Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

ΒΩΞΙΤΕΣ- ΔΕΛΦΟΙ : Τρέλα ή αντιπροσωπευτικό δείγμα της οδυνηρής πραγματικότητας ;

   


Μετά από πολλές δεκαετίες απόλυτης ανοχής  ή/και συνενοχής των αρχών και των υπηρεσιών στις παρανομίες της εταιρίας S&B (πρώην ΑΕΜ ΒΩΞΙΤΕΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, νυν ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ - ή όπως αλλιώς θα μπορούσε να λέγεται  (θυμίζοντας δικαίως ή αδίκως αστυνομικό δελτίο ταυτότητας κάποιου σεσημασμένου..) - μαθαίνουμε την  αλήθεια με τον πιο αποκρουστικό τρόπο. Οι έχοντες συμφέρον στην συνέχιση της τριτοκοσμικής  και  άθλιας κατάστασης με την οποία  ασκείται μέχρι σήμερα η μεταλλεία στην Φωκίδα, θέτουν ευθέως τον εκβιασμό. Ή θα μας αφήσετε  να κάνουμε ότι θέλουμε χωρίς βλακείες περί «Νόμων και κανόνων» , ή   φεύγουμε και κλείνουν τα μεταλλεία και μένουν , οι άνθρωποι που δουλεύουν σήμερα σε αυτά , χωρίς δουλειά! Λες και φεύγοντας θα πάρουν μαζί τους το βωξίτη. Λες και είμαστε τόσο άχρηστοι που δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτούς!  Ή μήπως έχουμε δώσει δικαιώματα.. να μας «τρίβουν στα μούτρα» τέτοια συμπεριφορά ;

Για να μην χαρακτηρίσουμε αυτή την στάση απαράδεκτη, , θρασύτατη , άθλια  κ.α., θα πρέπει να παραβλέψουμε μία λεπτομέρεια. Ότι οι Νόμοι και οι κανόνες που ζητάει η «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ»  (πρώην S&B) να αγνοήσουμε , έχουν θεσπισθεί για να προστατεύουν τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα και συμφέροντα  όλων των Ελλήνων και Ευρωπαίων Πολιτών και όσων ζούνε στον σύγχρονο «Πολιτισμένο» κόσμο .
·       Είναι οι Νόμοι που εξασφαλίζουν στον εργαζόμενο μία εργασία με αξιοπρέπεια και με ένα μισθό με τον οποίο να μπορεί να ζήσει.
·       Είναι οι Νόμοι που εξασφαλίζουν ότι η εργασία δεν θα περιλαμβάνει και καθημερινό ρίσκο θανάτου σε στοές χωρίς εξόδους κινδύνου  ή «μοντέρνες ασθένειες» και  αργό θάνατο από την έκθεση σε απαράδεκτο εργασιακό περιβάλλον.
·       Είναι οι Νόμοι που εξασφαλίζουν σε μια κοινωνία ότι για να έχει σε ένα κλάδο δέκα θέσεις εργασίας, δεν θα  της κοστίσουν σε ένα άλλο κλάδο  απώλεια χιλίων θέσεων εργασίας.
·       Είναι οι Νόμοι που προστατεύει τον κάθε  κάτοικο της περιοχής, το κάθε παιδί,  από τον αργό ή γρήγορο θάνατο από την μόλυνση  από ραδιενέργεια, βαρέα μέταλλα στην τροφή, εισπνοή αφύσικης σκόνης κ.λ.π.
·       Είναι οι Νόμοι που εξασφαλίζουν ότι για να ζήσουμε εμείς σήμερα, δεν θα αφήσουμε «καμένη»  γη στα παιδιά μας. Όποιος επιχειρηματίας  καταστρέφει το περιβάλλον για να παράξει πλούτο, θα αποκαθιστά το περιβάλλον τελειώνοντας , δεν  θα βάζει τα λεφτά της αποκατάστασης στην τσέπη  αφήνοντας κατεστραμμένες περιουσίες και σεληνιακά τοπία.
       
ü  Συμφέρον να έχεις δουλειά, συμφέρον και το να μην πεθαίνεις  επειδή τα μέτρα ασφαλείας κοστίζουν και το αφεντικό θέλει να τα βάλει στην τσέπη.
ü  Συμφέρον να το να έχεις δουλειά, συμφέρον δικό σου, της οικογένειάς σου και όλης της κοινωνίας της περιοχής να μην αναπνέουν σκόνη, να μην τρέφονται με βαρέα μέταλλα, να μην εκτίθενται σε ραδιενέργεια, κ.λ.π.   που τους βάζει  στο στατιστικό δείγμα 20, 30 ή 50% από αυτούς να πεθάνουν μετά από πολλά οδυνηρά χρόνια εξαιτίας μιας  «μοντέρνας» ασθένειας . Τι κάνουμε όταν  το αφεντικό απαιτεί να αγνοήσουμε αυτούς τους «χαζονόμους»  που μας προστατεύουν από όλα αυτά γιατί του κοστίζει να τους εφαρμόζει.
ü  Συμφέρον για την κοινωνία να υπάρχουν και σε αυτόn τον κλάδο διακόσιες – τριακόσιες θέσεις εργασίας , τεράστια ζημιά όμως το να μην εφαρμόζονται οι Νόμοι που προστατεύουν τις άλλες δραστηριότητες από τις οποίες χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας, επειδή το αφεντικό μπορεί να έχει την συγκάλυψη  της Πολιτείας επί  δεκαετίες στο να μην εφαρμόζει τους Νόμους αυτούς.
ü  Συμφέρον να έχει κάποιος δουλειά σήμερα και να ελπίζει να βάλει στην θέση του το παιδί του, συμφέρον όμως έχει να υπάρχει δουλειά και για το δεύτερο παιδί του. Και κυρίως, το  κοινό συμφέρον, επιβάλει να  έχουν τα παιδιά όλων των κατοίκων της περιοχής ευκαιρία  να βρουν δουλειά στον τόπο τους.

Οι εργαζόμενοι λοιπόν στην «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ», κατέβηκαν ξαφνικά χθες 3-11-2015 σε διαμαρτυρία κατά του ίδιου τους του θεσμικού εκπροσώπου. Του Σωματείου που εκ του καταστατικού υπάρχει για να εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους.  Πόσο πιο τρελό θα μπορούσε να φαίνεται ένα τέτοιο  γεγονός, αν όλοι δεν ξέραμε την αλήθεια…. Μία αλήθεια που αναδεικνύει με έμφαση, την αθλιότητα των δεκαετιών που πέρασαν σε όλους σχεδόν του τομείς της πολιτικής, διοικητικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Είναι  τα δικαιώματα που έχουμε δώσει  για το ποιοι είμαστε.

Εν έτει 2015 πραγματοποιήθηκε κατευθυνόμενη από τον εργοδότη καταναγκαστική πορεία και οι εργαζόμενοι σαν πρόβατα έπρεπε να μηρυκάσουν το εξής :

Ή  υπογράφετε δήλωση κατά των καταγγελιών του Σωματείου και στο λεωφορείο που θα σας πάει να φωνάζετε κατά  όλων αυτών που εκπροσωπούν και αγωνίζονται για τα δικαιώματά σας, Ή στο ταμείο και απολύεστε.   

Τι θα έκανε κάποιος άλλος στην θέση τους ; Πιθανότατα το ίδιο.

Δεν είμαστε άλλωστε πολύ μακριά από το Τοπικό Συμβούλιο της Ιτέας της 20 Μαΐου του 2011, όπου έγινε η πρώτη Δημόσια συζήτηση για το «Λαρνάκι». Για την κυριολεκτικά ταφόπλακα πολλών συμπολιτών μας (σύμφωνα με την στατιστική κ.λ.π. επιστημονική κοινότητα) και την «ταφόπλακα» της οικονομικής ανάπτυξης  όλου του Νομού Φωκίδας ως «βιτρίνα» ενός τόπου που ελπίζει στον Τουρισμό.  Τότε  σύρθηκαν οι εργαζόμενοι για μία ακόμη φορά στο να φωνάζουν κατά των συμφερόντων τους. Τότε,  συνταξιούχος της εταιρίας  μπροστά στον Διευθυντή της (που δεν τον διέψευσε), έλεγε με πόνο για τα παιδιά του που είναι άνεργα και  για συνολικά δύο χιλιάδες ( 2.000 ) αιτήσεις για δουλειά που είχαν παραλάβει στην εταιρία κατά την προηγούμενη περίοδο που ήταν και προεκλογική για την ανάδειξη της πρώτης Καλλικρατικής  Δημοτικής Αρχής του Δήμου Δελφών.
Δύο χιλιάδες  που για να το λέει ο συνταξιούχος δημόσια, θα το ήξεραν όλοι. Δύο χιλιάδες  που ο καθένας έκανε όχι απλά μία αναγκαστική διαμαρτυρία απελπισίας ,  αλλά  ξεπούλησε πιθανότατα με την ψήφο του στις εκλογές του 2010  το  ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ – ΑΡΑ ΚΑΙ ΙΔΙΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, σε μία καταναγκαστική ψυχοφθόρα επιλογή.  Ο καθένας από μόνος του επέλεξε να επιδιώξει να βολευτεί και ας καταστραφεί ο τόπος και ας καταδικαστεί στην ανεργία ο γείτονας, το δεύτερο παιδί του, τα παιδιά όλων των άλλων, τα παιδιά όλων των μελλοντικών γενεών.  Και ήταν τόσο αφελής η «καταναγκαστική επιλογή του» ,  ή  και τόσο χαμηλή η αυτοεκτίμησή του , καθώς και η απελπισία του, που δεν   σκέφτηκε ότι  με αυτό το ξεπούλημα της ψήφου του δεν εξασφάλιζε τίποτα.  Απλά πόνταρε  στην πιθανότητα να είναι αυτός Ο ΕΝΑΣ Ο ΕΚΛΕΚΤΟΣ  από τους δέκα (10) που θα διόριζαν. Και  οι άλλοι 1.990 (από τους 2.000) τα κορόιδα.
               Αλλά και αυτό το γεγονός του 2010-2011 αν ψάξουμε, μήπως   βρούμε από πίσω ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα  της βλακείας που μάστιζε τα τελευταία χρόνια τους περισσότερους Έλληνες; Τον λόγο για τον οποίο ανεχτήκαμε να ρημάξουν κλέφτες και λωποδύτες  τον Δημόσιο πλούτο και σήμερα να έχουν βρει οι συνεργάτες των λωποδυτών από τις ξένες «συμμαχικές» χώρες δικαιολογία για να επιχειρούν για μία ακόμα φορά την σκλαβοποίηση των Ελλήνων και την αρπαγή του πλούτου της Ελλάδας;  Δεν θα βρούμε από πίσω την λογική «Να βολευτώ εγώ και ας βουλιάξει το σύμπαν»;
Δεν γίνεται όμως να «βουλιάξει» το σύμπαν και εσύ να μείνεις απ’ έξω, καθότι αν το σύμπαν «βουλιάξει» τότε θα αφανισθούμε και σύ και εγώ και όλοι μας. Και όσο συντομότερα καταλάβουμε τι γίνεται , ότι ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ, τόσο συντομότερα θα βγούμε από την μιζέρια που καταπίνει κάθε μέρα, πολλούς από αυτούς που χθες, ένοιωθαν ότι δεν τους αφορά.  
           Μήπως η φράση «σκλαβοποίηση των κατοίκων και αρπαγή του πλούτου», τόσο συχνό εγχείρημα στα βάθη της ιστορίας, δεν θυμίζει κάτι από τις αναδυόμενες απαιτήσεις της τοπικής εταιρίας βωξίτη;
·       Όχι Νόμοι,
·       άθλιες συνθήκες εργασίας,
·       άθλιες αμοιβές (φαίνονται στο βάθος και για του πιο αγαθούς),
·       πλούτος στην τσέπη τους,
·        ρημαγμένη γη και σεληνιακά τοπία για όλα τα πανέμορφα παρθένα δάση και οι παραλίες.

Και όλα αυτά πού; Στην έρημο Σαχάρα; Στην έρημη Σιβηρία; Όχι !
Στον ομφαλό του κόσμου! Στην κοιλάδα των Δελφών! Στην ιερή πόλη των Δελφών που σήμερα  διεκδικεί επίσημα και επί ίσοις όροις τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης» το 2021.
Στον παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας , αναπόσπαστο τμήμα του «Δελφικού τοπίου»
και τι να πρωτοπούμε….

Και κάποιοι το συζητάνε  ακόμα!  Όχι επειδή είναι διαπλεκόμενοι και διεφθαρμένοι , όχι επειδή είναι στην καλύτερη περίπτωση αγαθοί και επικίνδυνα ακατάλληλοι να κατέχουν αξιώματα και θέσεις ευθύνης αλλά ,  ………………   για ποιό λόγο άραγε ;;;;       
              Η  Πολιτεία που δείχνει να ανασυντάσσεται μετά από πέντε τουλάχιστον χρόνια άθλιας και εξευτελιστικής  σιωπής και συγκάλυψης των παρανομιών της εν λόγω εταιρίας, ας αναλάβει τις ευθύνες της μέχρι τέλους. Όποιο και να είναι αυτό, δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ  και όχι ( και πάλι με φτηνή δικαιολογία αυτές τις θέσεις  εργασίας με αυτούς τους όρους και συνθήκες), το συμφέρον του «επιχειρηματία» που σήμερα απειλεί με απολύσεις, αυτούς που ούτως ή άλλως απέλυε μέχρι χθες , λίγους λίγους , για να βάλει προφανώς στην θέση τους  κάποιους άλλους απελπισμένους και σε άθλιες συνθήκες εργασίας ,  με 580 € το μήνα.   

Τα ψέματα τελείωσαν. Όποιος Άρχοντας θέλει να έχει ΑΥΡΙΟθα αποκαταστήσει πλήρως το αίσθημα της ευνομίας, της ισονομίας και  το  «περί δικαίου»  κοινό αίσθημα.
Αντίπαλος ο πεινασμένος πληθυσμός. Και αυτός ο αντίπαλος δεν παίζεται…


8 σχόλια:

Τεχνοκράτης Οικονομικός Σύμβουλος Ανάπτυξης είπε...

Από πότε η εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου μεταφράζεται σε τρέλα; Ο συνδικαλισμός και η κομματικοποίηση καταστρέφουν τα πάντα. Αφήστε την εταιρεία να κάνει την δουλειά της και κάντε κάτι πιο εποικοδομητικό.

Ανώνυμος είπε...

8:33, η δουλειά που ζητάει να κάνει η εταιρία, είναι να αγνοεί τους Νόμους και να κάνει ότι θέλει. Δεν κατάλαβα τι θέλεις να πεις και που ειδες εσυ μεταφραση της εφαρμογης του Διεθνούς Δικαίου σε τρέλα. Τρέλα είναι να συζητάμε ακόμα αν θα εφαρμοσουμε το δίκαιο ή όχι ενω ψωμολυσάμε. Για ξαναψάξτο να δεις που σου έφυγε ή εξήγησε σε εμένα τι δεν κατάλαβα καλά. Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Καλά … πλήρωσε τα πρόστιμα τώρα και μη μιλάς

Ανώνυμος είπε...

Καλά … πλήρωσε τα πρόστιμα τώρα και μη μιλάς

Ανώνυμος είπε...

Καλά … πλήρωσε τα πρόστιμα τώρα και μη μιλάς

Ανώνυμος είπε...

Καλά … πλήρωσε τα πρόστιμα τώρα και μη μιλάς.

Ανώνυμος είπε...

Πορεία για να μην τους ενοχλεί η επίθεώρηση μεταλλείων!!!

Μιλάμε για μεσαίωνα.

Ανώνυμος είπε...

Τεχνοκράτη πάω για λίγο εμετό και ξανάρχομαι το πρωί γιατί τώρα νόμίζω θα τα βγάλω όλα με αυτά που λες.
ΥΓ μεταξύ μας... έλα, γουστάρεις να λες χαζομάρες και να σε πειράζουμε ε; έλα πες το.