Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Όλα όσα οφείλεις να γνωρίζεις για 5 κοινές γυναικολογικές παθήσεις

Προεµµηνορρυσιακό Δυσφορικό Σύνδροµο, ενδομητρίωση, πρόπτωση μήτρας... Πόσα γνωρίζεις για αυτές τις συνήθεις παθήσεις του αναπαραγωγικού μας συστήματος; 



Πόσο καλά γνωρίζεις το σώμα σου; Ίσως ξέρεις τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου σου, ίσως έχεις ενημερωθεί για την επίδραση που έχουν τα οιστρογόνα σε ολόκληρο τον οργανισμό σου. Ξέρεις όμως τι είναι η ενδομητρίωση; Γιατί και πότε προκαλείται ακράτεια; Τι είναι η πρόπτωση μήτρας;   

Όπως συμβαίνει και με πολλά ακόμα πράγματα, οι παραπάνω λέξεις ίσως ακούγονται γνώριμες όμως κατά πάσα πιθανότητα δεν γνωρίζεις ακριβώς τι αφορούν εκτός κι αν κάποια από αυτές σε έχει ήδη απασχολήσει. 

Όσο σοβαρές είναι οι παραπάνω παθήσεις άλλο τόσο σπάνια είναι η ενημέρωση των γυναικών για κάθε μία από αυτές. Κι επειδή η ενημέρωση είναι πρόληψη, ήρθε σήμερα η ώρα να μάθεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για πέντε συχνές παθήσεις του αναπαραγωγικού συστήματος.   

Η ενδομητρίωση εμφανίζεται σε διαφορετικούς βαθμούς στο 15% του γυναικείου πληθυσμού και συχνά προκαλεί υπογονιμότητα και έντονο πόνο.   

Προεµµηνορρυσιακό Δυσφορικό Σύνδροµο (PMDD) 
Το PMDD είναι μια βαριά μορφή του Προεµµηνορρυσιακού Συνδρόµου (PMS) με συμπτώματα όπως κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, κρίσεις άγχους, φόβου ή πανικού και ελάττωση της συγκέντρωσης. Όπως το PMS ξεκινάει 1-2 εβδομάδες πριν την περίοδο και τελειώνει ξαφνικά όταν τελειώνει και η περίοδος. Αν πιστεύεις πως πάσχεις από PMDD κράτα σημειώσεις σε σχέση με τη διάθεσή σου για ένα μήνα τουλάχιστον και επισκέψου έπειτα τον γιατρό σου.   

Ενδομητρίωση 
Η ενδομητρίωση εμφανίζεται όταν ο ιστός που περιβάλλει εσωτερικά την μήτρα, το ενδομήτριο, αναπτύσσεται και έξω από αυτήν, στην πυελική κοιλότητα. Στα σημεία όπου εγκλωβίζεται το ενδομήτριο δημιουργούνται κύστες με αίμα και που επίσης αιμορραγούν κατά την έμμηνο ρύση αλλά δεν έχουν τον τρόπο να φύγουν από το σώμα. Έτσι, προκαλούν φλεγμονή και δημιουργούν ουλώδη ιστό που συνδέει τα ζωτικά όργανα μεταξύ τους. 
Η ενδομητρίωση εμφανίζεται σε διαφορετικούς βαθμούς στο 15% του γυναικείου πληθυσμού και συχνά προκαλεί υπογονιμότητα και έντονο πόνο ,συμπτώματα της περιόδου που δεν πρέπει να θεωρήσετε φυσιολογικά 

Δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους 
Το πυελικό έδαφος είναι μια ομάδα μυών που βρίσκεται στη βάση της πυέλου και περιβάλλει το αναπαραγωγικό μας σύστημα. Οι δυσλειτουργίες του έχουν να κάνουν είτε με την υπερβολική χαλάρωση είτε με την υπερβολική ένταση των μυών αυτών. Και οι δύο περιπτώσεις όμως οδηγούν σε συμπτώματα που δύσκολα περιγράφονται και άρα δύσκολα οδηγούν σε διάγνωση.   

Ωστόσο η αίσθηση πως κάτι έχει κολλήσει μέσα στον κόλπο ίσως και να οφείλεται σε ένα αδύναμο πυελικό έδαφος, κάτι που ο τοκετός μπορεί να προκαλέσει ή να επιβαρύνει. Στον αντίποδα, ένα υπερβολικά τονωμένο πυελικό έδαφος μπορεί να υπάρχει εκ γενετής ή να προκύψει μετά από σεξουαλικό τραυματισμό ή κάποια μόλυνση που προκάλεσε έντονο πόνο.   

Πρόπτωση μήτρας 
Η πρόπτωση μήτρας παρατηρείται όταν ο τράχηλος της μήτρας είναι πιο χαμηλά από ό,τι θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες κάτι που συνήθως οδηγεί σε χαλάρωση των κολπικών τοιχωμάτων. Συμβαίνει φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου, καθότι οι πολύ ελαστικοί πυελικοί ιστοί είναι ευάλωτοι στη βαρύτητα και τη φθορά.   

Μάλιστα, 50% των γυναικών αναμένεται να εμφανίσουν κάποιο είδος πρόπτωσης μήτρας με το πέρασμα του χρόνου ενώ πολλές γυναίκες δεν έχουν καν συμπτώματα μέχρι να επιδεινωθεί πολύ η κατάσταση. 

Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η αίσθηση πως κάτι πέφτει στον κόλπο αν και την ίδια ακριβώς αίσθηση προκαλεί η αντίστροφη πάθηση, ο σπασμός πυελικού εδάφους.   

Ακράτεια 
Υπάρχουν δύο τύποι ακράτειας: Αυτή που προκαλείται από στρες, όταν η κύστη πιέζεται είτε από βήχα, από γέλιο, γυμναστική κτλ, και αυτή που προκαλείται από υπερκινητική κύστη, κάτι που σημαίνει πως ακόμα κι αν υπάρχουν ελάχιστα ούρα θα νιώθεις την ανάγκη να επισκεφτείς την τουαλέτα. Είναι ακόμα πιθανό να συνυπάρχουν αυτοί οι δύο τύποι ακράτειας.   

Για όποιον λόγο κι αν εμφανίσει μία γυναίκα ακράτεια, θα πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό της για να μπορέσει να την αντιμετωπίσει και να μην την αφήσει επηρεάσει στο ελάχιστον την κοινωνική της ζωή και δραστηριότητα. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της ακράτειας ενώ, τα τελευταία χρόνια, μέχρι και οι ενέσεις botox έχουν χρησιμοποιηθεί γι'αυτό τον σκοπό!  



Με στοιχεία από Νew York Times 
Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: