Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Φόβοι για σημαντικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις...!!!

Φωτογραφία για Φόβοι για σημαντικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις...!!!

Πάγωσαν στην κυβέρνηση με τις απρόοπτες και αρνητικές εξελίξεις στο θέμα της συγχώνευσης Eurobank και Εθνικής Τράπεζας, στην οποία υπολόγιζε πάρα πολύ το Μέγαρο Μαξίμου.
Το ναυάγιο της τραπεζικής συμφωνίας  προκαλεί κυβερνητικό limit down με τους φόβους για σημαντικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις να αυξάνονται. Πέρα από τις επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν και οι δημοσκοπικές σε μια κρίσιμη φάση για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.
Το βέτο της τρόικας για το οποίο σας είχαμε προειδοποιήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, αναδεικνύοντας το παιχνίδι που παίζεται πίσω από την πλάτη της ελληνικής κυβέρνησης, τίναξε στον αέρα το σχεδιασμό του Πρωθυπουργού.
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι μπροστά σε μια δυσμενή εξέλιξη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που ενδέχεται να επηρεάσει στο σύνολό της, την ελληνική οικονομία.
Η κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά στον τοίχο και η ήττα που υπέστη δεν μπορεί να καλυφθεί παρά την επερχόμενη συμφωνία με την τρόικα στα άλλα θέματα, όπως για τον αριθμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το τέλος ακινήτων, ακόμα και τη μείωση του χάσματος για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις αντιλαμβάνονται την ένταση και το βάθος της μεταβολής και τη διαμόρφωση ενός νέου, τελείως διαφορετικού περιβάλλοντος που θα επηρεάσει σημαντικά τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στον τόπο.
Μπορεί να μην προκαλέσει πολιτική κρίση το ναυάγιο της ένωσης των δυο τραπεζών, αλλά σίγουρα, οι παρενέργειες θα αποτυπωθούν στο σώμα της ελληνικής οικονομίας, επηρεάζοντας σημαντικά την κυβερνητική προσπάθεια για τήρηση του μνημονίου.
Το σχέδιο του Πρωθυπουργού επλήγη σημαντικά, αφού ο επικεφαλής της Εθνικής, ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, είναι προσωπικός φίλος και επιλογή του. Και μάλιστα «ελεύθεροι σκοπευτές» της πλατείας Συντάγματος διοχετεύουν παραπολιτικά και αφήνουν αιχμές με νόημα για τον «πρωθυπουργικό φίλο». «Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»… και τις επιθυμίες των τροϊκανών εξυπηρετήσαμε και τον στενό συνεργάτη του Σαμαρά πριονίσαμε, λένε κάποιοι που σχεδιάζουν την επόμενη μέρα αποδομώντας το πρωθυπουργικό περιβάλλον    
Παράλληλα, δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς ότι η ανακεφαλαιοποίηση καθυστερεί σημαντικά με σημαντικές παρενέργειες στην ελληνική οικονομία. Αναμφίβολα οι διαδικασίες διάσωσης, ανακεφαλαιοποίησης και συγκέντρωσης του κλονισμένου από την κρίση τραπεζικού συστήματος, δεν είναι οι απλούστερες ούτε και οι ευκολότερες.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι έγινε το μεσοδιάστημα από το μεσημέρι της Κυριακής, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την τρόικα έως αργά χθες το βράδυ που τινάχθηκε στον αέρα η συγχώνευση. Και αυτό, διότι ο Αντ. Σαμαράς κατά τη συνάντησή του με την τρόικα, υποστήριξε ότι η συγχώνευση πρέπει να προχωρήσει κανονικά.
Οι εξελίξεις είναι πολύ αρνητικές για την κυβέρνηση, καθώς το πως θα είναι οι τράπεζες, τι ρόλο θα έχουν στην ελληνική οικονομία και πόσο συνδεδεμένες θα είναι με τα εγχώρια συμφέροντα, είναι υπόθεση πρωτίστως πολιτική και δεν μπορεί -όπως λένε αρκετοί και εντός της τρικομματικής κυβέρνησης- να επιδιώκεται να επιλυθεί πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς καμία δημόσια συζήτηση και προβληματισμό.
Ιωάννης Μαρτέλλος  / www.newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: