Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Γ. Καπαρέλη - Καπούρου: «Ας μην περιμένουμε τον κίνδυνο, ας ξεκινήσουμε την μάχη, αισιοδοξώντας!»




Η Γεωργία Καπαρέλη- Καπούρου είναι η πρώτη πρόεδρος του παραρτήματος της Αντικαρκινικής Εταιρείας στη Φωκίδα, που πρόσφατα απέκτησε τυπική υπόσταση. Σήμερα μιλά στην Εν Δελφοίς για τους στόχους της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, το σχέδιο δράσης που υπάρχει για το πρώτο χρονικό διάστημα, καθώς και για το ρόλο που έρχεται να διαδραματίσει το παράρτημα στο νομό, εν καιρώ κρίσης και με την υγεία να έχει πληγεί σε πολλά επίπεδα.
Καταρχάς κ. Καπαρέλη τί είναι αυτό που οδήγησε την ομάδα κάποιων ανθρώπων από τη Φωκίδα, μεταξύ των οποίων και εσείς, να πάρουν την πρωτοβουλία προχωρώντας στην ίδρυση του παραρτήματος της Αντικαρκινικής στη Φωκίδα;
Κυρίως η ευαισθητοποίηση για το θέμα, ο «κοινός κίνδυνος» μπροστά στη νόσο, η διάθεση για προσφορά και βοήθεια στην ανάγκη των συνανθρώπων μας. Επίσης η χρόνια προσέγγιση του τομέα πρόληψης με δράσεις συγκεκριμένες και αποτελεσματικές. Προσωπικά, πηγή έμπνευσης ώστε να «στηθεί» το παράρτημα ΕΑΕ Φωκίδας, ήταν η καλή μου Φίλη, Νομικός Στέλλα Ταπανλή, επί 13 χρόνια Πρόεδρος παραρτήματος ΕΑΕ Λιβαδιάς, με πρότυπο, αληθινά σπουδαίο έργο στην Βοιωτία. Την ευχαριστώ δημόσια για την πολύτιμη βοήθειά της.
Να υποθέσουμε πώς είστε άνθρωποι που έχετε και στο παρελθόν συνεργαστεί σε σειρά δράσεων, οπότε η κίνησή σας αυτή είναι το επόμενο βήμα;
Αυτά είναι γνωστά και δεν θα αυτοπροβληθούμε τώρα. Η σχέση μας είναι ευτυχώς διαρκής και αποτελεσματική αλλά τώρα είναι ώρα για δουλειά. Την στιγμή που οι επιστήμονες εξέπεμψαν sos καθώς τα στοιχεία δείχνουν δραματική εξέλιξη της νόσου τα επόμενα χρόνια, όπου τα νέα περιστατικά το 2030 θα φτάσουν 21,7 εκατομμύρια από τα 14 που ήταν το 2016… καταλαβαίνετε ότι το επόμενο βήμα είναι δραματικά πίσω, αφού οι θάνατοι αντίστοιχα από 8,2 εκατομμύρια θα φτάσουν τα 13 εκατομμύρια.
Επίσης, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως για να δώσει τη συγκατάθεσή της η Αντικαρκινική, ώστε να υπάρξει ένα παράρτημά της στην περιοχή, θα πρέπει πριν να έχει πάρει και κάποιες εγγυήσεις από όλους εσάς…
Πράγματι είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθεί παράρτημα ενός τέτοιου διεθνούς Οργανισμού. Φυσικά γίνεται έρευνα και απαιτείται σχέση ουσίας, εμπιστοσύνης και συνέπειας. Εμείς ως παλιοί συνεργάτες, με επικοινωνία και φιλία ετών με άλλα παραρτήματα, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Ευάγγελο Φιλόπουλο, Χειρουργό και Διευθυντή Κλινικής Μαστού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», ο οποίος αποτελεί έμπνευση και κινητήριο δύναμη για όλους μας. Μακάρι να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης του, πράγμα που το προσπαθούμε ήδη!
Πότε θα είναι περίπου έτοιμο το παράρτημα της Αντικαρκινικής ώστε να ξεκινήσουν οι δράσεις του;
Είμαστε ήδη έτοιμοι και η φάση του προγραμματισμού έχει ξεκινήσει. Σε πρώτο πλάνο αμέσως μετά τον Αγιασμό της έναρξης, είναι η συνεργασία μας με τους φορείς του τόπου μας με στόχο την συμμετοχή, την βοήθεια και την κινητοποίηση. Δεν πιστεύω ότι έχουμε διαθέσιμο χρόνο για να σπαταλήσουμε σε επουσιώδη.
Υπάρχει σήμερα, έστω και θεωρητικά, ένας πρώτος σχεδιασμός για το τι θα θέλατε να αναπτύξετε σε επίπεδο παρεμβάσεων;
Θα προηγηθούν ενημερωτικές ημερίδες με συμβουλευτική και διαγνωστική δράση. Ο δε βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός, περιλαμβάνει συμμετοχή στα προγράμματα καταπολέμησης του καρκίνου, με δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες, ενημερώσεις σε σχολικές μονάδες και αναλυτικές οδηγίες για την διατροφική πρόληψη και την προώθηση της σωματικής άσκησης. Η πρόληψη είναι το μείζον. Το ζητούμενο. Η ενημέρωση, η έγκαιρη διάγνωση, η αφύπνιση είναι το σημαντικό, ο έλεγχος είναι το αποτέλεσμα. Ως εθελοντές ακολουθούμε τους τρεις βασικούς άξονες της ΕΑΕ: Την κατανόηση από όλους των μηνυμάτων της πρόληψης, την ενίσχυση της έγκαιρης διάγνωσης και την προώθηση της ψυχοκοινωνικής στήριξης στον ασθενή που πάσχει.
Εν καιρώ κρίσης, με την υγεία να έχει πληγεί μάλιστα ως τομέας σε πολύ μεγάλο βαθμό, άρα και τους πολίτες να μην έχουν πρόσβαση πολλές φορές ούτε στα βασικά, το παράρτημα θα μπορούσαμε να πούμε πώς έρχεται να συμπληρώσει το κενό της πολιτείας σε ορισμένα πράγματα;
Δεν φιλοδοξούμε να αναπληρώσουμε κενά αν και στην πράξη συμβαίνει. Η υγεία αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες της πολιτείας και δεν μπορούμε να την αφήσουμε να καταρρεύσει. Στηρίζουμε την πολιτεία και συμβάλλουμε με κάθε δυνατό μέσο. Ο εθελοντισμός έχει πολλά πρόσωπα και παρά τα οικονομικά προβλήματα, υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια εξορθολογισμού. Για παράδειγμα, μία απλή, με χαμηλό κόστος αλλά με υψηλή αποδοτικότητα στρατηγική πρόληψης όσον αφορά στη διατροφή, θα μπορούσε να μειώσει κατά 30% τα νέα περιστατικά καρκίνου.
Με αφορμή και τη συζήτησή μας αυτή, ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες μας, και πώς φυσικά θα μπορούσε κάποιος να βοηθήσει την προσπάθειά σας αυτή;
Νομίζω ότι η ερώτηση έχει ακαδημαϊκό χαρακτήρα γιατί αυταπαντάται. Το μήνυμα είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας και η κοινή προσπάθεια όλων μας. Είμαστε εδώ, ξεκινάμε και ζητάμε την βοήθεια και την συμμετοχή όλων. Ας μην περιμένουμε τον κίνδυνο, ας ξεκινήσουμε την μάχη, αισιοδοξώντας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: