Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Κάποιοι ενοχλούνται από της αποκαλύψεις για τη μόλυνση που προκαλεί η S&B

 Δέκα χρόνια ρύπανσης στη Μήλο εν γνώσει του Οδ. Κυριακόπουλου

Δέκα χρόνια ρύπανσης στη Μήλο εν γνώσει του Οδ. Κυριακόπουλου

Ενοχλεί το νέο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του “Newsbomb.gr” για την περιβαλλοντική επιβάρυνση και υποβάθμιση από την S&B

Σκηνές μεσαιωνικής καμαρίλας θυμίζουν οι κινήσεις προσώπων που βρίσκονται στη Μήλο κι έχουν πανικοβληθεί από τη νέα αυτοψία του “Newsbomb.gr” στα σημεία όπου διαπιστώθηκε υποβάθμιση του περιβάλλοντος από τις δραστηριότητες της “S&B” του κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου.

 
Στις δύο μονάδες των Βουδίων καταγράφεται κλίμα καχυποψίας μεταξύ των εργαζομένων και κυρίως προς τους 15 συναδέλφους τους, οι οποίοι μετακινήθηκαν εκεί από το Τσιγκράδο. Κάποιοι μάλιστα λένε φωναχτά ότι η “S&B” είναι μία από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν μειώσει ούτε ένα ευρώ από τις αποδοχές των εργαζομένων παρότι «κάποιοι δεν το σέβονται και μιλούν σε δημοσιογράφους».

Ωστόσο δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς την υποβάθμιση του περιβάλλοντος με τις εργασιακές συνθήκες και φυσικά κανείς δεν θέλει να πληγούν οι εργαζόμενοι.

Επίσης, κάποιοι από την εταιρεία και από τον Δήμο Μήλου θα πρέπει να αφήσουν τους «μυστικούς δείπνους» και να απαντήσουν συγκεκριμένα σε ερωτήματα που έχουν τεθεί σε προηγούμενα δημοσιεύματα. Όπως επισημαίνουμε στο πλαίσιο της νέας αυτοψίας του Newsbomb.gr στη Μήλο, θόρυβος για την περιβαλλοντική υποβάθμιση του νησιού έχει σηκωθεί αρκετές φορές την τελευταία δεκαετία.

 
Στερεά βαφτίστηκαν υγρά απόβλητα

Ελάχιστοι θυμούνται σήμερα τι συνέβη το 2002, όταν η νομαρχία Κυκλάδων έδωσε την άδεια στην S&B να διαχειρίζεται τα στερεά ως υγρά απόβλητα και να χύνει στο Αιγαίο μείγμα σωματιδίων υπέρλεπτου περλίτη με θαλασσινό νερό. Η άδεια αυτή ανανεώθηκε μεταγενέστερα με διαδοχικές αποφάσεις του Νομάρχη. Το θέμα όμως απασχολούσε τόσο τους ευαισθητοποιημένους πολίτες της Μήλου, όσο και οικολογικές οργανώσεις.

Στο παρασκήνιο ακούγονται και διάφορα άλλα ζητήματα που φθάνουν ακόμα και στο επίπεδο των υπόγειων πολιτικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε παράγοντες που δεν απασχολούν την τοπική κοινότητα του νησιού.

Υπάρχουν αιτιάσεις για αποφάσεις της νομαρχίας που εκδόθηκαν το 2002 όταν ήταν νομάρχης ο σημερινός βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Ρήγας, οι οποίες διερευνώνται. Ωστόσο γίνεται λόγος και για αδιαφορία εκ μέρους του διαδόχου του στη νομαρχία Κυκλάδων, του κ. Δημήτρη Μπάιλα, για τον οποίο λέγεται επίσης ότι αναγκάσθηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του το 2010 ύστερα από εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που είχε και αναμοχλεύθηκαν με δημοσιεύματα στην «Καθημερινή» και τον τοπικό Τύπο.

 
Αυτό το πολιτικό σκηνικό στην περιοχή των Κυκλάδων κυρίως κατά την περίοδο διακυβέρνησης της «ισχυρής Ελλάδας» από τον κ. Κώστα Σημίτη (όταν άλλαξε το πολιτικό σκηνικό) δικαιολογεί τους εξονυχιστικούς ελέγχους που έκανε κλιμάκιο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις και στα ορυχεία της S&B στη Μήλο το 2007, επί υπουργίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ του κ. Γιώργου Σουφλιά. Τότε διαπιστώθηκε σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων στις μονάδες επεξεργασίας περλίτη της S&B τόσο στα Βούδια, όσο και το Τσιγκράδο. Τότε επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 392 χιλιάδων ευρώ στην επιχείρηση του κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου.

Επειδή ορισμένοι θεωρούν ότι τα πραγματικά γεγονότα έχουν ξεχαστεί, ας θυμηθούμε τι διαπίστωσαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος. Βρήκαν ότι δεν υπήρχε άδεια διάθεσης στερεών αποβλήτων από την επεξεργασία του περλίτη. Τα υπολείμματα χύνονταν στη θάλασσα και έχουν μετατρέψει μερικές από τις καλύτερες ακρογιαλιές σε βουρκάρια. Υπ’ όψιν, από πέρυσι το Δεκέμβριο στο Τσιγκράδο μπορεί η μονάδα να βρίσκεται σε κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας, αλλά στα Βούδια έχει μετατεθεί το βάρος της παραγωγής, όπως δηλώνει και ο διευθυντής της S&B κ. Σπύρος Τζίντζος. Προφανώς έχουν πολλαπλασιαστεί και οι ποσότητες αποβλήτων που διαχέονται στη θάλασσα.

 
«Από μηχανής θεός» ο νομάρχης

Πώς βρέθηκε λύση για την εταιρεία; Με απόφαση του νομάρχη Κυκλάδων που εκδόθηκε τον Μάιο του 2008, η νομαρχία βοήθησε την S&B και εξέδωσε άδεια τελικής θέσης απόθεσης υγρών αποβλήτων. Η απόφαση της νομαρχίας έρχεται να δώσει επίφαση νομιμότητας στις παρανομίες που διαπίστωσαν οι ελεγκτές Περιβάλλοντος και κάνει λόγο περί «χωροθέτησης του αποδέκτη» των αποβλήτων (ΦΕΚ 835/ 12/5/2008) ενώ έθεσε απαγορεύσεις στην κολύμβηση και την αλιεία, ώστε η εταιρεία να μπορεί να ρυπαίνει ανενόχλητη! Προφανώς ο νομάρχης Κυκλάδων νόμιζε εαυτόν ισχυρότερο από τον τότε υπουργό κ. Γιώργο Σουφλιά ή ίσως και από τον τότε πρωθυπουργό, λειτουργώντας ως παράγοντας κράτους εν κράτει. Για τόση σοβαρότητα μιλάμε!

 
Απολαύστε το φιρμάνι του χαλίφη ή αλλιώς νομάρχη Κυκλάδων: «Ανεξάρτητα από τον βαθμό καθαρισμού των υγρών αποβλήτων, θα τοποθετηθεί σήμανση στην παραλία και σε απόσταση 200 μέτρων από τον αγωγό θα απαγορευτεί η κολύμβηση. Επίσης, σε απόσταση 300 μέτρων από τον αγωγό θα απαγορεύεται η αλιεία εδώδιμων οστρακόδερμων» (σ.σ. για τα οσφυκαμπτόδερμα δεν γίνεται, ωστόσο, λόγος).

Την ίδια περίοδο, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε πόρισμα για τη Μήλο, στο οποίο επισημαινόταν η ανάγκη τροποποίησης των μεθόδων επεξεργασίας της βιομηχανίας και απαιτείτο η διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης, λόγω των οφθαλμολογικών περιστατικών που παρουσίαζαν τουρίστες και κάτοικοι του νησιού.

Το πρώτο τμήμα αυτής της μελέτης παραδόθηκε πέρυσι από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιβεβαιώνοντας τη σύνδεση των περιστατικών περλίτη στα μάτια με τις εξορύξεις. Σημειώνεται επίσης, ότι στο Κέντρο Υγείας της Μήλου καταγράφονται περίπου 300-500 οφθαλμολογικά περιστατικά κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.

 
Ωστόσο κάποιοι εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται όχι μόνο με την εθνική νομοθεσία αλλά και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, διασύροντας την Ελλάδα στην Ε.Ε. και παρουσιάζοντάς την ως ένα τριτοκοσμικό κρατίδιο χωρίς νομιμότητα, θεσμούς και μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι εμπλοκές τοπικών παραγόντων και πολιτικών ή ακόμα και οι βεβιασμένες υποβολές μελετών περιβαλλοντικών όρων σε συγκεκριμένες συγκυρίες δεν μπορούν να θεωρούνται τόσο τυχαίες και συμπτωματικές από την S&B του κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ και Νομάρχη είχαμε και αντινομάρχη και βουλευτή. Θυμάστε στις 23 Δεκεμβρίου 2010, μία εβδομάδα πρίν από την λήξη της θητείας του κυρίου Φουσέκη ως Νομάρχη, πόσες περιβαλλοντικές μελέτες πέρασαν απο το νομαρχιακό συμβούλιο; Σε μιά συνεδρίαση-οπερέτα, πόσοι και με ποιόν τρόπο δήλωσαν την υποταγή τους με την ψήφο τους στην S&B; Στην Μήλο πήγαν ελεκτές. Εδώ; Βοήθειά μας!...