Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

"Έλιωναν τα πάντα, όλη τη νύχτα τα ελικόπτερα επιχειρούσαν”

Μαρτυρίες διασωθέντων από το Norman Atlantic που μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα.



 
Επτά επιβάτες που διασώθηκαν από το φλεγόμενο πλοίο Norman Atlantic αποβιβάζονται από ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου.



Τις στιγμές αγωνίας που έζησαν στο φλεγόμενο πλοίο Norman Atlantic περιγράφουν μερικοί από τους διασωθέντες επιβάτες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού στην Κέρκυρα, το πρωί της Δευτέρας.
Συγκινημένος και με μάτια κατακόκκινα, ένας πολιτικός μηχανικός από τον Βόλο τονίζει πως η αγωνία του ήταν για τη ζωή των δύο ανήλικων παιδιών του. "Να μην τύχει σε κανέναν άνθρωπο.

Κατά τις 5 το ξημέρωμα, το καράβι είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Άρχισαν να γίνονται ανατινάξεις, έλιωναν λαμαρίνες. Έβγαινε από μέσα φωτιά. Ψάχναμε να βρούμε μέρος χωρίς φωτιά. Μέσα στη θύελλα, πανικός... Έβγαλαν πρώτα τα παιδιά, μετά τις μητέρες. Χαίρομαι που σώθηκε η οικογένεια μου. Το αυτοκίνητο καταστράφηκε- πηγαίναμε διακοπές.

 Όλα τα παιδάκια ήταν συνεργάσιμα, συμπεριφέρθηκαν σαν μεγάλοι. Δεν γνωρίζαμε εάν θα αντέξει το σκάφος. Ήταν συνεχόμενη αγωνία. Ελευθερώθηκα όταν σώθηκαν τα παιδιά μου, 9 και 14ετών- είναι καλά. Τους έσωσε ιταλικό ελικόπτερο. Θα τους συναντήσω στην Πάτρα", ανέφερε. "Ήταν ο χειρότερος καιρός που μπορούσες να φανταστείς.

Έλιωναν τα πάντα. Όλη την νύχτα τα ελικόπτερα επιχειρούσαν. Ένας Ιταλός διασώστης κόντεψε να πέσει τρεις φορές στη θάλασσα. Να ευχαριστήσω τον Άλεξ. Εκείνος έβγαλε την οικογένεια μου από το πλοίο. Ανακουφιστήκαμε όταν είδαμε ελληνικό ελικόπτερο.
Είμαστε από τους τελευταίους. Μας έσωσε το ελληνικό ελικόπτερο. Ήταν οι καλύτεροι, γιατί δεν έστειλαν περισσότερους; Προσέγγιζαν τέλεια, έβγαζαν περισσότερους. Όταν βλέπεις ανθρώπους από την πατρίδα σου συγκινείσαι", προσθέτει.


Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρέας, οδηγός νταλίκας, υποστηρίζει ότι διασώστες στο πλοίο "ήταν το ελληνικό πλήρωμα, ο καπετάν Παύλος και οι οδηγοί". Σημειώνει ότι βοήθησαν τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους, ενώ χρειάστηκε "να δεθούν με σχοινιά για να σώσουν μια γυναίκα και ένα παιδί που εγκλωβίστηκαν στην φυσούνα".

Ο ίδιος κοιμόταν όταν ξέσπασε η φωτιά. Θυμάται ότι "ήταν κλειδωμένες πολλές πόρτες. Υπήρχε ένα πυρωμένο σίδερο. Οι σόλες μας έλιωσαν. Σπάσαμε τη γέφυρα να μην σκάσουμε από την κάπνα. Λιποθύμησαν άνθρωποι από υποθερμία".

Την αγωνία του για τους οδηγούς που είχαν κοιμηθεί μέσα στα φορτηγά τους, εξέφρασε ένας συνάδελφός τους, ο κ. Χατζηπετρής, αναφέροντας ότι δεν τους είδε από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά μέχρι τη διάσωσή του.

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: