Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Η κυβέρνηση “δολοφονεί” μεθοδικά τους αγρότες!

-
Μείωση στην επιστροφή ΦΠΑ, αύξηση των εισφορών ΟΓΑ και κατάργηση δύο συντάξεων, θα πλήξουν το εισόδημα των αγροτών

Σχόλιο - εισαγωγή ιστολογίου: Πιστός στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ο ελληνόφωνος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εκτελεί την αγροτική ζωή της χώρας. Άλλωστε, είχε δεσμευθεί πως πρώτη του φροντίδα θα ήταν οι αγρότες. Και το αποδεικνύει μέσα από τα οικονομικά μέτρα πολιτικής αλητείας που επιβάλει στους αγρότες, καταδικάζοντάς τους σε μεγαλύτερη φτώχεια. Βέβαια, την ίδια στιγμή κι ενώ όλοι αποδέχονται πως η χώρα εισάγει και τις τροφές της, είναι εντελώς αψυχολόγητη η συγκεκριμένη ενέργεια της ανθυποκυβέρνησης των τροϊκανών μαριονετών, αφού ενώ γνωρίζουν το τροφικό πρόβλημα που έρχεται καλπάζοντας, την ίδια στιγμή φροντίζουν να διώξουν από την αγροτική τους υφιστάμενους ή να μειώσουν την αγροτική παραγωγή της χώρας... Η συγκεκριμένη πολιτική στρατηγική μόνο έναν σκοπό μπορεί να εξυπηρετεί: την πλήρη εξάρτηση της χώρας ακόμη και σε τρόφιμα, από τους τροϊκανούς "εταίρους". Προφανώς η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, θέλει να επιταχύνει τις διαδικασίες της πλήρους υποταγής της και σε αυτά ακριβώς τα πλαίσια ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ την αγροτική ζωή της χώρας, στερώντας από την ίδια την χώρα ένα στρατηγικό όπλο και μία σημαντική οικονομική παρακαταθή (παρακαταθήκη ζωής, κυριολεκτικά) την οποία στοχεύει προκειμένου να βρει χρήματα η κυβέρνησή του.

Με πρόβλημα όρασης, είναι αποδειδειγμένα πλέον, ο Αντώνης Σαμαράς και το κυβερνητικό επιτελείο, αφού "βλέπουν" χρήματα στους Έλληνες αγρότες. Βέβαια, η επικοινωνιακή επίθεση που δέχτηκε ποικιλοτρόπως η αγροτική κοινωνία, είναι σίγουρο πως έχει αποκτήσει ήδη καρπούς, αφού ήδη δεν είναι λίγοι εκείνοι οι πολίτες που νομίζουν πως οι αγρότες έχουν μηχανήματα που "κόβουν χρήμα". Στις πλείστες όσες των περιπτώσεων, φυσικά, η εικονική πραγματικότητα έχει βρει πρόσφορο έδαφος σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τι εστί ακροτική και έχουν μείνει στους μεγαλοαγρότες της Θεσσαλίας...

Δυστυχώς, η τακτική απομόνωσης και εν συνεχεία επίθεσης σε κοινωνικές και οικονομικές ομάδες, που ακολουθεί ΚΑΙ η τραγική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, δεν γίνεται αντιληπτή από το μεγάλο μέρος των υπολοίπων παραγωγικών και οικονομικών τάξεων, έως ότου γίνει στόχος η επόμενη οικονομική ομάδα. Η εξόντωση της χώρας και των κοινωνικών ομάδων που στηρίζουν (και πάντα στήριζαν) την εθνική οικονομία, δεν είναι απλά μεθοδική, αλλά και ανατριχιαστικά απάνθρωπη, αφού με την κοινωνική μηχανική οι κυβερνώντες κατορθώνουν να καταστήσουν αντιπάλους τους Έλληνες μεταξύ τους, ενώ την ίδια στιγμή οι κυβερνητικές "θανατηφόρες βολές" συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Αισχρή ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στους αγρότες

Μείωση επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες από το 11% στο 7%, κατάργηση των δώρων στις συντάξεις και αύξηση εισφορών ΟΓΑ, συμπεριλαμβάνεται στο βασικό σενάριο των περικοπών της κυβέρνησης. Το μέτρο για τη μείωση του ΦΠΑ ανήκει στην κατηγορία με τον γενικό τίτλο «μείωση φοροαπαλλαγών» από την οποία προβλέπεται να εξοικονομηθούν συνολικά 200 εκατ. ευρώ. Παραπάνω από τα μισά, περίπου 121 εκατ. ευρώ, θα προκύψουν από τη μείωση της επιστροφής. Ακόμη μπορεί να διασώθηκε το επίπεδο της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ (από την περικοπή των 30 ευρώ το μήνα), ωστόσο κινδυνεύουν δύο συντάξεις (τα «δώρα» εορτών). Επίσης ο εξορθολογισμός των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης ασφαλισμένων ΟΓΑ, δηλαδή την αύξησή τους (το όφελος για τον προϋπολογισμό, άρα η απώλεια για τους αγρότες ανέρχεται σε 131 εκατ. ευρώ ετησίως).

Από τη μείωση του ποσοστού επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες από 11% σε 7% θα προκύψει όφελος για τον προϋπολογισμό 121 εκατ. ευρώ. Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος δικαιούνται επιστροφής ΦΠΑ που επιβαρύνει τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών που πραγματοποιούν κατά την άσκηση της εκμετάλλευσής τους. Η επιστροφή αυτή ενεργείται με καταβολή στον αγρότη ποσού, το οποίο προκύπτει με την εφαρμογή κατ΄ αποκοπή συντελεστών στην αξία των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων αγροτικών υπηρεσιών προς άλλους υποκείμενους στο φόρο.

Στο βασικό σενάριο των μέτρων, δεν προβλέπεται η μείωση της κατώτατης σύνταξης ΟΓΑ κατά 30 ευρώ. Ωστόσο, προβλέπεται η πλήρης κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Στην περίπτωση αυτή, η απώλεια για τους συνταξιούχους αγρότες που λαμβάνουν την κατώτερη σύνταξη θα είναι μεγαλύτερη, καθώς θα χάσουν δύο συντάξεις (13η και 14η) των 360 ευρώ εκάστη, δηλαδή σύνολο 720 ευρώ και θα εισπράξουν τελικά 4.320 ευρώ. Αντίθετα αν μειωθεί η κατώτατη σύνταξη κατά 30 ευρώ αλλά διατηρηθούν οι 14 συντάξεις, τότε οι συνταξιούχοι αγρότες θα εισέπρατταν 4.620 ευρώ.

Η αντίστροφη μέτρηση για την οριστικοποίηση του πακέτου των επώδυνων μέτρων ξεκινά στις 5 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 14 Σεπτεμβρίου, με την επίδοση της έκθεσης της τρόικας στο Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο. Στις 5 Σεπτεμβρίου καταφτάνει το δεύτερο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας με στόχο την επικαιροποίηση του προγράμματος, ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι επικεφαλής της τρόικας, που δυο μέρες αργότερα αναμένεται να συναντηθούν με τον Γιάννη Στουρνάρα και το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.

Και όλα αυτά κατά των αγροτών, τη στιγμή που η αγροτική παραγωγή αποτελεί στρατηγικό απόθεμα για την περίπτωση που όλα (όπως δείχνουν άλλωστε) γίνουν χειρότερα... Και όλα αυτά κατά των αγροτών, τη στιγμή που η αγροτική παραγωγή αποτελεί στρατηγικό απόθεμα για την περίπτωση που όλα (όπως δείχνουν άλλωστε) γίνουν χειρότερα…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: