Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Εγκαταστάσεις νέων ΑΠΕ σε περιοχές της Κοινότητας Πεντεορίων (άρθρο Ε.Μαρματάκη)






Α   Ι   Τ   Η   Σ   Η                                        
Ευστ. Μαρματάκη      
πρώην Πρόεδρο της Κοιν. Πεντεορίων 
                                                                                                           Γαλαξίδι 22 Σεπτεμβρίου 2015                                                                                   

                                                                                                  Προς το Δήμο Δελφών  κ. Δήμαρχο                                                                                                                -  Κοιν. Δ.Ε. Γαλαξιδίου                                                                                                                                                             



          ΘΕΜΑ . Εγκαταστάσεις νέων ΑΠΕ σε περιοχές της Κοινότητας Πεντεορίων 

                                          Σχετικά έγγραφά μου Α.Π.29466/17.10.2014 , 4.6.2015 , 23.6.2015 και Α.Π.20963/31.8.2015                           

Κύριε Δήμαρχε ,   σε συνέχεια των όσων  κατά καιρούς σας έχω γνωρίσει , τόσο προφορικά όσο και με τα παραπάνω έγγραφά μου , θα ήθελα , συλλέγοντας και νέα στοιχεία , να ισχυροποιήσω  τις πληροφορίες βάσει των  οποίων   έχω υποβάλει  σχετικές προτάσεις .           

Προτάσεις που  ήταν προϊόν της πολύχρονης εμπειρίας μου αλλά και των έντονων προ-βληματισμών που είχα από τον Οκτώβριο του 2013 όταν  πληροφορήθηκα από το  ΥΠΕΚΑ την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ σε περιοχές της Κοινότητας Πεντεορίων .     Ανακεφαλαιώνοντας  λοιπόν  τις διαπιστώσεις  και εισηγήσεις  , σας αναφέρω .       
                                                                  
  -  Οι οποιεσδήποτε αποφάσεις της λαϊκής συνέλευσης του χωριού που πολλές φορές αναζητούνται , δεν έχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα αν δεν συνοδευτούν από την ενεργοποίηση και δραστηριοποίηση όλων των αιρετών οργάνων , αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο της Κοινότητας μέχρι τον  Δημοτικό  Άρχοντα .                                                                   
-  Η έλλειψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του Δήμου επί δύο έτη έφεραν τον τελευταίο  στη δυσχερή θέση   κατάθεσης προσφυγής  και μείωση διαπραγματευτικής ικανότητας  !!!                                                                                                                                           
-  Οι συνεχείς ενημερώσεις και προτροπές μου  για πρόσκληση της εταιρείας εγκαίρως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δυστυχώς δεν είχαν αποτέλεσμα .                                         

Υπενθυμίζω ότι τη διετία του 2008-2009 ο τότε Δήμαρχος  Γαλαξιδίου, πέραν των υπό του νόμου προβλεπομένων  ,  απαίτησε και  πέτυχε την εκ μέρους της  εταιρείας  ΑΠΕ ασφαλτόστρωση  του υπολοίπου  τμήματος  του δρόμου Πεντεορίων  –Αγίων  Πάντων  , μήκους 2,5 χιλιομέτρων  με τσιμεντένια ρείθρα και πέτρινα τοιχία αντιστήριξης .    

Επίσης με την ενεργοποίηση του κ. Δημάρχου όσο και του  υπογράφοντος  ως Προέδρου της Κοινότητας κατασκευάστηκε ασφαλτοστρωμένος δρόμος μήκους 350 μέτρων και πλάτους πέντε , από τα Παλιόκαστρα μέχρι το δρόμο της Παναγίας  , σε προϋπάρχοντα παμπάλαιο δρόμο για   ζώα , δημιουργώντας νέα είσοδο για το χωριό .  

Σημειώνεται ότι καταβλήθηκε σε συμπατριώτες , ιδιοκτήτες ομόρων με  το δρόμο κτημάτων , ενδεικτικό ποσόν όχι σαν αποζημίωση αλλά σαν συμβολή για την από κοινού με την εταιρία αναβάθμιση του χωριού. Πρόσθετο λοιπόν  στοιχείο το οποίο ενισχύει  τις πληροφορίες μου , τις οποίες κατ επανά-ληψη έχω κάνει γνωστές στον κόσμο  από διετίας και την τελευταία φορά και παρουσία σας  ότι χωριά στα οποία λειτουργούν ΑΠΕ έχουν αναμορφωθεί από έργα τα οποία έχουν κάνει οι ίδιες εταιρείες  ΑΠΕ , αποτελεί  η  , με πρωτοβουλία του κ. Δημάρχου , απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δωρίδας  να υπογραφεί  σύμφωνο συνεργασίας  με εταιρεία εγκατάστασης ΑΠΕ ( ΑΔΑ ΩΔΟΚΩ9Ζ-Σ6Λ )  .                                                                                                                          
 Σε αυτό προβλέπονται σε 4 φάσεις η καταβολή ποσών ως δωρεών για τη συνδρομή  συλλόγων , σχολείων και αγροτικών ιατρείων , κατασκευή περιβαλλοντικού πάρκου ,  παρεμβάσεις οδοποιίας , ασφαλτοστρώσεις , προμήθεια  πλυντηρίου  κάδου απορριμμάτων κ.ά. , συνολικού ποσού ,  κατ εκτίμηση μερικών έργων ,  767.000,00 €   !!!                                              

Κύριε Δήμαρχε ύστερα  από τα παραπάνω  θεωρώ ότι θα πρέπει να αναλάβετε πρωτοβουλίες  και να προβείτε σε άμεσες ενέργειες  , προς κάλυψη  του διετούς κενού , υπογραφής προσυμφώνου  με την ενδιαφερόμενη εταιρεία με παρόμοιες δεσμεύσεις  .  

                                                 
         Με εκτίμηση                          
     Ευστάθιος Μαρματάκης                                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια: