Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

ΤΟ ΠΡΩΤΟ VIDEO ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ


Πως κατέγραψε το ρομπότ την προσεδάφιση του. Εντυπωσιακές εικόνες (Vid)
Χρήστος Δεμέτης
Τα βλέμματα του κόσμου είναι εδώ και δύο εικοσιτετράωρα στραμμένα στην προσεδάφιση του Curiosity στον Άρη. Ο ρομποτικός εξερευνητής της NASA θα αναζητήσει εκείνα τα συστατικά που αποτελούν απαραίτητη συνθήκη για την ύπαρξη ζωής.
Σε λιγότερες από εικοσιτέσσερις ώρες από την προσεδάφιση του, το ρομπότ έστειλε φωτογραφίες και βίντεο από την προσεδάφιση του.
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα μικρό μέρος του βίντεο και συγκεκριμένα τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν το ρομπότ ακουμπήσει στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Το βίντεο είναι χαμηλής ανάλυσης καθώς δεν έχει υποστεί επεξεργασία. Στελέχη της NASA ανέφεραν πως μέσα στις επόμενες μέρες θα δώσουν στα μίντια όλο το βίντεο που έστειλε επιτυχώς το Curiosity.

Curiositys από CDemo83

Να σημειωθεί ότι στις πρώτες εντυπωσιακές εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν, διακρίνεται το όρος ύψους 5.000 μέτρων, στο οποίο θα "σκαρφαλώσει" τους επόμενους μήνες το Curiosity προκειμένου να αναλύσει τους βραχώδεις όγκους του, ορισμένοι εκ των οποίων είναι ηλικίας 1.000.000 ετών.
Υπενθυμίζεται ότι το "Curiosity" εκτοξεύτηκε στις 26 Νοεμβρίου 2011 και ταξίδεψε 248 εκατ. χιλιόμετρα για να φθάσει στον Άρη, όντας το μεγαλύτερο και ακριβότερο όχημα που έχει ποτέ σταλεί σε άλλον πλανήτη. Η όλη αποστολή κόστισε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια και οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι το όχημα θα αντέξει να λειτουργήσει πολλά περισσότερα χρόνια από τη διετία που προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός της NASA.
Πρόκειται για ένα πλήρες και τεχνολογικά εξελιγμένο διαστημικό κινητό επιστημονικό εργαστήριο, καθώς διαθέτει μια σειρά καμερών και επιστημονικών οργάνων, καθώς και ένα ρομποτικό βραχίονα συλλογής δειγμάτων, που θα του επιτρέψουν να πραγματοποιήσει, κατά τα επόμενα χρόνια, μία μεγάλη γκάμα επιτόπιων επιστημονικών αναλύσεων.
Κάθε μέρα, τα αποτελέσματα των ερευνών του στο Αρειανό έδαφος θα στέλνονται ηλεκτρονικά στη Γη για περαιτέρω ανάλυση από τους επιστήμονες. Στόχος, η μελλοντική επανδρωμένη αποστολή διαστημόπλοιου στον Άρη.

Ποιος είναι ο κόκκινος πλανήτης
- Η βαρύτητα στον Άρη ισούται με το 38% της βαρύτητας στη Γη.
- Μια ημέρα διαρκεί 24 ώρες και 40 λεπτά.
- Ένα έτος διαρκεί 687 ημέρες.
- Η ατμόσφαιρά του εμπεριέχει 95% διοξείδιο του άνθρακα και 0,1% οξυγόνο.
- Η ελάχιστη απόσταση από τη Γη είναι 56 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ η μέγιστη αγγίζει τα 400 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
- Η διάμετρός του είναι 6.780 χιλιόμετρα, μισή από τη διάμετρο της Γης και διπλάσια από εκείνη της Σελήνης.
- Η θερμοκρασία κυμαίνεται από -128 βαθμούς Κελσίου στους πόλους του έως 27 βαθμούς Κελσίου στον ισημερινό.

ΠΗΓΗ: www.news247.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: