Ψηφίστε τώρα για την σωτηρία του Δελφικού Τοπίου

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018

Πόση ανασφάλεια κρύβει η αυτοπροβολή;

kat923872


Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις πως, όσο μεγαλύτερη ανασφάλεια νιώθει κάποιος, τόσο πιο σκληρά προσπαθεί να την κρύψει πίσω από σχεδόν γελοίες απόπειρες αυτοπροβολής. Προβάλλει συνεχώς τον εαυτό του, διαφημίζει τα επιτεύγματά του, μιλάει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί για τις σημαντικότατες γνωριμίες του κι άλλα πολλά.
Τις περισσότερες φορές βέβαια, αποδεικνύεται πως επρόκειτο απλά για φούσκες. Αν ίσχυαν όλα αυτά, γιατί τόσο άγχος να τα φωνάξει; Θα φανούν θέλοντας και μη, με τον καιρό. Μα κι αν δε φανούν, πού είναι το πρόβλημα; Γιατί πρέπει ντε και καλά να τα μάθουν όλοι; Από αυτά θα κριθεί;. Προφανώς ο άνθρωπος που επιλέγει να αυτοπροβάλλεται συνεχώς, είναι τόσο ανασφαλής που θεωρεί πως ναι, θα κριθεί από αυτά, αν μόνο αυτά έχει να επιδείξει.
Ό,τι είναι αληθινό κι όμορφο δεν έχει ανάγκη προβολής. Θα αναδυθεί, γιατί αυτό είναι προορισμένο να κάνει. Να ξεχωρίσει ανάμεσα στις πανομοιότυπες εικόνες που πλασάρονται σήμερα. Τα μέσα της εποχής βοηθούν όσο ποτέ άλλοτε, ενώ ταυτόχρονα μας παρασύρουν σε ένα παιχνίδι, όπου αξία έχει μόνο η εικόνα και που ο νικητής θα φανεί στα likes.
Είναι κατανοητό πως θα προβάλεις τη δουλειά σου, την εταιρία σου, τα προϊόντα σου, αλλά τον εαυτό σου γιατί; Είσαι προϊόν προς πώληση; Αναρωτιέσαι για την τιμή που μπορείς να πιάσεις. Μα ένας άνθρωπος που γνωρίζει την αξία του, δεν έχει ανάγκη να την επιβεβαιώσει μέσω τρίτων. Για την ακρίβεια του είναι παντελώς αδιάφορο. Τη γνωρίζει ο ίδιος κι οι οικείοι του κι αυτό είναι υπεραρκετό.
Όσο πιο καλά νιώθεις με τον εαυτό σου, τόσο λιγότερο μιλάς για τα επιτεύγματά σου. Όσο πιο υγιής είναι η σχέση σου, τόσο λιγότερη ανάγκη έχεις να την επιδείξεις. Όσο πιο καλά γνωρίζεις κάτι, τόσο πιο απλά μιλάς γι’ αυτό. Αυτός είναι ο κανόνας και δεν μπορώ να βρω καμία εξαίρεση. Λένε πως τα καλύτερα check in δεν έγιναν ποτέ, γιατί ήμασταν πολύ ευτυχισμένοι για να ασχοληθούμε με το κινητό. Στιγμές για την πάρτη μας και μόνο. Για εμάς, το σύντροφό μας, τους φίλους μας. Για τους ανθρώπους που μας αγαπούν και τους αγαπάμε.
Από την άλλη βέβαια δεν είμαστε αγροίκοι. Μέχρι ενός σημείου, η γνώμη των άλλων μας αφορά, μιας κι ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό και φιλάρεσκο. Θέλουμε να δείχνουμε όμορφοι, να φοράμε κομψά ρούχα, να οδηγούμε ακριβά αμάξια -εφόσον έχουμε τη δυνατότητα- και να έχουμε την αποδοχή των άλλων, μέσα κι έξω από στα social media. Τίποτα το μεμπτό σε αυτό, όσο τηρείται το μέτρο. Θα ζητήσουμε και θα πάρουμε θαυμασμό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κινείται όλη μας η ζωή γύρω από αυτό, χάνοντας απλές, αληθινές στιγμές που θα είναι μόνο δικές μας.
Μη σκας όμως, όλοι έχουμε υπάρξει κατά καιρούς σε αυτή τη θέση. Συνήθως μετά από έναν άσχημο χωρισμό ή αντιμετωπίζοντας μια πολύ δύσκολη φάση της ζωή μας. Τίποτα δεν είναι κατακριτέο και κανείς δεν μπορεί να κρατά τις ισορροπίες σταθερές για πάντα. Το θέμα είναι να το καταλάβεις έγκαιρα, να το επεξεργαστείς μέσα σου και να το διορθώσεις, πριν αυτό μετατραπεί σε μια ναρκισσιστική διαταραχή, που μόνο καλό δε θα αποφέρει σε σένα και τους γύρω σου.
Συντάκτης: Κωνσταντίνα Γρημάνη

Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: