Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΣΧΟΛΕΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ: ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Με πρότασή του το υπουργείο Παιδείας για τη Φωκίδα
Πίσω ολοταχώς στο ’60!
-Ζητούν τον υποβιβασμό όλων των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και προτείνουν τα περισσότερα σχολεία να γίνουν 4/θέσια!
-Δημιουργούν 4/θεσια και 5/θέσια μέσα στην Άμφισσα και την Ιτέα!
-Έντονη αντίδραση από τον εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΠΕ κ. Στάθη Κάππο.
-Θέλουν να καταργήσουν εντελώς τα δημοτικά σε Χρισσό και Αμυγδαλιά
«Πίσω ολοταχώς», με αυτό το αξίωμα η μνημονιακή τρικολόρε κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να επαναφέρει την παιδεία στη δεκαετία του 1960, όπου τα παιδιά φοιτούσαν σε 1/θέσια, 2/θέσια και 3/θέσια σχολεία.
Η πρόταση που απεστάλη στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι απολύτως συγκεκριμένη και ζητεί τον υποβιβασμό της οργανικότητας σε όλες τις σχολικές μονάδες του νομού μας.
Σφοδρές αλλαγές προτείνονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου σκοπεύουν να δημιουργήσουν 4/θέσια και 5/θέσια μέσα στην Άμφισσα και την Ιτέα, ενώ μετατρέπουν σε 4/θέσια σχεδόν όλα τα σχολεία του νομού. Πιο συγκεκριμένα μεταξύ άλλων προτείνονται:
Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας από 9/θέσιο να υποβιβαστεί σε 6/θέσιο.
Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας από 8/θέσιο να υποβιβαστεί σε 6/θέσιο.
Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας από 8/θέσιο να υποβιβαστεί σε 5/θέσιο.
Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας από 6/θέσιο να υποβιβαστεί σε 4/θέσιο.
Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιτέας που πρόπερσι προέκυψε από τη συγχώνευση του 1ου με το 2ο προτείνεται από 12/θέσιο να υποβιβαστεί σε 9/θέσιο.
Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιτέας από 6/θέσιο να υποβιβαστεί σε 5/θέσιο.
Το Δημοτικό Σχολείο Κίρρας από 6/θέσιο να υποβιβαστεί σε 4/θέσιο.
Το Δημοτικό Σχολείο Δελφών από 6/θέσιο να υποβιβαστεί σε 4/θέσιο.
Το Δημοτικό Σχολείο Δεσφίνας από 6/θέσιο να υποβιβαστεί σε 4/θέσιο.
Το Δημοτικό Σχολείο Γαλαξιδίου από 8/θέσιο να υποβιβαστεί σε 5/θέσιο.
Το Δημοτικό Σχολείο Ερατεινής από 6/θέσιο να υποβιβαστεί σε 4/θέσιο.
Το Δημοτικό Σχολείο Ευπαλίου από 6/θέσιο να υποβιβαστεί σε 4/θέσιο.
Το Δημοτικό Σχολείο Λιδωρικίου από 6/θέσιο να υποβιβαστεί σε 4/θέσιο.
Το Δημοτικό Σχολείο Γραβιάς που σταδιακά τα προηγούμενα χρόνια κατάργησαν και συγχώνευσαν όλα τα σχολεία των γύρω χωριών από 6/θέσιο προτείνεται να υποβιβαστεί σε 4/θέσιο.
Το Δημοτικό Σχολείο Πολυδρόσου, που πρόπερσι καταργήθηκε το Γυμνάσιο και μάλιστα όταν είχε δαπανηθεί ένα μεγάλο ποσό για την αποκατάσταση του σχολείου προτείνεται από 6/θέσιο να υποβιβαστεί σε 4/θέσιο.
Επίσης προτείνεται ο υποβιβασμός της οργανικότητας νηπιαγωγείων, όπως και κατάργηση κάποιων εξ αυτών.
Για κατάργηση προτείνονται και τα Δημοτικά Σχολεία Χρισσού και Αμυγδαλιάς.
«Γνωμοδοτήσαμε αρνητικά. Άλλο όμως πρόταση και άλλο απόφαση», τονίζει ο κ. Ευαγγέλου Οι προτάσεις του υπουργείου είναι αυστηρά θεμελιωμένες σε αριθμητικά κριτήρια του μαθητικού δυναμικού τους και δε λαμβάνονται υπόψη ειδικές συνθήκες όπως η δυσκολία προσβασιμότητας σε ορεινά σημεία, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες, η πολυπολιτισμικότητα μιας τάξης που καθιστά δυσκολότερη την αφομοίωση της ορισμένης από το υπουργείο διδακτικής ύλης. Η παροχή περισσότερων μορφωτικών αγαθών από το ελληνικό σχολείο προϋποθέτει και την ανάλογη υποστήριξη από πλευράς οργανικότητάς του, κάτι που φαίνεται να μη λαμβάνει υπόψη της η ομάδα εργασίας του υπουργείου που εκπόνησε την πρόταση, όπως και την εφαρμογή καινοτομικών μεθόδων που επίσης δημιουργούν αυξημένες ανάγκες.
Η δημιουργία 4/θέσιων σχολείων σημαίνει πρακτικά το μοίρασμα του εκπαιδευτικού χρόνου σε παραπάνω από μια τάξη. Δηλαδή, τα παιδιά μας θα κάνουν μισή γλώσσα, μισά μαθηματικά, μισή ιστορία. Επιπλέον, στο πολυθέσιο τα παιδιά διδάσκονται υπολογιστές, ξένη γλώσσα, μουσική, θεατρική αγωγή. Μαθήματα που απουσιάζουν από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ολιγοθέσιων σχολείων.

1 σχόλιο:

Ενας πατέρας είπε...

Μα, "το μοίρασμα του εκπαιδευτικού χρόνου σε παραπάνω από μια τάξη" , γίνεται όταν ένα 6 θεσιο Δημοτικό σχολείο, έχει 6 δασκάλους.

Εγώ γνωρίζω 6 θεσια Δημοτικά σχολεία (με περιορισμένο αριθμό μαθητών ανά τάξη), με 14 δασκάλους !!!

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα, στο σύνολό τους οι εκπαιδευτικοί να προτάξουν το δικαίωμα των παιδιών μας στη γνώση, από τα ¨κεκτημένα τους δικαιώματα".

Δεν είναι εποχή για πρίγκιπες κύριοι.