Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Επιχορηγείται πρόγραμμα δαπανών του λιμενικού ταμείου Φωκίδας από κονδύλια του υπουργείου Ναυτιλίας

Επιχορηγήσεις 62 έργων σε λιμάνια

Εξήντα δυο σημαντικά λιμενικά έργα ασφάλειας και αποκατάστασης ζημιών, σε πολλά μικρά και μεγάλα λιμάνια της χώρας, ύψους 4.800.000 ευρώ, επιχορήγησε για το 2016 το υπουργείο Ναυτιλίας μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι επενδύσεις που αποφασίστηκαν για το 2016 αφορούν τα νησιά Λέσβου, Σάμου, Χίου, Ζακύνθου, Σκύρου, Ανάφης, Σύρου, Αίγινας, Λευκάδας, Πάτμου, Λειψών, Θάσου, Τήλου, Καλύμνου, Ρόδου, Κρήτης (Χανιά και Χερσόνησο), Ικαρίας και Φούρνων Ικαρίας.
Επίσης, εγκρίθηκαν επενδύσεις σε λιμάνια αρμοδιότητας των Οργανισμών Λιμένων νομού Ευβοίας, Κέρκυρας, Αλεξανδρούπολης και Βόλου, του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας και των Δήμων Σικυωνιών, Μονεμβασιάς, Σιθωνίας, Νέας Προποντίδας, Νότιας Κυνουρίας και Καλαμάτας.
Βασικό κριτήριο με το οποίο επιλέχθηκαν τα λιμενικά έργα είναι η κάλυψη έκτακτων αναγκών με περιοριστικό προϋπολογισμό έργου που να μην ξεπερνά τις 100.000 ευρώ προ ΦΠΑ.
Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Λιμένων υποστηρίζει την προσπάθεια για την εξεύρεση πρόσθετων πόρων και την περαιτέρω ενίσχυση των διαθέσιμων κονδυλίων του ΠΔΕ για τα λιμάνια, με δεδομένο ότι οι ανάγκες είναι τεράστιες και οι διαθέσιμοι πόροι δεν αντιστοιχούν σε αυτές.
Σημειώνεται τέλος ότι το ΠΔΕ του υπουργείου Ναυτιλίας καλύπτει μόνο μικρής κλίμακας έργα αποκατάστασης και βελτίωσης λιμενικών εγκαταστάσεων και δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων.
Γι' αυτόν τον λόγο από το υπουργείο ενθαρρύνονται, υποστηρίζονται και είναι σε εξέλιξη σχεδιασμοί και πρωτοβουλίες για την ένταξη λιμενικών έργων μεσαίας και μικρής κλίμακας σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα υπέρ Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. και Λιμενικών Ταμείων. Το σύνολο των εγκεκριμένων έργων έχει αναρτηθεί στο πρόγραμμα του Διαύγεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: