Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει σε δόσεις, αποδείξεις, ενοίκια και τεκμήρια





Μετά το Πάσχα αναμένεται να ανοίξουν οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις

Στην τελική ευθεία μπαίνει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, με την κυβέρνηση να οριστικοποιεί τις  αποφάσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια, τα ανείσπρακτα ενοίκια, τις δόσεις και τις εκπτώσεις εντός της εβδομάδας.

 

Συγκεκριμένα, το Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων από 6,5 εκατ. φορολογούμενους αναμένεται να ανοίξει μετά το Πάσχα, ενώ, για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επαναλάβει το περυσινό μοντέλο.

 

Το περυσινό μοντέλο προβλέπει παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου, εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις και χορήγηση έκπτωσης φόρου στους φορολογούμενους που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της Εφορίας, με την ΠΟΜΙΔΑ να προτείνει η έκπτωση να ανέρχεται σε 5%.

 


Τεκμήρια, αποδείξεις, ανείσπρακτα ενοίκια – Τα επικρατέστερα σενάρια

 

Και ενώ η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει τι θα γίνει με τα τεκμήρια, τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και τα ανείσπρακτα ενοίκια, τα επικρατέστερα σενάρια που εξετάζονται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», είναι τα εξής:

 

Τεκμήρια: Δρομολογείται η έμμεση απενεργοποίησή τους για τους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία και απειλούνται με την επιβολή έξτρα φόρου. Οι αφορολόγητες κρατικές ενισχύσεις, όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, η επιστρεπτέα προκαταβολή, η αποζημίωση για χαμένα ενοίκια θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους φορολογούμενους για να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια και να μην πληρώσουν άδικο φόρο για ανύπαρκτα εισοδήματα.

 

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Το βασικό σενάριο προβλέπει να μην ισχύσει ειδικά για φέτος (εισοδήματα 2020) το πρόστιμο που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα.

 

Ανείσπρακτα ενοίκια: Προωθείται ειδική ρύθμιση για να αποφύγουν την πληρωμή φόρου με συντελεστή έως 45% οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2020. 

 

Τι θα γίνει με την προκαταβολή φόρου

 

Για την προκαταβολή φόρου εισοδήματος με συντελεστή έως 100%  που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που, παρά τη μείωση του τζίρου τους, κατάφεραν να έχουν κέρδη το 2020, το σενάριο της μείωσής της έως και 100%, όπως έγινε και το 2020, φαίνεται να απομακρύνεται, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείει την επανεξέταση του μέτρου, στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. 


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: