Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Στο μικροσκόπιο και οι «καραβιές» αντιγριπικών εμβολίων επί Αβραμόπουλου

«Καραβιές» εμβολίων για τη νέα γρίπη από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΚΕΔΥ το 2009



Η υπόθεση των αντιγριπικών εμβολίων τα οποία το υπουργείο Υγείας (επί υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου) παράγγελνε κατά εκατομμύρια δόσεις την περίοδο 2009-2010 εντάσσεται στην έρευνα των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς που έχει άμεση σχέση με τη Novartis, αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς οι παραγγελίες γίνονταν μέσω αυτού. Με αφορμή τον ιό της γρίπης που είχε κάνει θραύση τότε και παρουσιαζόταν από πολλά ΜΜΕ ως η επερχόμενη... Αποκάλυψη, οι αρμόδιες αρχές είχαν παραγγείλει απίστευτες ποσότητες συσκευασμένων εμβολίων και αντιιικών φαρμάκων, αλλά και γενναία ποσότητα της ουσίας οσελταμιβίρη (η βασική δραστική ουσία του αντιγριπικού Tamiflu), για παρασκευή του φαρμάκου στην Ελλάδα. 
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από τον ΙΦΕΤ, το κόστος των αντιιικών φαρμάκων που αγοράστηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ (Tamiflu της Roche και Relenza της GlaxoSmithKline) έφτανε τα 12 εκατ. ευρώ.
Το εντυπωσιακό είναι ότι πριν καν τελειώσει το σχετικό απόθεμα, κάποιοι λειτούργησαν... προνοητικά και προχώρησαν σε νέα παραγγελία τόνων δραστικής ουσίας, με αποτέλεσμα οι αποθήκες να γεμίσουν από το εν λόγω σκεύασμα. 
Το 2011 το υπουργείο Υγείας (επί υπουργίας Μ. Ξενογιαννακοπούλου) είχε καταφέρει να ακυρώσει παρτίδες εκατομμυρίων δόσεων οι οποίες είχαν γίνει από την προηγούμενη ηγεσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Το κόστος των παρτίδων έως εκείνη τη στιγμή έφτανε τα 80 εκατ. ευρώ. 
Τα εμβόλια που αγόρασε κατά κύριο λόγο η Ελλάδα ήταν σκευάσματα της GlaxoSmithKline και της Novartis και ανήλθαν συνολικά σε 16 εκατομμύρια δόσεις, από τις οποίες τελικά έφτασαν στη χώρα περίπου 3,5 εκατ. αφού προηγήθηκε δικαστικός διακανονισμός. 
Τον Μάιο του 2014, έγγραφο από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, που έφερε στο φως η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», προς το ΚΕΕΛΠΝΟ ζητούσε τα εξής: 
● Αντίγραφο της από 16.9.2009 απόφασης του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την έγκριση σκοπιμότητας της προμήθειας επιπλέον 8.000.000 δόσεων εμβολίων, αλλά και να γνωστοποιηθούν οι λόγοι για τους οποίους κρίθηκε αναγκαία η έκδοση και δεύτερης για το ίδιο ζήτημα απόφασης την 1.10.2009, και πάλι του υπουργού Υγείας. 
● Αντίγραφο της απόφασης ή άλλου εγγράφου με το οποίο εξουσιοδοτήθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ να προβεί στη διαπραγμάτευση και υπογραφή των συμβάσεων για την προμήθεια των δόσεων πανδημικών εμβολίων και αντιιικών φαρμάκων (έτος 2009). 
● Αντίγραφα των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου, από όπου να προκύπτει αναμφίβολα ότι οι απαιτούμενες δόσεις εμβολίων για τη δημιουργία αντισωματικής επάρκειας ήταν δύο, καθώς και αντίγραφα των συστάσεων ή εγγράφων από τα οποία να προκύπτει αναμφίβολα η αλλαγή των παραπάνω δεδομένων, από δύο σε μία δόση. 
● Στοιχεία για τον αριθμό αντίστοιχων εμβολίων που παρήγγειλαν και προμηθεύτηκαν την ίδια χρονική περίοδο (β’ εξάμηνο 2009) οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., την τιμή μονάδας που προσφέρθηκε και συμφωνήθηκε από κάθε εταιρεία, αλλά και τις συμφωνίες που τελικά έγιναν μεταξύ των συμβαλλομένων για κάθε δόση πανδημικού εμβολίου. 
● Τα πλήρη στοιχεία του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την επίμαχη χρονική περίοδο (Ιούνιος έως Οκτώβριος 2009), Ι. Πιερρουτσάκου. 
Η διερεύνηση του θέματος μπήκε στα συρτάρια τότε, αλλά ανασύρθηκε στη συνέχεια με αφορμή την υπόθεση Novartis.

Δεν υπάρχουν σχόλια: