«Εκεί που πήγε να γίνει κάτι, εκεί που οι τράπεζες σχεδίαζαν
αυξήσεις κεφαλαίου για μειώσουν τη συμμετοχή του κράτους στη μετοχική
τους σύνθεση, εκεί που το 2015 θα χρηματοδοτούσαν την πραγματική
οικονομία, γυρίζουμε πάλι στον ζόφο», υποστήριξε νωρίς το πρωί της
Τετάρτης κορυφαία τραπεζική πηγή.
Συναγερμός έχει σημάνει στην Τράπεζα της Ελλάδος στην περίπτωση που εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές και το Δημόσιο ξεμείνει από ρευστό για την κάλυψη των αναγκών του. Περίπου δέκα μέρες μετά το sos που εξέπεμψε ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρας προς τα κόμματα να υπάρξει συναίνεση προκειμένου να έρθει η συμφωνία με τους δανειστές, διαφορετικά η χώρα κινδυνεύει να μπει σε περιπέτειες, η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, λαμβάνει τα μέτρα της, έστω κι αν αυτά είναι εις βάρος του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Το Δημόσιο χρειάζεται περί τα 4,5 δις. ευρώ για την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων μέχρι το Μάρτιο του 2015, που σημαίνει ότι στο ενδεχόμενο που δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση. Που σημαίνει ότι τα κεφάλαια που απαιτούνται θα αντληθούν από τις Ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εκτός των άλλων θα έχουν να αντιμετωπίσουν και το ενδεχόμενο ενός bank run, όσο η πολιτική αστάθεια κορυφώνεται. «Εκεί που πήγε να γίνει κάτι, εκεί που οι τράπεζες σχεδίαζαν αυξήσεις κεφαλαίου για μειώσουν τη συμμετοχή του κράτους στη μετοχική τους σύνθεση, εκεί που το 2015 θα χρηματοδοτούσαν την πραγματική οικονομία, γυρίζουμε πάλι στον ζόφο», υποστήριξε νωρίς το πρωί της Τετάρτης κορυφαία τραπεζική πηγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας, για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος με τη συμμετοχή του διοικητή, Γιάννη Στουρνάρα, των δύο υποδιοικητών, Γ. Μουρμούρα και Γ. Παπαδάκη και των διευθυντών της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της σύσκεψης ήταν να εξεταστούν οι τρέχουσες συνθήκες, αλλά και να βρεθούν τρόποι άμβλυνσης των όποιων επιπτώσεων για το τραπεζικό σύστημα.
Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη τοποθετήσει 11 δισ. σε έντοκα αποστερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία, ωστόσο η έκδοση εντόκων φαίνεται η πιθανότερη λύση: αφενός λόγω της μη έγκαιρης ολοκλήρωσης του ελέγχου της τρόικας που θα συνεπαγόταν την εκταμίευση 7,2 δισ. ευρώ και αφετέρου της αποχής των ξένων επενδυτών από τις δημοπρασίες, λόγω του πολιτικού κλίματος.
Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη πληρωμής 4,5 δισ. το επόμενο τρίμηνο, αλλά και η υστέρηση των δημοσίων εσόδων συνιστούν έναν πολύ επικίνδυνο συνδυασμό για την οικονομία που μπορεί να τορπιλίσουν την ανάπτυξη και κάθε προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.
Για τον κίνδυνο αυτό είχε προειδοποιήσει, εξάλλου, και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης: “Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2015 είναι δεδομένες. Για το επόμενο τρίμηνο υπάρχει ανάγκη πληρωμής σωρευτικά περίπου 4,5 δισ. ευρώ” και πρόσθεσε: “Υπάρχει και η περαιτέρω ανάγκη κάλυψης των εντόκων γραμματίων που λήγουν στο διάστημα αυτό. Η ανάγκη αυτή αναμένεται να καλυφθεί κυρίως από ξένα ταμεία, αλλά και άλλους επενδυτές εφόσον υπάρξει επίτευξη συμφωνίας”. Όμως αν δεν συμβεί αυτό, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι “αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, γεγονός που θα περιορίσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης της ιδιωτικής οικονομίας”.
Όπως αναφέρει και η Καθημερινή, το ελληνικό Δημόσιο έχει εκδώσει έντοκα συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ που βρίσκονται κυρίως στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών. Βάσει του Μνημονίου, από τα 15 δισ. των εντόκων, οι τράπεζες μπορούν να αξιοποιούν ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ μέχρι και 3,5 δισ., το οποίο έχουν ήδη κάνει. Ετσι, περίπου 11 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να διοχετεύσουν οι τράπεζες για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, έχουν απορροφηθεί από το ελληνικό Δημόσιο.
Ακόμα χειρότερα, εκτός από την “τρύπα” των 4,5 δισ. που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, είναι και το γεγονός ότι από 1ης Μαρτίου δεν θα υπάρχει η “ομπρέλα” των δανειστών αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, ενώ επίσης από τον Μάρτιο η ΕΚΤ δεν θα δέχεται πλέον τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου για τη στήριξη των τραπεζών, ύψους 20 δισ. που έχουν δοθεί από τις ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας.
Πηγή:www.reporter.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου