθρώπινο πολιτισμό δικαιώνοντας τον αρχαίο τίτλο του “ομφαλού της γης”».
Τι είναι ένας οφθαλμός της γης (;) μπροστά στη βουλιμική ανάπτυξη των μεγάλων εταιρειών; Αόμματοι φαντάζουν [και εταιρειολάτρες] όσοι ηνιοχεύουν κατά καιρούς την ελληνική πολιτεία· δεν βλέπουν έτσι τον υπέροχο Ηνίοχο, που δεσπόζει στο Μουσείο των Δελφών και μαρμαρώνει τους ανθρώπους με την ομορφιά του.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μπείτε κατευθείαν στην ιστοσελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών και εφοσον συμφωνείτε, κάντε like. Είναι πολύτιμο στον αγώνα για τον τοπο μας να εκφράζουμε σε όσους βοηθάνε να εκφράζουμε και εμπράκτως.

Ανώνυμος είπε...

ΚΙ ΟΜΩΣ ΠΑΡ΄ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΦΩΚΑΕΙΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ,ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ. ΜΟΝΟ 50Ο ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΕ 20.000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟ. ΝΤΡΟΠΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!