Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Ο "Πορθητής" βγαίνει για τα 95χρονα της Τουρκίας και τα ελληνικά μάτια είναι παντού



Στον απόηχο των νέων προκλητικών δηλώσεων του Χουλουσί Ακάρ και ανήμερα της επετείου ίδρυσης του τουρκικού κράτους, η Άγκυρα, βγάζει για τα 95χρονα, τον Πορθητή. 

Σήμερα είναι η πρεμιέρα για το τουρκικό γεωτρύπανο καθώς όπως έχει προαναγγελθεί θα κάνει την πρώτη του γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο, ξεκινώντας όμως από τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Όπως είχαν μεταδώσει τα φιλοκυβερνητικά μέσα, προεξάρχουσας της Χουριέτ, στον "Fatih", κατά το πρώτο ταξίδι του στη Μεσόγειο, θα επιβαίνει και ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. 

Επιπλέον η πρώτη γεώτρηση, κατά την οποία θα δοκιμαστούν οι δυνατότητες τόσο του γεωτρύπανου, όσο και του πληρώματος θα πραγματοποιηθεί στα ανοικτά της Αττάλειας πολύ κοντά στις νοτιοανατολικές ακτές της Τουρκίας.

Κατά τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα ΜΜΕ της γείτονος, η πρώτη γεώτρηση του "Πορθητή" θα γίνει ανοιχτά της Αττάλειας, ενώ η πολεμική συνοδεία του θα είναι ισχυρή και δυναμική όπως γράφουν χαρακτηριστικά. Ωστόσο είναι σαφές ότι στην δραστηριότητα του θα είναι στραμμένα τα ελληνικά μάτια.  

Την ίδια στιγμή, κάνοντας πράξη τις εξαγγελίες τούρκων αξιωματούχων το προηγούμενο διάστημα, η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) προχώρησε στην αγορά και δεύτερου πλωτού γεωτρύπανου, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 262.5 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Πρόκειται για το «Deepsea Metro I» και, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, λόγω των αυξημένων αναγκών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο «ήρθε και αδελφάκι για το γεωτρύπανο Πορθητής» και πως «παρά στις πιθανές διεθνείς πιέσεις η Τουρκία θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο στη ανατολική Μεσόγειο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: