Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Τα «παρατράγουδα» της λίστας


Τα «παρατράγουδα» της λίστας
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας χθες στο δελτίο του MEGA, αρνήθηκε οποιαδήποτε συγκάλυψη της λίστας, υποστηρίζοντας ότι είχε δώσει ξεκάθαρη εντολή στον Ιωάννη Διώτη να ελέγξει το USB με τα ονόματα των Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία.

Χθες οι δύο τέως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης και Γιάννης Διώτης κατέθεσαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για τη μη αξιοποίηση της λίστας στις τότε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή στους κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο.
Ο κ. Διώτης υποστήριξε ότι ουδέποτε έφτασε στα χέρια του τέτοια λίστα και διευκρίνισε ότι ενημερώθηκε για πρώτη φορά σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών τον Ιανουάριο του 2011.

Ο κ. Καπελέρης τόνισε: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν μου έδωσε καμία λίστα. Μου έδωσε εμπιστευτικά και ατύπως δέκα ονόματα απ' ό,τι θυμάμαι και όχι 20 όπως λέει σήμερα, για να κάνω έρευνα προφίλ και μόνο. Δηλαδή τι είναι αυτοί οι 10. Διαπίστωσα ότι δεν ήταν πολιτικοί, ούτε επώνυμοι οικονομικοί παράγοντες της τελευταίας 20ετίας. Κοίταξα μόνο τι δουλειά κάνουν, αν είναι άνεργοι, που μένουν και παρέδωσα στον υπουργό τα αποτελέσματα με τον ίδιο τρόπο που μου τα έδωσε. Δεν είδα την πλήρη λίστα και δεν θυμάμαι τα ποσά που είχαν τα 10 πρόσωπα ούτε το νόμισμα που ήταν».

Η περίφημη «λίστα Λαγκάρντ» αποτελείται από 1991 λογαριασμούς, αποτυπώνει την κίνησή τους από το 1997 έως το 2007 και εκτείνεται σε περίπου 3.000 σελίδες.
Το έτος 2007, μηδενικοί εμφανίζονται οι 1200 από τους συνολικά 1991 λογαριασμούς Ελλήνων στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη.

Από το σύνολο των λογαριασμών που παραδόθηκαν από τις γαλλικές αρχές στο υπουργείο των Οικονομικών επί υπουργίας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, περίπου 350 λογαριασμοί ανήκουν σε γνωστές ελληνικές οικογένειες, που έχουν σχέσεις με την Ελβετία, εφοπλιστών και εταιρειών τους (offshore). Άλλοι τόσοι είναι περίπου οι λογαριασμοί ελλήνων φοιτητών της περιόδου.
www.newsbomb.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: