Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ : "Τα καλά νέα, πάντα από θέση αρχής, πάντα τα επικροτούμε"




Διαβάζουμε από τον τοπικό τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάρτηση του Βουλευτή του Νομού, κ. Μπούγα για επιτυχή κατάληξη, χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, βασικές υποδομές για την περιοχή, έργο της Διαγώνιας Οδού, Θερμοπυλών – Ιτέας - Αντιρρίου και ο Παραλίμνιος στον Μόρνο. 

Θα θέλαμε, περιμένοντας τα αναλυτικά στοιχεία χρηματοδότησης, το φυσικό αντικείμενο των έργων και τα ανάλογα χρονοδιαγράμματα, να κάνουμε κάποιες βασικές παρατηρήσεις.

Κατ αρχάς συγχαρητήρια σε όλους όσους προσπάθησαν και συνέβαλαν στο να υπάρξει, αυτός ο σχεδιασμός και ανακοινώσεις.

Στη Φωκίδα δεν περισσεύει ούτε μια μέρα, ούτε ένα ευρώ χαμένο.
Δεν μας χαροποιούν αποτυχίες, γιατί εδώ και μήνες, εδώ και χρόνια συστηματικά δουλεύουμε, χωρίς προκαταλήψεις, για να γίνουν θετικά βήματα στην περιοχή.

Θεωρούμε επίσης ότι και για τα δύο αυτά έργα, έχουμε συμβάλλει αποφασιστικά στην αντίληψη και της ανάγκης και του επείγοντος, μέσα από συνεχείς ανακοινώσεις μας, άρθρα μας και κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Καμία κίνηση δεν γίνεται τυχαία. Ή ξεχνιέται «κατά λάθος».

Πιέσαμε ουσιαστικά, με δημόσιες τοποθετήσεις μας και ανακοινώσεις, όταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., η Φωκίδα και η Διαγώνια Οδός, ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΟΥΘΕΝΑ.
  • Καταθέσαμε τις μελέτες και το status του έργου, που αποδείκνυαν την τεχνική ωριμότητα του έργου. Μιλήσαμε πρώτοι για διάθεση πιστώσεων ακόμη και τμηματικά, μέσα από πιστώσεις που προκύπτουν από εκπτώσεις δημοπρασιών άλλων έργων. Μιλήσαμε πρώτοι ότι το έργο θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει – σε τμήματα – από το 2014, ενώ ακόμη νωρίτερα ήταν έτοιμο το τμήμα Ιτέα – Γαλαξείδι.  
  • Με τον Περιφερειακό μας Συνδυασμό «Πατρίδα μας η Στερεά», πριν τις Περιφερειακές εκλογές, καταθέσαμε σαφή πρόταση ανάγκης χρηματοδότησης του έργου, όπως και της ολοκλήρωσης του άξονα Αμφισσα – Λιδωρίκι.
  • Καταθέσαμε ερώτηση προς τον Υπ. Υποδομών για την τύχη και την εξέλιξη του έργου.
  • Μιλήσαμε εμφατικά για τον κίνδυνο «επιλεκτικής απομόνωσης της Φωκίδας»  όταν στην υπόλοιπη Χώρα σχεδιάζονταν έργα υποδομής. 
  • Το έργο της Οδού Θερμοπυλών – Ιτέας – Αντιρρίου, έρχεται ως ανακοίνωση, που ειλικρινά δεν θα θέλαμε να αμφισβητήσουμε, με καθυστέρηση τουλάχιστον πενταετίας.


Για το θέμα του Παραλίμνιου, περιμένουμε από το 2012 ,όταν εμείς το δουλέψαμε με τις αρμόδιες Αρχές και το εντάξαμε στο ΕΣΠΑ, αλλά επί κυβέρνησης Σαμαρά, απεντάχθη, χωρίς καμιά δικαιολογία, χωρίς την παραμικρή αντίδραση τότε από την Ν.Δ., χωρίς ΠΟΤΕ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΝΕΑ ΛΥΣΗ. 

Άξιζε να χαθούν τόσα χρόνια; 

Για τα ζητήματα της «Καρδιάς της Δωρίδας» γράφουμε συχνά.
Ως Περιφερειακός Συνδυασμός – και μόνο εμείς με τόση σαφήνεια - καταθέσαμε πρόταση για τους Βιολογικούς Λιδωρικίου και Φυλακών, καταθέσαμε πρόταση για ειδικό χωρικό γύρω από τον Ταμιευτήρα και προβλέψεις αλλαγών για την Υγειονομική διάταξη Α5. 

Καταθέσαμε πρόσφατα κοινοβουλευτική ερώτηση για την ανάγκη για παρεμβάσεις στην Α5 υγειονομική διάταξη, πρόταση για ειδικό χωρικό γύρω από τον ταμιευτήρα Μόρνου και τεχνικές λύσεις για βιολογικούς Λιδωρικίου και Φυλακών Μαλανδρίνου, θέτοντας σαφή ερωτήματα :
  1. Ποιο το κόστος τα τελευταία είκοσι χρόνια για το Υπουργείο Δικαιοσύνης από την μη ύπαρξη βιολογικού στις Φυλακές Μαλανδρίνου;
  2. Ποια η τεχνική λύση και το κόστος αυτής για την αντιμετώπιση του ζητήματος βιολογικού στις Φυλακές Μαλανδρίνου; Υπάρχουν σκέψεις για κοινή αντιμετώπιση του ζητήματος με τον Δήμο Δωρίδας για τον βιολογικό Λιδωρικίου ;
  3. Εξετάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη δημιουργία ειδικού χωρικού στην περιοχή, όπου με τις απαραίτητες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις να επιτρέπεται η κτηνοτροφική και μεταποιητική δραστηριότητα, σε ακτίνα μικρότερη του 1,5 χιλιομέτρου από τον Ταμιευτήρα, σε περιοχή όπου ήδη παρατηρείται συγκέντρωση των μονάδων αυτών;
  4. Υπάρχει σχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την διαχείριση των λυμάτων στην περιοχή γύρω από τον Ταμιευτήρα Μόρνου και τα σημεία απορροής των υδάτων μετά την επεξεργασία;  Υπάρχει σχεδιασμός για τεχνική  λύση και πρόταση στο πρόβλημα της διαχείρισης των λυμάτων του Λιδωρικίου, των Κτηνοτροφικών Μονάδων και Μεταποιητικών Εγκαταστάσεων και των Φυλακών Μαλανδρίνου στην περιοχή;
  5. Εξετάζουν τα αρμόδια Υπουργεία αλλαγές στην Υγειονομική Διάταξη Α5 και ανάληψη πρωτοβουλιών για βέλτιστες περιβαλλοντικές λύσεις ως προς την διαχείριση των λυμάτων του Λιδωρικίου, των Κτηνοτροφικών Μονάδων και Μεταποιητικών Εγκαταστάσεων και των Φυλακών Μαλανδρίνου και την δημιουργία ενός θύλακα δραστηριοτήτων, ενός ειδικού χωρικού για την περιοχή;
  6. Ποιο είναι το κόστος για τις μελέτες, τα τεχνικά έργα και την λειτουργία των συστημάτων που προτίθεται η ΕΥΔΑΠ ΑΕ να αναλάβει για την ορθή λειτουργία βιολογικών και συστημάτων απορροής στην περιοχή γύρω από τον Ταμιευτήρα Μόρνου;

Για τις σημερινές ανακοινώσεις είμαστε χαρούμενοι.
Είναι σαφές ότι θα τις παρακολουθούμε – θα τις στηρίζουμε και θα τις κρίνουμε σε κάθε βήμα, τεχνικό, υπηρεσιακό και πολιτικό. 

Είμαστε επίσης χαρούμενοι γιατί τα έργα αυτά έχουν και τις δικές μας σφραγίδες. Κρατήσαμε, ολοκληρώσαμε  – εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης της χώρας – τις μελέτες της Διαγωνίου με  εθνικούς πόρους και συμμετείχαμε σε κάθε στάδιο και διαδικασία εγκρίσεων, όπως το ΚΑΣ.  Μιλήσαμε από το 2012 ότι το Ιτέα - Γαλαξείδι θα μπορούσε να δημοπρατηθεί. Ποιος άκουγε….
Θέσαμε θέμα στην Περιφερειακή Αρχή του κ. Μπακογιάννη για πολλά χαμένα χρόνια. Ποιος άκουγε…

Τον Παραλίμνιο τον χτίσαμε εργαζόμενοι μέρα μέρα.
Από το 2012 και μετά ρωτούσαμε τι γίνεται στην περιοχή, ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν μετά την απένταξη από Σαμαρά του έργου. 
Ποιος άκουγε…
Φέραμε ρύθμιση σε νόμο για αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων., ώστε να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι. Χάθηκε η ευκαιρία – μόνο για Φωκίδα – λόγω ελλείψεως έργου που θα επέτρεπε αλλαγή στην Α5 υγειονομική διάταξη. Ποιος άκουγε….

Θέλουμε τα πράγματα στον τόπο μας να πάνε καλά.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ. 


Όλοι εμείς του ΠΑΣΟΚ, 
του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και 
της ομάδας «ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΣΤΕΡΕΑ»   

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ποιοι όλοι εσείς???τρεις κ Κούκος μείνατε στο ΠΑΣΟΚ.