Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Φόρο με το στρέμμα σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα αγροτεμάχια.


Έρχεται νέο Ε9 τον Ιούνιο στο οποίο θα δηλωθούν αναλυτικά όλα τα ακίνητα (κτίσματα, αγροτεμάχια, οικόπεδα βοσκότοποι)
Φόρο με το στρέμμα εξετάζει να επιβάλλει η κυβέρνηση σε όλα τα αγροτεμάχια από το 2014, προκειμένου να καταστεί η εφικτή η είσπραξη των 3,2 δις. ευρώ από την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.
Πρόκειται για ένα σενάριο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε στη χθεσινή πρώτη συνάντηση της διακομματικής για τα ακίνητα που δεν κατάφερε για μια ακόμη φορά να πάρει απόφαση σχετική με το αφορολόγητο ποσό του νέου φόρου.
«Εξετάσαμε όλες τις πτυχές του ζητήματος» δήλωσε μέλος της επιτροπής που μετείχε σε αυτή την συνάντηση, για να συμπληρώσει ότι «όλα τα σχέδια επιβολής του ενιαίου φόρου εξετάζονται υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής απόδοσης».
Οι εκπρόσωποι των κόμματων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά εξακολουθούν να πιέζουν για την θέσπιση ενός ατομικού αφορολόγητου ποσού τουλάχιστον μέχρι του ύψους των 50.000 ευρώ για να μπορέσουν να ελαφρυνθούν οι μικρές ιδιοκτησίες.
Τούτο όμως προϋποθέτει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με δικαιότερες κλίμακες για όλους τους ιδιοκτήτες και διαφορετικούς συντελεστές ανάλογα με την θέση και την γεωγραφική περιοχή του ακινήτου. «Δεν μπορεί ένα κτίσμα έκτασης 80 τμ που βρίσκεται στην πόλη της Λάρισας να πληρώνει τον ίδιο φόρο με ένα αντίστοιχο που βρίσκεται στην Βουλιαγμένη της Αθήνας», επισήμανε ο ίδιος παράγοντας, ή « οικόπεδο το οποίο βρίσκεται σε περιοχή – φιλέτο της Ρόδου να αποτιμάται το ίδιο φορολογικά με ένα βοσκότοπο…».
Η επιτροπή δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο θέσπισης εισοδηματικών κριτηρίων στην πληρωμή του ενιαίου φόρου. Σε ότι αφορά στα αγροτεμάχια χθες εξετάστηκε η κατ΄ αποκοπή επιβολή φόρου ( με βάση το στρέμμα) ακόμη και αν πρόκειται για καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Μάλιστα, στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν τον Ιούνιο, πρέπει, στο έντυπο Ε9 να δηλωθεί το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων, περιλαμβανομένων των αγροτεμαχίων, εκτός σχεδίου ακινήτων κ.τλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι το σχετικό σχέδιο νόμου να είναι έτοιμο μέχρι τέλος Ιουνίου, έτσι ώστε στις αρχές του 2014- έτος πρώτης εφαρμογής του ενιαίου φόρου- να μην υπάρχει καμιά εκκρεμότητα, προκειμένου το υπουργείο να ασχοληθεί μόνο με τα ψιλά γράμματα του νομοθετήματος και την επίλυση τυχόν διαφορών που θα προκύψουν μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Η διακομματική θα πραγματοποιήσει νέα συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη.
Εντωμεταξύ, «πράσινο φως» για την πώληση προσημειωμένων ακινήτων χαμηλότερης αξίας από το ύψος της οφειλής που έχει ένας φορολογούμενος στην Εφορία, «άναψε» το υπουργείο Οικονομικών. Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη θα επιτρέπονται εφεξής οι μεταβιβάσεις ακινήτων ακόμα και αν το τίμημα της πώλησης είναι μικρότερο από το ύψος της οφειλής - κάτι το οποίο δεν προβλέπονταν με το ισχύον καθεστώς. Το «μπλόκο» αυτό παρακάμπτεται και οι οφειλέτες του Δημοσίου μπορούν να λαμβάνουν βεβαίωση οφειλής αρκεί οι εναπομείνασες οφειλές να διασφαλίζονται είτε από λοιπά περιουσιακά στοιχεία είτε από εγγυήσεις τρίτων.
M. Χριστοδούλου

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

βαλτε φορους κι αλλους φορους παντου
δουλεψτε και τον κοσμακη οτι ολα ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
αυξηστε κι αλλο τους φορους
μειωστε κι αλλο μισθους και συνταξεις,κοψτε το χρημα στις ελληνικες επιχειρησεις και μετα παρουσιατε οτι ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ
πανω απο 3500 αυτοκτονιες
ανεργοι πανω απο 1,5 μυριο
και σε λιγο κυριε σαμαρα και κυριε στουρναρα θα ειστε κι εσεις ανεργοι
γιατι το πλεονασμα που βγαζετε ειναι πλασματικο γιατι δεν πληρωνετε κανεναν προμηθευτη,δεν γυρνατε τον φπα,δεν πληρωνετε κανεναν κοβετε μισθους και συνταξεις συνεχεια,3 μυρια ελληνες ειναι κατω απο το οριο της φτωχιας,ποινικοποιησατε την κατοχη σπιτιου,αυτοκινητου,οικοπεδου, ξεφτιλιζετε τον κοσμακη στα δικαστηρια γιατι δεν εχει να πληρωσει,κοβετε τα ρευματα λετε ψεματα για την ανεργια
ΠΟΤΕ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΚΕ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑΤΙ
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ το φρεναρισε η τρικομματικη σοβιετοδημοκρατια σου...ΚΑΛΟ ΣΟΥΛΕΙΜΑΝΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ανώνυμος είπε...

θα μ φορολογήσουνε και τη πλαγιά με τα θμάρια και τς'ασφάκες πο'χω δηλωμένη και στο κτηματολόγιο;

ρε τς' αλήτες

Ανώνυμος είπε...

EΧΩ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΗΣ 2Χ1 ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΘΑ ΜΟΥ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΩΣ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ? ΑΝ ΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΧΑΡΙΣΩ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΑΥΤΟΙ ΜΕΣΑ !!!