Αγαπητοί συνδημότες,
Σας ενημερώνω πως την Τετάρτη 24/10/2018 έστειλα την παραίτησή μου από το αξίωμα του Προέδρου της Τ.Κ. Δελφών στον Δήμαρχο Δελφών για λόγους αξιοπρέπειας, δεν είμαι άνθρωπος που παραιτείται των προσπάθειών του αλλά ποτέ δεν είχα διαπραγματευτεί την αξιοπρέπειά μου.
Συγκεκριμένα την Παρασκευή 20/07/2018 έως το Σάββατο 21/07/2018 η Τ.Κ. Δελφών δεν είχε νερό καθώς είχε αδειάσει η κεντρική δεξαμενή λόγω βλάβης του αντλιοστάσιού «Κεφαλόβρυσου». Από τον Ιούνιο του 2016 η Τ.Κ. Δελφών τοποθέτησε δύο καινούργιους πομπούς ειδοποίησης, ένα στο αντλιοστάσιο, ο οποίος ενημέρωνε για τη στάθμη της γεώτρησης και για τυχών διακοπή της ηλεκτροδότησης. Ο δεύτερος τοποθετήθηκε στην κεντρική δεξαμενή της πόλης των Δελφών, ο οποίος ενημέρωνε για τη στάθμη του νερού και για τυχών διακοπή της ηλεκτροδότησης. Ο πομπός που ενημέρωνε για τη στάθμη της δεξαμενής ήταν και αυτός που μας ενημέρωνε για τυχών προβλήματα στο αντλιοστάσιο εάν η στάθμη του νερού είχε κατεβεί πέραν του κανονικού. Στις 26/04/2018 η Δ.Ε.Υ.Α. αφαίρεσε τις κάρτες σύνδεσης από τους πομπούς με το σκεπτικό τοποθέτησης νέων καρτών οι οποίες θα ειδοποιούσαν την Δ.Ε.Υ.Α., τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Δελφών και τον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Δελφών.
Την Παρασκευή 20 Ιουλίου δέχομαι συνεχόμενες κλήσεις από συνδημότες μου ότι δεν είχαν νερό. Αυτομάτως σπεύδω στο αντλιοστάσιο Δελφών με τον Αντιδήμαρχο κ. Αναγνωστόπουλο και τον πρώην δημοτικό υδραυλικό κ. Στάθη Καϊλόγιαννο, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσα να ενημερώσω την Δ.Ε.Υ.Α.. Όταν εκπρόσωπος της Δ.Ε.Υ.Α. ήρθε στο αντλιοστάσιο Δελφών αντί να κατευθυνθεί προς τη βλάβη αφαίρεσε βιαίως το κλειδί του Προέδρου από την πόρτα του αντλιοστασίου και μου επιτέθηκε λεκτικά. Εν συνεχεία με την υπόνοια ότι είχε επιδιορθωθεί η βλάβη, κλείδωσε το αντλιοστάσιο και έφυγε με αποτέλεσμα ούτε ο Πρόεδρος ούτε ο Αντιδήμαρχος να έχουν κλειδί. Η βλάβη τελικά δεν είχε επιδιορθωθεί και έγινε αντιληπτό στις 9:00 μ.μ. όταν εμφανίστηκε άλλος εκπρόσωπος της Δ.Ε.Υ.Α. και εισήλθαμε στον χώρο του αντλιοστασίου τόσο εγώ όσο και ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Δελφών. Μετά από μερικές ημέρες ο Δήμαρχος Δελφών διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση μετά την έγγραφη αναφορά μου, αναζητώντας ευθύνες για τη βλάβη, την μη λειτουργία των πομπών καθώς και για την απρεπή και προσβλητική συμπεριφορά του υπαλλήλου της Δ.Ε.Υ.Α. ως προς τον Πρόεδρο. Την ίδια ημέρα έθεσα την παραίτηση μου με αριθμό πρωτοκόλλου 14420/25072018, στον δήμαρχο Δελφών, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή, λόγω το ότι είχε διατάξει την Ένορκη Διοικητική Εξέταση, διαβεβαιώνοντας με ότι θα αποδοθούν ευθύνες.
Μετά από τρεις μήνες και συγκεκριμένα 19/10/2018 δημοσιεύεται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ το πόρισμα της Ε.Δ.Ε., που θα μου επιτρέψετε να την χαρακτηρίσω παρωδία, όπου σαφέστατα δεν αποδίδεται καμία ευθύνη σε κανέναν. Οι μόνοι τελικά που τιμωρήθηκαν και τιμωρούνται είναι τόσο οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες όσο και οι επισκέπτες των Δελφών. Επίσης συντηρείται ένα κακό προηγούμενο που δίνει το δικαίωμα στου δημοτικούς υπαλλήλους να συμπεριφέρονται με απρεπή και προσβλητικό τρόπο, τόσο στο Πρόεδρο των Δελφών όσο και στους υπόλοιπους Προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Δελφών.
Ως πρόεδρος των Δελφών τα τρία τελευταία χρόνια προσπάθησα να είμαι δίκαιος και ειλικρινής με τους συνδημότες μου. Ποτέ μου δεν είδα την καρέκλα του Προέδρου ως άνετη, το αντίθετο θα έλεγα, και δεδομένη. Στη πιο δύσκολη τετραετία για τον Δήμο Δελφών πραγματευτήκαμε και εργαστήκαμε σε αρκετά πράγματα και ήθελα να αναφερθώ σε κάποια από αυτά. Προσπαθήσαμε να παρέμβουμε σε αρκετά σημεία του οικισμού, όπως, η οικία Σικελιανού, τα «Πηγαδούλια», τον δρόμο που οδηγεί στην οικία Σικελιανού, την οδό Φιλελλήνων, την είσοδο από το αρχαιολογικό μουσείο και άλλα σημεία με διάφορες αισθητικές παρεμβάσεις. Αλλάχτηκε και ενισχύθηκε ο φωτισμός σε όλο τον οικισμό, συγκεκριμένα το 100% του δημοτικού φωτισμού είναι λάμπες LED, αλλάχτηκε ο φωτισμός στους δύο κεντρικούς δρόμους, ενισχύθηκε ο φωτισμός στην αρχή και στο τέλος των οδών Οσίου Λουκά και Φιλελλήνων. Επίσης ενισχύθηκε ο φωτισμός σε όλα τα σημεία συχνής επισκεψιμότητας όπως πλησίον του ξενοδοχείου Αμαλία, πλατεία Λεκαριά, καθώς και στις δύο εισόδους του οικισμού. Αλλάχτηκε ο τάπητας του Δημοτικού σχολείου Δελφών, προμηθεύσαμε με χρώματα το σχολείο καθώς και ανταποκρινόμασταν, στο μέγεθος του δυνατού, σε οποιοδήποτε ανάγκη προέκυπτε. Επίσης η Τ.Κ. Δελφών πήρε σημαντικές αποφάσεις σε συμβούλια όπως η πιστοποίηση της παιδικής χαράς άνωθεν του αθλητικού χώρου, τοποθέτηση γεννήτριας ρεύματος στο αντλιοστάσιο Δελφών, καλλιέργεια των πηγών «Μπίστριος» και «Μεγάλη βρύση» και σύνδεσή τους με την κεντρική δεξαμενή των Δελφών, παραχώρηση χώρων στη Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. για απομάκρυνση των τριών ηλεκτρικών σταθμών, δύο στην οδό Φιλελλήνων και έναν στην οδό Σικελιανού, δημιουργία γηπέδου 5Χ5 καθώς και αλλαγή του δικτύου ύδρευσης στην οδό Βασ. Παύλου και Φρειδερίκης. Ψηφίσαμε τη δημιουργία δημοτικού πάρκινγκ στη θέση «Σκαπανέας» όπου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στο 2019 με μελέτη του Δήμου Δελφών και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ξενοδόχων αλλά και με επαγγελματίες των Δελφών φιλοξενήσαμε και προβληθήκαμε με πολυσέλιδα αφιερώματα στο συνδρομητικό περιοδικό ενναλακτικού τουρισμού «ΕΠΑΘΛΟ» καθώς και ο τουριστικός οδηγός «Lonely Planet» διπλασίασε τις σελίδες του για τους Δελφούς στην καινούργια του έκδοση. Συμμετείχαμε δυναμικά στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021και Φεστιβάλ Δελφών. Τοποθετήσαμε μόνιμη έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Δελφοί, κάτοικοι και ιστορία» στο Κ.Ε.Π Δελφών. Συμμετείχαμε στον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2017» με παράλληλες εκδηλώσεις όπως κεράσματα και ενημερωτικά έντυπα στο Μουσείο Δελφών, υπαίθρια μικρή έκθεση φωτογραφίας στους δύο κεντρικούς δρόμους και ζωντανή μουσική στον κεντρικό δρόμο των Δελφών το βράδυ της ίδιας ημέρας. Επίσης φιλοξενήσαμε και συμμετείχαμε σε πάρα πολλές εκδηλώσεις στην οικία Σικελιανού. Δώσαμε μεγάλη μάχη στο θέμα της καθαριότητας το οποίο εκτιμώ ότι παρ’ όλη την έλλειψη προσωπικού έχουμε κρατήσει τον οικισμό σε καλό επίπεδο με τη βοήθεια, βέβαια και των κατοίκων.
Εργαστήκαμε με φιλότιμο αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του παραγωγικού χρόνου της ημέρας μας για το καλό του τόπου μας, σίγουρα κάναμε λάθη ή είχαμε αστοχίες, αλλά μόνο όσοι προσπαθούν κάνουν λάθη. Δουλέψαμε με σεβασμό τόσο ως προς τους συνδημότες μας όσο και ως προς τους εαυτούς μας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους κατοίκους των Δελφών για τη στήριξή τους και να ζητήσω συγνώμη εάν υπήρξαν στιγμές που τους απογοήτευσα. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου στην Τοπική Κοινότητα και στη Δημοτική Ενότητα για τη συνεργασία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες και υπαλλήλους της Τ.Κ. Δελφών για την πολύτιμη βοήθειά τους.
Λεωνίδας Π. Σακελλαρίου
πηγή: www.orafok.gr