Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Πως μπορεί το Δημόσιο να καταστρέψει μία υγιή επιχείρηση..

Πως μπορεί το Δημόσιο να καταστρέψει μία υγιή επιχείρηση
Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τα 2,5 δισ. ευρώ αγγίζουν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα σύμφωνα με τα στοιχεία τόσο της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων όσο και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Όπως προκύπτει, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου που έχουν εγκριθεί από τις εφορίες ανέρχονται στα 1,439 δισ. ευρώ, ενώ οι ανεπεξέργαστες αιτήσεις (αριθμούν 68.033 υποθέσεις) για επιστροφή ΦΠΑ προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ο μέσος χρόνος επιστροφής των σχετικών ποσών από το Δημόσιο σε μια επιχείρηση είναι 347 ημέρες. Σχεδόν δηλαδή ένας ολόκληρος χρόνος!
Αν μάλιστα μία επιχείρηση είναι και προμηθευτής του δημοσίου τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα καθώς τα «φέσια» έχουν φθάσει στα 4,77 δισ. ευρώ.
Φανταστείτε λοιπόν μία επιχείρηση που έχει αιτηθεί επιστροφή ΦΠΑ 150.000 ευρώ και το δημόσιο της χρωστά για τις παρεχόμενες υπηρεσίες για παράδειγμα προς ένα νοσοκομείο 300.000 ευρώ. Δηλαδή το σύνολο της οφειλής ανέρχεται στα 450.000. Τον ΦΠΑ θα τον λάβει στην καλύτερη περίπτωση σε 347 ημέρες πίσω, ενώ το νοσοκομείο θα ξεπληρώσει την οφειλή του σε περίπου έξι μήνες.
Στο διάστημα αυτό η επιχείρηση θα πρέπει να πληρώσει φόρο εισοδήματος, ενδεχομένως ΕΝΦΙΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών, τις ασφαλιστικές εισφορές καθώς και τα λειτουργικά της έξοδα (ΔΕΚΟ και μισθούς), Το πιθανότερο είναι αυτή η επιχείρηση να καθυστερήσει να πληρώσει τους εργαζόμενους, να καθυστερήσει την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και εν τέλει να καταλήξει να είναι ληξιπρόθεσμος οφειλέτης του ελληνικού δημοσίου.
Το επόμενο βήμα είναι μία υγιής επιχείρηση να καταστεί προβληματική και να ενταχθεί στην ρύθμιση των 12 δόσεων για την αποπληρωμή χρεών προς το δημόσιο.
Ένα δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να συμψηφίσει οφειλές προς την εφορία με επιστροφές φόρων γενικώς. Δηλαδή μία επιχείρηση που έχει επιστροφή ΦΠΑ θα μπορούσε να μην πληρώσει φόρο εισοδήματος ή τις ασφαλιστικές εισφορές.
AdTech Ad
Δυστυχώς τα ποσά που έχουν «πέσει» στην αγορά από την αρχή του έτους έχουν κατευθυνθεί για την πληρωμή δανείων και φόρων. Και σαν μην έφθανε αυτό το τελευταίο τρίμηνο έχουν δημιουργηθεί νέα χρέη από το δημόσιο τα οποία ξεπερνούν τα 850 εκατ. ευρώ.
Από την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
- Συνολικά εκκρεμούν 68.033 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ. Δηλαδή δεν έχουν εξεταστεί από τις εφορίες 
- Το ποσό των απλήρωτων αιτήσεων ανέρχεται στα 933, εκατ. ευρώ.
- 5.432 επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερες από 90 ημέρες για να τους πιστωθεί ο ΦΠΑ ο οποίος ανέρχεται στα 818,44 εκατ. ευρώ
- Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων όπου ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του ΦΠΑ φθάνει τις 1.568 ημέρες, ενώ η ΔΟΥ της Κω κάνει ακόμα και πέντε χρόνια να επιστρέψει τον αναλογούντα ΦΠΑ.
Κατά τα άλλα τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου όσο και η γενική γραμματεία δημοσίων έχουν εξαγγείλει εδώ και καιρό το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφών ΦΠΑ  το οποίο θα επέτρεπε την απόδοση του ΦΠΑ σε μία εβδομάδα.
Η φορολογική εικόνα και το ιστορικό κάθε επιχειρήσεις θα έκριναν  τον χρόνο που το Δημόσιο θα επέστρεφε τον ΦΠΑ. Δηλαδή θα επιστρεφόταν χωρίς έλεγχο σε όσες επιχειρήσεις είναι συνεπείς στην απόδοση του φόρου και δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις την τελευταία διετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: