Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

ΑΜΦΙΣΣΑ : "Το δάκρυ της Παναγιάς" , συνήθειες της Μ.ΠαρασκευήςΤην Μ. Παρασκευή δεν πίνουμε κρασί καθώς θεωρείτε το αίμα του Χριστού, ενώ πίνουμε τσίπουρο ή ούζο (Το Δάκρυ της Παναγίας)Είναι ένα έθιμο που έχουν στην Άμφισσα, το οποίο «αποδίδει» –κατά τη γνώμη μου– περισσότερα χρήματα στην τοπική αγορά κι από το Στοιχειό με την Επέτειο της Απελευθέρωσης του Κάστρου μαζί!
Το σκεπτικό είναι λιτό κι απέριττο –και δεν πληρώνει και ο Δήμος τίποτα από τον κρατικό μποναμά...

Μετά την εκκλησία τη Μ. Παρασκευή, όλος ο κόσμος, ντυμένος με τα καλά του, βγαίνει για να θρηνήσει τον Θεάνθρωπο, συνοδεία με «το Δάκρυ της Παναγιάς», κοινώς το Τσίπουρο!


Μόνο σε μία ημέρα, και με το που σχολάσει η εκκλησία, έως ότου βγει ο Επιτάφιος,  η κατανάλωση του τσίπουρου αγγίζει τα 250 με 300 λίτρα !!! Τεράστιο το ποσό αναλογικά με τους κατοίκους. Οι πλατείες γεμίζουν κόσμο· κλειστά από χρόνια μαγαζιά, εκείνη την ημέρα ανοίγουν μόνο και μόνο για να χωρέσουν επιπλέον τραπέζια !

Τα διαφορετικά πιάτα που σερβίρουν τα μαγαζιά εκείνη την ημέρα μπορούν να φτάσουν και τα 25: από γαρίδες, χταπόδι και σουπιές με σπανάκι, μέχρι μύδια και γυαλιστερές ή στρείδια.


Όλα για ένα μαραθώνιο, σιωπηλό (χωρίς μουσικές και γλέντια) ξεφάντωμα. .. 
Ίσως τα καλύτερα να γίνονται χωρίς να πολύ διαφημίζονται τελικά...
Μύρκας
Δεν υπάρχουν σχόλια: