Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Η κίνηση Παναγιωτόπουλου έπιασε στον ύπνο το περιβάλλον του Δημάρχου! Πως από το δεξί του χέρι μετατράπηκε εν μια νυκτί σε άσπονδο εχθρό του.


Ο κ. Παναγιωτόπουλος όλο το προηγούμενο διάστημα , τουλάχιστον φανερά, είχε ταυτιστεί απόλυτα με το δήμαρχο Νίκο Φουσέκη, ο οποίος δεν παρέλειπε να διαλαλεί σε όλους τους τόνους την άριστη συνεργασίας τους, το σπάνιο χαρακτήρα του και να πλέκει το εγκώμιο του επί συνόλου θητείας του ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου .
Όταν ξεκίνησε αυτή η νέα κίνηση και άρχισε να γίνεται γνωστή στην κυριολεξία έπιασε στον ύπνο το Δήμαρχο και το περιβάλλον του, οι οποίοι έως τότε θεωρούσαν δεδομένο ότι σε περίπτωση αποχώρησής του, θα έπαιρνε το δακτυλίδι της διαδοχής ο κ. Παναγιωτόπουλος, ή εν πάση περιπτώσει θα ήταν αυτός που θα επέλεγε το διάδοχο του. Φυσικά, αν και μούδιασαν στην αρχή γιατί ήταν απροετοίμαστοι, στην πορεία ξέσπασε οργή θεωρώντας αχαριστία την ενέργεια Παναγιωτόπουλου με την έννοια ότι “ο νυν Δήμαρχος τον τίμησε με την τοποθέτηση του ως πρόεδρος του Δ.Σ. και αυτός τον πούλησε “
Ελάχιστοι πάντως είχαν διακρίνει τα προηγούμενα χρόνια τις προθέσεις του κ. Παναγιωτόπουλου και ακόμη λιγότεροι ανέμεναν την κίνησή του. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι “όπως και αν γίνει ο Θανάσης δεν θα πήγαινε ποτέ κόντρα στον Δήμαρχο”. Γι’ αυτό και αιφνιδιάστηκαν απόλυτα.
Θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία
Η κίνηση του κ. Παναγιωτόπουλου έδειξε από την αρχή ότι έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, αν και με βάση τις υπογραφές που δημοσιοποίησε φαίνεται ότι ο κύριος όγκος της επιρροής του είναι στην Άμφισσα , λιγότερο σε Ιτέα και Δελφούς και μέχρι στιγμής προβληματική στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες. Η δε υποστήριξή του από τον πρώην υπουργό Γιάννη Μπούγα και τον πολιτευτή κ. Κώστα Παπαθανασίου προσδίδει εγγυήσεις για ευρύτερες συμμαχίες, αν και απουσιάζει η πλευρά Μανδρέκα η οποία χτες διαμήνυε σε όλους τους τόνους ότι δεν είχε καμιά εμπλοκή στη διαδικασία κατάρτισης της λίστας με τους αρχικούς υπογράφοντες στήριξη στη νέα κίνηση.
Η αποφασιστικότητα του κου Παναγιωτόπουλου να πάει κόντρα στην υφιστάμενη κατάσταση στο Δήμο , το γεγονός ότι προτίμησε να αντιπαρατεθεί σε καθαρά πολιτικό επίπεδο με το Δήμαρχο , αφήνοντας στην άκρη τα προσωπικά του - δικαστικά θέματα, το γεγονός ότι προσπαθεί να φτιάξει ένα συνδυασμό αποτελούμενο από πρόσωπα προερχόμενα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους ακόμη και η ίδια η δομή του κειμένου που δημοσίευσε μέτρησε θετικά σε μεγάλο μέρος των πολιτών του δήμου Δελφών.
Γεγονός είναι πάντως ότι για μεγάλη μερίδα κόσμου ήδη ο κ. Παναγιωτόπουλος πρεσβεύει το νέο και άφθαρτο, την ελπίδα για αλλαγή σελίδας στα πολιτικά πράγματα του Δήμου , αν και αυτός δείχνει πρωτίστως να στηρίζεται σε πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα του τόπου που όχι μόνο έχουν ασκήσει εξουσία αλλά και στο βαθμό της επιρροής τους ευθύνονται για την υφιστάμενη κατάσταση στη χώρα.
Δυσαρέσκεια και προβληματισμός
Από την άλλη , από τις εξελίξεις αυτές φάνηκαν αρκετά προβληματισμένοι και δυσαρεστημένοι οι υποστηρικτές του κου Φουσέκη οι οποίοι χαρακτήριζαν “αχάριστο και άφιλο” τον κο Παναγιωτόπουλο υποσχόμενοι ότι θα κάνουν το αδύνατο - δυνατό για “να μην μπορέσει να κάνει ψηφοδέλτιο της προκοπής στις περισσότερες Δημοτικές Ενότητες” Επιπλέον, υπήρχαν και αρκετοί υποστηριχτές – ψηφοφόροι του νυν Δημάρχου οι οποίοι τον προέτρεπαν να μην επιμείνει στην υποψηφιότητά του τονίζοντας ότι , ίσως και να κάνει το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του, καθώς για πρώτη φορά θα πρέπει να κονταροχτυπηθεί με έναν πραγματικό αντίπαλο, ο οποίος θα διεκδικήσει από την ίδια εκλογική πίτα.
“Δεν είναι θέμα φόβου γιατί ξέρει ότι διαθέτει ισχυρό μηχανισμό , αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία του θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει δεύτερο ψηφοδέλτιο από τον ίδιο του πολιτικό και κομματικό χώρο και κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσουν και ποιον θα στηρίξουν οι υποστηρικτές του κου Παναγιωτοπουλου στο ενδεχόμενο που δεν μπουν στο δεύτερο γύρο” τόνιζε χτες συνεργάτης του κου Φουσέκη
Στην άλλη περίπτωση , να περάσουν οι κκ Φουσέκης και Παναγιωτόπουλος αντάμα στο δεύτερο γύρο τότε οι πολίτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν το αμείλικτο δίλημμα ανάμεσα σε έναν άνθρωπο με πείρα, δοκιμασμένο επί τέσσερις θητείες αλλά και με την πιθανότητα να καταδικαστεί και να εκπέσει του αξιώματος από τη μια και από την άλλη και σε έναν άνθρωπου που φέρει την ελπίδα για αλλαγή. Σε αυτό το σενάριο κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, αν και η στατιστικές δείχνουν ότι οι δήμαρχοι που κέρδισαν για πέμπτη συνεχόμενη φορά εκλογές είναι κάτω από το 5% των περιπτώσεων.
Το θρίλερ της βουλής
Αυτές τις μέρες θα παιχτεί στη Βουλή αν θα εκπέσει του αξιώματος ο κος Φουσέκης ή θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την πρωτόδικη καταδίκη, αν αυτή εν τέλη υπάρξει. Γεγονός είναι πάντως ότι ο ίδιος πιστεύει ότι αν τελικά αλλάξει ο νόμος δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να κατεβεί και να ξανακερδίσει τις εκλογές. Αυτό θα είχε νόημα σε περίπτωση που τελικά υπήρχαν μόνο τρία ψηφοδέλτια (ο ίδιος , ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ) , καθώς θα μπορούσε να κερδίσει τις εντυπώσεις και ήταν αναμφισβήτητο το φαβορί. Τώρα όμως, είτε τεθεί σε αργία είτε όχι , αλλάζουν όλα τα δεδομένα και άρα οι όποιες αποφάσεις του δεν θα πρέπει να ληφθούν με γνώμονα τη συγκεκριμένη διάταξη. Αυτές τις μέρες δέχεται ήδη εισηγήσεις να μείνει εκτός δήμου ή να μετακομίσει πολιτικά στην αντιπεριφέρεια που παραμένει “ορφανή”, περιμένοντας να τελειώσει με την δικαστική εμπλοκή του και στη συνέχεια να πάει για βουλευτής. Η θέση άλλωστε του αντιπεριφερειάρχη, είναι κάτι που την ξέρει καλά, καθώς έχει διατελέσει νομάρχης, ενώ έχει ακόμη λιγότερες αρμοδιότητες και θα μείνει ουσιαστικά εξ αιτίας τους στο απυρόβλητο μέχρι τη λήξη της θητείας του, αν και εφόσον εκλεγούν.
Αυτό το σενάριο ήδη απασχολεί τον ίδιο και το επιτελείο του, ενώ στην περίπτωση αυτή προσανατολίζονται να σπρώξουν μπροστά στο συνδυασμό τους, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και ο επίσημος της ΝΔ αν δεν ηγηθεί ο ίδιος, τον κ. Παναγιώτη Ταγκαλή. Αυτή η εξέλιξη, η οποία είναι και η πιθανότερη να συμβεί , θα διευκολύνει πολύ την παράταξη , αλλά και τον ίδιο, αφού θα εξακολουθεί να έχει ισχυρό ρόλο, στην περιοχή και θα διατηρείται θετικά και μόνο στην επικαιρότητα.
Ωστόσο, αυτό το σενάριο διευκολύνει και τον κ Ταγκαλή, ο οποίος ανέκαθεν προσανατολιζόταν στο δήμο. Σίγουρα όμως θα είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη για τον ίδιο τον κ Παναγιωτόπουλο, ο οποίος θα έχει απέναντί του έναν πολύ αγαπητό άνθρωπο στην τοπική κοινωνία, αλλά και θα βρίσκεται σε ευθεία κόντρα με το περιφερειακό ψηφοδέλτιο και πιθανόν αυριανή διοίκηση της περιφέρειας. Στην περίπτωση που ο κ Φουσέκης καταλήξει σε αυτή την επιλογή, θα γίνει άγριο ντέρμπι στο δήμο και το παιχνίδι θα γίνει με τους πιο σκληρούς όρους που έχουμε δει μέχρι σήμερα.
Καθοριστικής σημασίας δε, θα είναι η στάση της βουλευτού κ. Ασπασίας Μανδρέκα, η οποία πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα στηρίξει τον κ. Ταγκαλή. Επιπλέον, εξίσου σίγουρο πρέπει να θεωρείται ότι όλες οι δυνάμεις του κ. Φουσέκη θα πέσουν πάνω στον κ. Ταγκαλή. Και όσο και αν διαφωνεί ή συμφωνεί κανείς κάποιος πολιτικά μαζί του, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει ότι έχει στα χέρια του τον πιο δυνατό εκλογικό μηχανισμό στη Φωκίδα.
Οι επόμενες μέρες θα φέρουν ισχυρές ανατροπές αι εκπλήξεις και θα σηματοδοτήσουν σπουδαίες αλλαγές. Λίγη υπομονή χρειάζεται μόνο και ψυχραιμία, από την πλευρά των άμεσα εμπλεκόμενων, για να οδηγηθούν στις καλύτερες δυνατές επιλογές, τόσο για τους ίδιους, αλλά προπάντων για την περιοχή.
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: