Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Στο ΚKR περνά ο έλεγχος της MIG μετά τη συμφωνία με την Πειραιώς.

Οι λεπτομέρειες του deal της χρονιάς στο παρά 5'.

Στο ΚKR περνά ο έλεγχος της  MIG μετά τη συμφωνία με την Πειραιώς
Στην KKR πέρασε ουσιαστικά ο έλεγχος του ομίλου της MIG με την πρόσφατη συμφωνία που έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς για τη μεταβίβαση και διαχείριση επιχειρηματικών δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία περιλαμβάνει δάνεια, συμμετοχές εταιρειών και σύνθετες συναλλαγές επί συμμετοχών που αφορούν τον όμιλο ΜΙG. Είναι το πρώτο deal πώλησης επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα και άρα προάγγελος των επιχειρηματικών ανακατατάξεων που δρομολογούνται.

Η μεταβίβαση θα γίνει μέσω σχήματος τιτλοποίησης και το ΚΚR προχώρησε στη συμφωνία επειδή η προσδοκία ανάκτησης κεφαλαίων είναι μεγάλη, υπό μια σειρά παρεμβάσεων και προϋποθέσεων. Η KKR είναι ο επενδυτικός φορέας που μπορούμε να πούμε ότι ανακάλυψε το private equity και διαχειρίζεται διεθνώς εταιρείες αξίας 1 τρισ. δολαρίων, οι οποίες απασχολούν 900.000 εργαζομένους. Μόνο στην Ελλάδα η ΚΚR μέσω εξαγοράς διεθνών επιχειρήσεων απασχολεί περίπου 1.000 άτομα, καθώς ελέγχει τις εταιρείες Nielsen και First Data. Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η Τράπεζα Πειραιώς θα λάβει τη συντριπτική πλειονότητα του ποσού που θα ανακτηθεί από την KKR, με διασφαλισμένα τουλάχιστον τα πρώτα 750 εκατ. ευρώ.

Για τα ποσά που θα ανακτηθούν άνω των 750 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς θα εισπράττει τη μερίδα του λέοντος. Η χρονική διάρκεια για την ωρίμανση της συμφωνίας είναι πέντε χρόνια. Σύμβουλοι της τράπεζας στη συναλλαγή είναι οι Deutsche Bank AG, Shearman & Sterling LLP και η δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη. Σύμβουλοι της KKR στη συναλλαγή είναι οι Weil, Gotshal & Manges, Karatzas & Partners Law Firm, Arthur Cox and Deloitte LLP.

Η KKR ιδρύθηκε από τους Τζερόμ Κόλμπεργκ Τζ. και τα ξαδέλφια Χένρι Κράβις και Τζόρτζ Ρόμπερτς, όλοι τους πρώην στελέχη της -τότε- κολοσσιαίας επενδυτικής τράπεζας Bear Stearns, όπου είχαν συστήσει και «έτρεχαν» επί σειρά ετών το Τμήμα Εξαγορών. Με βάση την πρότερη εμπειρία τους και κυρίως τις διαπροσωπικές σχέσεις που είχαν αναπτύξει με σειρά επιχειρηματιών πελατών της Bear Sterns, οι τρεις φίλοι και συνεργάτες ξεκίνησαν τη δική τους εταιρεία και σχεδόν αμέσως κέρδισαν μερίδιο της αγοράς. 

Κομβικό σημείο στη δράση της εταιρείας ήταν το 1989 όταν ολοκλήρωσε την εξαγορά της καπνοβιομηχανίας RJR Nabisco, στη μακράν μεγαλύτερη σε αξία εξαγορά πολυεθνικής στη μέχρι τότε ιστορία! Κάτι που επανέλαβαν το 2007 με την εξαγορά της ενεργειακής TXU (Τexas Utilities) που κρατά μέχρι σήμερα το ρεκόρ της μεγαλύτερης εξαγοράς στις ΗΠΑ.

Συνολικά η KKR έχει διαμεσολαβήσει και ολοκληρώσει επενδύσεις, εξαγορές και συναλλαγές σε περισσότερες από 160 εταιρείες από το 1977, καταφέρνοντας μάλιστα να έχει ένα ρεκόρ που δύσκολα θα σπάσει: για σχεδόν μια δεκαετία, από το 1982 έως και το 1990, κατάφερε να ολοκληρώνει τουλάχιστον μια μεγάλη εξαγορά κάθε χρόνο. 

 

www.newmoney.gr



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Und so kommt es auch vor:)
fairwayPl