Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Επαναξιολογώντας την Κίρρα

Επαναξιολογώντας την Κίρρα


Διάλεξη των Julien Zurbach (Ecole Normale Supérieure, Paris) και Raphaël Orgeolet (Aix-Marseille University) την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 και ώρα 19:00 (Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών) στα πλαίσια των Αιγαιακών Διαλέξεων που συνδιοργανώνει ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών. 
 
Μετά από μια μακρά διακοπή, ξεκίνησαν το 2009 νέες συστηματικές ανασκαφές στον λόφο της Κίρρας υπό την αιγίδα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και της 10ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (νυν Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας). Τα αποτελέσματα των τριών ανασκαφικών περιόδων, αν και προκαταρκτικά, ρίχνουν νέο φως στη σημαντική αυτή θέση της βόρειας ακτής του Κορινθιακού κόλπου.

Η διάλεξη παρουσιάζει το υπό εξέλιξη έργο σε διάφορους τομείς που περιλαμβάνονται στο ανασκαφικό πρόγραμμα. Μελέτες σχετικά με τη γεωμορφολογία και το παλαιο-περιβάλλον έχουν αλλάξει δραστικά την κατανόησή μας για τον χώρο και την εξέλιξή του. Αναφορικά με το επίπεδο της αρχαιολογικής έρευνας, η διενέργεια ανασκαφικών εργασιών σε δύο μεγάλες περιοχές σε συγκεκριμένα μέρη του λόφου έχει φέρει στο φως ευρήματα από διάφορες περιόδους αποκαλύπτοντας ποικίλες πτυχές της ζωής στην Κίρρα κατά την Εποχή του Χαλκού. Ειδικότερα, έμφαση δίδεται στο σημαντικό νεκροταφείο της μεταβατικής ΜΕ ΙΙΙ / ΥΕ Ι-ΙΙ περιόδου στη δυτική πλαγιά του λόφου, καθώς και τις περιοχές που σχετίζονται με την κατοίκηση και τη βιοτεχνική παραγωγή στο ανατολικό τμήμα του οικισμού.

Η διάλεξη είναι στα Αγγλικά.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: