Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Ιταλική Ακτοφυλακή: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση εκκένωσης του Norman Atlantic



Την ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης του πλοίου Norman Atlantic ανακοίνωσε η Ιταλική Ακτοφυλακή, ωστόσο στο πλοίο παραμένουν εννέα επιθεωρητές. Λίγο νωρίτερα, διασώστες εντόπισαν από ελικόπτερα τέσσερις σορούς στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το πλοίο στο οποίο εκδηλώθηκε χθες τα ξημερώματα πυρκαγιά στο γκαράζ του 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας.
Την ύπαρξη των σορών επιβεβαίωσε με δήλωσή του στη Βουλή και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στη θαλάσσια περιοχή μεταβαίνει σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής ενώ δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό αν πρόκειται για επιβάτες του πλοίου ή παράτυπους μετανάστες που μπορεί να επέβαιναν στο «Norman Atlantic». Στο μεταξύ 407 άνθρωποι έχουν διασωθεί, ενώ έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες άρχισαν Ιταλοί εισαγγελείς. Ο εισαγγελέας Τζουζέπε Βόλπε ανακοίνωσε την έναρξη της έρευνας μετά τη μετάβασή του στο λιμεναρχείο του Μπάρι, όπου έφθασαν οι πρώτοι 49 διασωθέντες του πλοίου. Η έρευνα έχει ως στόχο την εξακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς που εκδήλωθηκε χθες το πρωί στο γκαράζ του πλοίου, που μετέφερε μεταξύ άλλων οχημάτων και πολλά φορτηγά με φορτίο λαδιού.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης προέβη από έδρας, πριν από τη σημερινή ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας με αντικείμενο την τρίτη ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στην ακόλουθη δήλωση για το τραγικό συμβάν της πυρκαγιάς σε επιβατηγό πλοίο στο Ιόνιο:

«Παρακολουθούμε με αγωνία την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών και του πληρώματος του επιβατηγού πλοίου, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά χθες ανοικτά της Κέρκυρας.
Εύχομαι ολόψυχα εκ μέρους όλου του σώματος των βουλευτών τη θετική έκβαση της επιχείρησης διάσωσης και την επιστροφή των επιβαινόντων σώων και υγιών στις οικογένειές τους.
Επίσης εκφράζω την οδύνη μας και τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του άτυχου επιβάτη.

Θέλω να εκφράσω τη συμπαράσταση εμού προσωπικά και του συνόλου της Βουλής των Ελλήνων στους επιβαίνοντες, οι οποίοι βιώνουν μια πρωτόγνωρη περιπέτεια εν μέσω εορτών, αλλά και στις οικογένειές τους που αγωνιούν για τους ανθρώπους τους.

Οι ελληνικές σωστικές δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από ιταλικές, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σε ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες, προκειμένου η όλη επιχείρηση να έχει αίσιο τέλος».

Νωρίτερα, έκτη λίστα με στοιχεία των Ελλήνων διασωθέντων που παρελήφθησαν από ελικόπτερο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού από το πλοίο «Norman Atlantic» έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων έχει φτάσει τους 391.

Στη «μάχη» της διάσωσης τα ελληνικά εναέρια μέσα
Τα ελληνικά εναέρια μέσα που συμμετέχουν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων του "Norman Atlantic" ενισχύονται, με το ελικόπτερο S-70 της φρεγάτας “Ναβαρίνο” η οποία χρησιμοποιείται πλέον ως πλωτή εξέδρα επιχειρήσεων. Η φρεγάτα βρίσκεται μεταξύ Κέρκυρας και της περιοχής του συμβάντος.

Την ίδια ώρα, το ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού μετέφερε στο ιταλικό ελικοπτεροφόρο «San Giorgio» έξι επιβαίνοντες του φλεγόμενου πλοίου και στη συνέχεια άλλους επτά (έξι Έλληνες και ένας Ιταλός) στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Οι δύο Έλληνες καθώς και ο Ιταλός μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Κέρκυρας με αναπνευστικά προβλήματα.

Παράλληλα, το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται στο Λέτσε θα μεταβεί στο Μπάρι, προκειμένου να μεταφέρει στην Ελλάδα όσους διασωθέντες το επιθυμούν.
Το αεροσκάφος αναμένεται να απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Μπάρι με προορισμό το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, γύρω στις 4 ώρα Ελλάδας.

Η αεροπορική εταιρεία Αegean έθεσε στη διάθεση της Πολιτείας και του υπουργείου Ναυτιλίας, αεροσκάφη της, για τη μεταφορά διασωθέντων επιβατών του πλοίου Norman Atlantic στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Aegean, μόλις οι αρμόδιες Αρχές ενημερώσουν την εταιρεία για τις ανάγκες, αεροσκάφη της θα είναι έτοιμα να πετάξουν προς την Ιταλία για να μεταφέρουν τους διασωθέντες προς την Αθήνα και στη συνέχεια προς τους τελικούς τους προορισμούς στην υπόλοιπη χώρα, εφόσον αυτό απαιτείται.

Σημειώνεται, ότι το κόστος της επιχείρησης αυτής θα το αναλάβει αποκλειστικά η AEGEAN.
Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής εξασφαλίζοντας αριθμό κλινών για την περίπτωση που απαιτηθεί.
Την υποδοχή και περίθαλψη των Ελλήνων διασωθέντων που επιστρέφουν στη χώρα μας, συντονίζει ειδική υγειονομική ομάδα με επικεφαλής τον υποπτέραρχο Διευθυντή Υγειονομικού.

Συλλυπητήρια Σαμαρά στην οικογένεια του θύματος
Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τον γιο του Γιώργου Δούλη, που έχασε τη ζωή του στο "Norman Atlantic". Ο γιος του άτυχου επιβάτη βρίσκεται στην Ελβετία, όπου περίμενε εκεί τους γονείς του.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τη βαθιά του λύπη για τον άδικο χαμό του πατέρα του και του ευχήθηκε να είναι δυνατός, να έχει κουράγιο και να εμψυχώσει τη μητέρα του που πέρασε και αυτή μεγάλη περιπέτεια.

Ο Γιώργος Δούλης, 62 ετών, που στάθηκε άτυχος καθώς στην προσπάθειά του να επιβιβαστεί στη σωστική λέμβο παγιδεύτηκε στη γλίστρα του πλοίου κατάγεται από το μικρό χωριό Καταμάχη της Λάκας Σουλίου.

Πριν από 40 χρόνια, μαζί με τη σύζυγό του Θεοδώρα, η οποία βρισκόταν μαζί του στο πλοίο αλλά διεσώθη, είχαν μεταναστεύσει στην Ελβετία αναζητώντας καλύτερη τύχη. Ζούσε στη Ζυρίχη. Στην Ελλάδα ό άτυχος άνδρας είχε να έρθει πέντε χρόνια. Η επιθυμία του να γιορτάσει τα φετινά Χριστούγεννα στην πατρίδα του στάθηκε μοιραία. Στην Ήπειρο, η οικογένεια έφτασε πριν από μία εβδομάδα και το Σάββατο το βράδυ, πήρε τον δρόμο της επιστροφής που στάθηκε μοιραίος για τον Γιώργο Δούλη.

Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, ο κ. Σαμαράς ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς και ενημερωνόταν για την επιχείρηση της διάσωσης των επιβατών.
Tο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Spirit of Piraeus" με τους 49 διασωθέντες επιβάτες, εκ των οποίων 27 Έλληνες, κατέπλευσε στο Μπάρι και όχι στο λιμάνι του Πρίντεζι της Ιταλίας όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Στην περιοχή όπου βρίσκεται το"Norman Atlantic" οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες με ισχυρούς ανέμους και σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ έχει σταματήσει η ρυμούλκηση του πλοίου και έχει δοθεί προτεραιότητα στην μετεπιβίβαση των επιβατών. Ο ίδιος, σημείωσε ότι η όλη επιχείρηση των ιταλικών και των ελληνικών αρχών εξελίσσεται ομαλά και με γρήγορους ρυθμούς. Εντός της ημέρας αναμένεται στην περιοχή και το ρυμουλκό σκάφος "Ιόνιο Πέλαγος" από την Πύλο, για συνδρομή στην επιχείρηση μεταφοράς του Norman Atlantic σε ιταλικό λιμάνι.

Σύμφωνα με ενημέρωση απο τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκο Λαγκαδιανό, ελικόπτερο super puma της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα παρέλαβε επτά άτομα από το πλοίο "Norman Atlantic" μεταξύ των οποίων τρεις 'Ελληνες, που μετέφερε ασφαλώς στο Λέτσε της Ιταλίας.

Ανέφερε, επίσης, ότι στην επιχείρηση συνδράμει επιπλέον ένα ακόμα ελικόπτερο super puma της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ, ταυτόχρονα, δόθηκε εντολή απογείωσης σε ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού από την Κέρκυρα να προσεγγίσει την περιοχή του συμβάντος και να συνδράμει στις Ιταλικές αρχές και στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε, εξάλλου, ότι στο σημείο μεταβαίνει το ρυμουλκό σκάφος "Ιόνιο Πέλαγος" από την Πύλο για συνδρομή στην επιχείρηση.

Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι οι ιταλικές αρχές δήλωσαν ότι στους επιβάτες που παραμένουν στο πλοίο ήδη έχουν χορηγήσει είδη προστασίας και πρώτης ανάγκης,ενώ κλιμάκιο γιατρών επιβιβάστηκε προληπτικά στο πλοίο και μέχρι στιγμής δεν έχει δηλωθεί τραυματισμός επιβατών η μελών του πληρώματος.

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό νέα λίστα με στοιχεία τριών Ελλήνων διασωθέντων που παρελήφθησαν από ελικόπτερο ελληνικό και μεταφέρονται στο Λέτσε υπάρχει στην ιστοσελίδα του αρχηγείου του λιμενικού σώματος.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν τέσσερα ελικόπτερα Super Puma, ένα ελληνικό και τρία ιταλικά.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο είναι υπό πλήρη έλεγχο, ενώ οι ιταλικές αρχές φέρεται να μετέφεραν υγειονομικό προσωπικό επι του πλοίου, προκειμένου να παρέχουν βοήθεια στους υπόλοιπους επιβαίνοντες.

Ανακοίνωση της ΠΝΟ
Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με σημερινή ανακοίνωσή της, σχολιάζοντας το τραγικό περιστατικό με τη φωτιά στο πλοίο «Norman Atlantic», ανέφερε ότι με πλήθος σχετικών εγγράφων προς το υπουργείο και με αφορμή τις μειωμένες ειδικές οργανικές συνθέσεις των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων, που εκτελούν τα δρομολόγια Ελλάδας - Ιταλίας, είχε επισημάνει ότι η αντίστοιχη αύξηση των ωραρίων απασχόλησης των ναυτεργατών, προκειμένου να καλύψουν κατά το δυνατόν τις ελλείψεις στελέχωσης, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ελαχιστοποίηση των επιπέδων ασφάλειας των πλοίων στην εκτέλεση των δρομολογίων, αλλά και των επιβατών και του πληρώματος.

"Κ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: