Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓ​ΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ​...

Στον εισαγγελέα για τη ΔΕΗ ο Μυτιληναίος
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΠΟΨΗ»

21 Μαρτίου, 2014

Με μια σειρά εισηγήσεων, γνωμοδοτήσεων και αποφάσεών της τα τελευταία χρόνια, η ΡΑΕ καταδικάζει τους Έλληνες καταναλωτές να πληρώσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ στην εταιρεία ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ για ένα… παραπροϊόν της. Ποιο είναι αυτό το παραπροϊόν; Η ηλεκτρική ενέργεια που –κατά τη ΡΑΕ αποτελεί παραπροϊόν–παράγει η μονάδα συμπαραγωγής της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ.

Πρόκειται πραγματικά για ένα τεράστιο σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκονται επιχειρηματίες, κρατικοί λειτουργοί, πολιτικοί και  για το οποίο πρέπει άμεσα οι εισαγγελείς να παρέμβουν και να κλείσουν στον Κορυδαλλό με συνοπτικές διαδικασίες όλους εκείνους που κυριολεκτικά τρώνε τις σάρκες του Δημοσίου και των πολιτών. Αναφέρουμε μόνο τα εξής επιγραμματικά στοιχεία και τα συμπεράσματα είναι εύκολα τόσο για τους αναγνώστες όσο και για τους εισαγγελείς.

# Η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ έλαβε, κατόπιν ελέγχου και θετικής γνωμοδότησης από τη ΡΑΕ, Άδεια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας για να κατασκευάσει μια μονάδα συμπαραγωγής στο εργοστάσιο αλουμινίου στη Βοιωτία,

# Εν συνεχεία, η άδεια αυτή τροποποιήθηκε ως προς τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας, πάλι κατόπιν θετικής γνωμοδότησης της ΡΑΕ, παρέμεινε όμως Άδεια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας,

# Έρχεται λοιπόν τώρα η ΡΑΕ, στο πλαίσιο της αποφάσεώς της με αριθμό 46/2014 της 28 Ιανουαρίου 2014, και λέει ότι, ενώ η άδεια της μονάδας συνεχίζει να είναι Άδεια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί…  παραπροϊόν για την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και δεν… ξέρει τι να το κάνει!

Το πληρώνετε χρυσάφι…

Αν αυτό το παραπροϊόν (όπως το χαρακτηρίζει) ο κύριος Ευάγγελος Μυτιληναίος το παρείχε τζάμπα ή έστω έναντι συμβολικού τιμήματος στους καταναλωτές, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το «παραπροϊόν» αυτό η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ το πληρώνεται χρυσάφι ελέω ΡΑΕ, η οποία πάλι με μια γνωμοδότησή της, την υπ’ αριθ. 241/2010, οδήγησε στην γνωστή νομοθετική ρύθμιση-ντροπή από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στον Ν.4001/2010. Μέσω λοιπόν των μεθοδεύσεων αυτών η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ εισπράττει ετήσια επιδότηση πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ για το ρεύμα που παράγει, νούμερο που στην 20ετή διάρκεια της συμβάσεως που εξασφάλισε με τον νόμο του Παπακωνσταντίνου μεταφράζεται συνολικά σε πάνω από 1 δισ. ευρώ! Ένα δισεκατομμύριο ευρώ που θα πληρώσουν οι καταναλωτές ρεύματος μέσα από τους λογαριασμούς τους.

Όλα αυτά βέβαια, δηλαδή ο χαρακτηρισμός του παραγόμενου ρεύματος ως παραπροϊόν, δεν γίνονται τυχαία από τη ΡΑΕ. Γίνονται για να βοηθήσει την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ στην προσφυγή της κατά της ΔΕΗ ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία για να στέκει στοιχειωδώς πρέπει να παρουσιάζει το παραγόμενο ρεύμα ως παραπροϊόν και όχι ως προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιήσει η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ για να υποκαταστήσει την τροφοδοσία από τη ΔΕΗ. Τι πιο «πειστικό» λοιπόν από το να παρουσιάζεται και η ίδια η ΡΑΕ και να επιβεβαιώνει ότι όντως το ρεύμα αυτό αποτελεί παραπροϊόν για την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ. Έτσι ο κύριος Ευάγγελος μπορεί να απαιτεί από τη ΔΕΗ μέσω της Επιτροπής Ανταγωνισμού να συνεχιστεί η προμήθεια ρεύματος με την τιμή που έβγαλε η παράνομη διαιτησία της ΡΑΕ.

Το ένα ερώτημα είναι αν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Κυρατσάκης θα παρασυρθεί από τις αβάντες της ΡΑΕ υπέρ της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ. Το δεύτερο και πιο σημαντικό ερώτημα είναι πότε θα επέμβει η εισαγγελέας Διαφθοράς κα Ελένη Ράικου για να ξηλώσει ένα σάπιο σύστημα που υπάρχει μέσα στη ΡΑΕ. Είναι σαφές ότι δεν μιλάμε απλά για κουμπαριές και ασυμβίβαστα που έστησαν μια διαιτητική απόφαση, αλλά για έναν ολόκληρο μηχανισμό που δεν διστάζει μπροστά σε τίπο

 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα που οι τιμές των φωτοβολταϊκών έχουν ξεφτιλιστεί (δε σημαινει οτι το προϊόν δεν παράγει ενέργεια), να τοποθετήσουν οι οικίες και οι μικρές επιχειρήσεις, μικρές Φ/Β μονάδες 0,5 έως 2 κιλοβάτ ισχύος, οι οποίες θα παράγουν κατα τη διάρκεια της ημέρας ενέργεια, που θα αυτοκαταναλώνεται επιτόπου (όχι προς πώληση στη Δεη, και χωρίς την ανάγκη μεγάλης χωρητικότητας συσσωρευτών) ... π.χ. ψυγεία, φώτα, εργαλεία και μηχανές γραφείου θα λειτουργούν ΚΑΤΑ τη διάρκεια της ημερας με τον ήλιο και μόνο. Για διευκρυνήσεις ειμαι διαθέσιμος να απαντήσω.
--Γιώργος---

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΚΑΙ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΤΙ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ??? ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ ΑΚΟΜΗ ?????