Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Ο καθηγητής Αρχαιολογίας Π. Βαλαβάνης, που στις 12 Μαΐου στην Ιτέα θα κάνει παρουσίαση για τον Ιππόδρομο των Δελφών, μιλάει για την αρχαία και σύγχρονη Αθήνα


Το χτίσιμο της Ακρόπολης ήταν πολιτική ενέργεια
Της Γιώτας Σύκκα
Οι φοιτητές τρελαίνονται να τον ακούν. Από τους πιο αγαπητούς καθηγητές Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο Πάνος Βαλαβάνης, πάντα κοντά στους νέους. Άμεσος, γλαφυρός, εύληπτος. Έχει το χάρισμα του καλού δασκάλου. Εξίσου εύληπτα τα βιβλία και οι μελέτες του για την αρχαία ελληνική εικονογραφία, την αρχιτεκτονική, την αθηναϊκή τοπογραφία, τον αρχαίο αθλητισμό, κλέβει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, όπως και του συνομιλητή του.
Πριν από ένα μήνα κέρδισε την επιστημονική κοινότητα ανακοινώνοντας ότι εντόπισε τον αρχαίο ιππόδρομο των Δελφών. Τώρα, με το βιβλίο του «H Ακρόπολη μέσα από το Μουσείο» (εκδ. Καπόν), απαντά σε όσα θα ήθελε να μάθει ο καθένας μας. Αντιμετωπίζοντας τα αρχαία με όρους παρόντος, εξηγεί πώς και γιατί φτιάχτηκαν τα μνημεία στον Ιερό Βράχο. Μέσα από αυτά, περνάει η εθνική ιδεολογία της Αθήνας. «Υπήρξαν πολιτικές σκοπιμότητες», λέει ο Π. Βαλαβάνης. Πώς να μην κρεμαστείς από τα χείλη του!
Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΑΝΥΧΤΑ ΑΥΤΙΑ ΟΣΟΙ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ ! ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ !!! ΟΛΟΙ ΠΑΡΩΝΤΕΣ !!!